Fotografija: Žuopan Damir Bajs i predsjednik Matice umirovljenika Daruvar Ivan Cegledi / Foto: BBŽ
Galerija
Žuopan Damir Bajs i predsjednik Matice umirovljenika Daruvar Ivan Cegledi / Foto: BBŽ

Županija uplatila 90 tisuća kuna potpore Matici umirovljenika Daruvar

"Od 2013. godine potpora umirovljenicima je znatno povećana. Tada smo izdvajali samo 17.500 kuna, a u 2020. godini izdvojit ćemo milijun kuna", rekao je župan Damir BajsBjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs i predsjednik Matice umirovljenika Daruvar Ivan Cegledi potpisali su Ugovor o dodjeli sredstava Bjelovarsko-bilogorske županije Matici umirovljenika Daruvar vezan uz ovogodišnji Javni poziv za programe i projekte umirovljeničkih udruga.

Potpis ugovora o dodjeli sredstava Bjelovarsko-bilogorske županije Matici umir vovljenika Daruvar

Javni poziv

Matica umirovljenika Daruvar na navedeni je Javni poziv prijavila projekt pod nazivom „Aktivni, uključeni, a ne isključeni“ za koji je Bjelovarsko-bilogorska županija osigurala sredstva u iznosu od 90 000 kuna.

Posljednjih osam godina umirovljeničke udruge prijavljuju svoje projekte svake godine na županijski Javni poziv za programe i projekte umirovljeničkih udruga, a programi i projekti su raznovrsni i tiču se socijalnih potreba, zdravstvene skrbi, programa koji se odnose na društveni dio, natjecanja, druženja te dodatnog obrazovanja građana starije životne dobi.

Treba naglasiti da je Bjelovarsko-bilogorska županija od 2013. godine zauzela stav da je populaciji treće životne dobi, koja čini veliki dio stanovništva u našoj županiji, potrebna osobita potpora i pomoć.

Do tada je Županija izdvajala 17.500 kuna godišnje za sve udruge umirovljenika na području županije. Od tada se, ponovnim dolaskom župana Damira Bajsa na čelo Županije,  politika u bitnome promijenila.

Danas je Bjelovarsko-bilogorska županija prva na ljestvici hrvatskih županija kada je riječ o izdvajanjima za naše sugrađane treće životne dobi, a riječ je o iznosu od 1.2 milijuna kuna.

Bez obzira na korona krizu, sredstva koja se izdvajaju za umirovljeničku populaciju nisu se smanjivala.

Pomoć u domovima

Bjelovarsko-bilogorska županija provodi i niz drugih programa i projekata koji se tiču umirovljeničke populacije, pa je tako trenutno u tijeku kompletna obnova Doma za starije osobe u Bjelovaru vrijedna preko 13 milijuna kuna.

Treba spomenuti i projekt „Za žene Bjelovarsko-bilogorske županije“, putem kojeg se brinulo o 350 korisnika diljem naše županije koji su dobivali potrebnu pomoć u svojim domovima.

"Mi smo na županijski Javni poziv prijavili program koji smo očekivali da ćemo realizirati. No, budući da zbog pandemije koronavirusa nismo mogli sve zacrtano i ostvariti, poput izleta, sredstva će se prenamijeniti i iskoristit ćemo ih u druge svrhe. Naravno da zbog korone ne možemo organizirati masovna okupljanja, ali zato ćemo kupiti potrebnu opremu i sredstva utrošiti na taj način", rekao je predsjednik Matice umirovljenika Daruvar Ivan Cegledi.

Vrlo aktivna udruga

"Od 2013. godine potpora umirovljenicima je znatno povećana. Tada smo izdvajali samo 17.500 kuna, a u 2020. godini, neovisno o koroni i situaciji u kojoj se nalazimo svi zajedno, izdvojit ćemo milijun kuna. Drago mi je da danas potpisujemo ugovor s Maticom umirovljenika Daruvar u iznosu od 90 tisuća kuna, a riječ je o jednoj od najaktivnijih umirovljeničkih udruga u našoj županiji. Veseli me da već postoje planovi za ono što će doći poslije korone, a sasvim sigurno će daruvarska Matica umirovljenika i ostati jedna od najaktivnijih ne samo u našoj županiji, već u Hrvatskoj“, naglasio je župan Damir Bajs.