Fotografija: Novi Zakon o sjemenu to bi mogao promijeniti jer uvodi pojam "sjeme s obiteljskog gospodarstva"/
Foto: Srećko Niketić/CROPIX
Novi Zakon o sjemenu to bi mogao promijeniti jer uvodi pojam "sjeme s obiteljskog gospodarstva"/ Foto: Srećko Niketić/CROPIX

Čak 25.000 poljoprivrednika ogorčeno zbog zakona koji brani sijanje domaćeg sjemena

Usvajanje Zakona o sjemenu očekuje se do proljetne sjetve. Bude li izglasan u Saboru, bit će jedini takav u Europskoj unijiU saborsku proceduru upućen je nacrt Zakona o sjemenu koji bi uvelike mogao promijeniti domaću proizvodnju hrane jer ograničava korištenje autohtonog sjemena. Prošli mjesec na to su ukazale tri poljoprivredne udruge, a danas ih je 77 i pokrenule su inicijativu kojom su od saborskih zastupnika zatražile odgodu.

Na osječkoj tržnici može se kupiti grah s tradicijom dugom stotinu godina:

- To je sjeme godinama sadila još moja pokojna mama. To se zove 'biser' - rekla je za Dnevnik Nove TV proizvođačica povrća Borislava Dokić.

Nezadovoljne udruge

Novi Zakon o sjemenu to bi mogao promijeniti jer uvodi pojam "sjeme s obiteljskog gospodarstva".

"Tu naglašavamo Članak 16. Onemogućuju da se u korištenju i trženju koristi sjeme koje je autohtono, koje je naslijeđeno, koje je proizvedeno na vlastitom gospodarstvu, a da ono nije dorađeno, certificirano ili da nemate dokaz da ste kupili od nekoga", rekao je Vladimir Margeta iz Udruge OPG-a Hrvatske "Život".

Sedamdeset i sedam nezadovoljnih poljoprivrednih udruga s više od 25.000 članova od Sabora traži povlačenje nacrta sve dok se pitanje ne definira na razini Europske unije.

Ministrica poljoprivreda Marija Vučković brani spomenuti zakon pozivajući se na sivo tržište i biljne bolesti.

- Mali su proizvođači izuzeti od certificiranja i od dorade. Ekološka poljoprivreda je isto tako izuzeta, informacije koje se nekad prenose u javnosti nisu točne - rekla je ministrica.

No udruge okupljene u inicijativu "Sjeme je naše ljudsko pravo" tvrde da je autohtono sjeme i dalje ugroženo. Iako ga mali proizvođači neće morati nositi na doradu, ono nema službenu kategoriju pa se, tvrde, neće moći ni sijati.

Pokrenuta je i online peticija koju je potpisalo više od 10.000 ljudi. I kupci su zabrinuti.

- Mislim da je jako potrebno da mi sačuvamo ono autohtono što imamo - rekla nam je Zvjezdana Penava Brekalo, a s njom se slaže i Janoš Orđan:

- Ipak su ta naša stara autohtona sjemena sigurno GMO bezopasna i zaštićena.

Usvajanje Zakona očekuje se do proljetne sjetve. Bude li izglasan, bit će jedini takav u Europskoj uniji, prenosi Dnevnik.hr.