Fotografija: Zajednička fotografija/Foto: Silvije Devald
Galerija
Zajednička fotografija/Foto: Silvije Devald

Mladi Daruvarčani oduševili Rumunje izvedbama pjesama "Ruža hrvatska" i "Bella ciao"

Učenici Osnovne škole Vladimira Nazora Daruvar prošli su tjedan bili na Erasmus+mobilnosti u Oradeji u RumunjskojDARUVAR - Učenici Osnovne škole Vladimira Nazora iz Daruvara prošli su tjedan, od 8. do 14. svibnja bili na Erasmus+ mobilnosti u Oradeji, u Rumunjskoj, a sljedeći tjedan očekuje ih novi put, u Pazardžik, u Bugarsku.

Prezentacija mladih Daruvarčana/Foto: Silvije Devald
Prezentacija mladih Daruvarčana/Foto: Silvije Devald

U rudniku/Foto: Silvije Devald
U rudniku/Foto: Silvije Devald

- Školi je 2019. godine odobren Erasmus+ projekt Solar Power Education and Learning. Prije početka pandemije bili smo na prvoj mobilnosti u Italiji, ali je zbog korone sve stajalo godinu i pol. Konačno, u studenom 2021. projekt se nastavio mobilnošću u Daruvaru. U veljači je 4 učitelja i 4 učenika otputovalo u Lisabon na treću mobilnost u projektu, otkrio nam je Silvije Devald, učitelj engleskog jezika.

Zaštita okoliša

U nastavku je pojasnio kako je prošli tjedan putovalo šest učenika: Tara Andrijević, Lucija Svatoš, Ema Bartoniček, Lukas Pilizzari, Patrik Polenus i Leon Dolak Birka, u pratnji dva učitelja, Ivan Tomljenović i Silvije Devald. U Rumunjsku su putovali  školskim kombijem, a domaćin mobilnosti bila je škola Avram Iancu iz mjesta Oradea. Učenici i učitelji bili su smješteni u hotelu s ostalim sudionicima u projektu.

Ekipa u Rumunjskoj/Foto: Silvije Devald
Ekipa u Rumunjskoj/Foto: Silvije Devald

- Projektne aktivnosti trajale su pet dana. Tema ovog projektnog sastanka bila je zaštita okoliša. Naši učenici predstavili su primjere dobre prakse iz Hrvatske, Daruvara, škole, ali i ukazali na neke izazove s kojima se suočavamo. U međunarodnim skupinama, zajedno sa učenicima iz Rumunjske, Italije, Bugarske, Turske i Portugala naši su osmaši sudjelovali u različitim radionicama o podizanju svijesti o potrebi zaštite okoliša, izrađivali kvizove i plakate, međusobno provodili intervjue o razini svijesti o okolišu. Svaka je skupina iznjedrila prijedloge za poboljšanje okolišnih praksi na razini Europe.

Kulturni program

Kulturni dio bio je posebno dojmljiv. Rumunji su predstavili folklorne običaje svoga kraja kroz pjesmu i narodne plesove, Portugalci su pokazali kako se mladi zabavljaju, Bugari su otpjevali nekoliko narodnih pjesama, a naša se ekipa odlučila povezati nacionalnu i europsku baštinu. Uz pratnju Tare Andrijević na gitari otpjevali su Ružu hrvatsku Prljavog kazališta i slobodarsku pjesmu Bella ciao, prvi dio na hrvatskom, drugi na talijanskom. Ne treba ni spominjati da su se svi pridružili pjesmi i pljeskom popratili naše učenike.

Osim edukativnih tema, pronašlo se vremena i za zabavu/Foto: Silvije Devald
Osim edukativnih tema, pronašlo se vremena i za zabavu/Foto: Silvije Devald
OradeaFoto: Silvije Devald
OradeaFoto: Silvije Devald

Dio mobilnosti bio je rezerviran i za turističke obilaske. Posjetili smo Medvjeđu pećinu nedaleko Beiusa, naučili kako se tradicionalno voskom ukrašavaju jaja za Uskrs u Rumunjskoj, a cijeli je dan bio posvećen i posjeti rudniku soli Turda; rudniku koji je u ove vruće dane posebna atrakcija zbog ugodne temperature i brojnih sadržaja u rudniku (zabavni park. Biljar, stolni nogomet, mini golf, stolni tenis i vožnja čamcima na vesla po podzemnom jezeru.

Mladi Daruvarčani sa svojim novim prijateljima u Rumunjskoj/Foto: Silvije Devald
Mladi Daruvarčani sa svojim novim prijateljima u Rumunjskoj/Foto: Silvije Devald

Prepuni dojmova, željni novih susreta, učenici su se u subotu 14. svibnja vratili u Daruvar, a nova avantura ih očekuje već za desetak dana kada 6 učenika i 2 učitelja putuje u Pazardžik, u Bugarsku, na završnu mobilnost projekta, kazao je učitelj Silvije.