Fotografija: Premijer Plenković lani je također bio na Jesenskom sajmu u Gudovcu, a posebno se oduševio Bambino kupom/Foto: Martina Čapo
Galerija
Premijer Plenković lani je također bio na Jesenskom sajmu u Gudovcu, a posebno se oduševio Bambino kupom/Foto: Martina Čapo

Jesenski sajam u Gudovcu: "Izložbeni prostor je rasprodan, imamo više od 400 izlagača "

Formirane su nove, nešto skuplje cijene ulazica. A posjetitelji će moći izabrati i nešto od noviteta poput kartičnog plaćanja, obiteljske ili višednevne ulaznice. Sajam bi trebao otvoriti premijer PlenkovićBJELOVAR – Za točno tjedan dana otvara se 29. Jesenski međunarodni sajam u Gudovcu. Budući da je ovo nakon dugo vremena sajam koji se organizira bez ograničenja, zanimalo nas je kako teku pripreme te je li izlagački prostor popunjen.

Izlagač na prošlom Jesenskom sajmu/Foto: Martina Čapo
Izlagač na prošlom Jesenskom sajmu/Foto: Martina Čapo

- Sve je zapravo odlično. Nakon dva sajma koja smo pripremali u velikoj neizvjesnosti, ovaj sajam organizira se u normalnim uvjetima. Pravo je osvježenje raditi i ne razmišljati hoće li sajam biti otkazan u posljednji trenutak, kazao nam je direktor Bjelovarskog sajma Zlatko Salaj dodavši kako je izlagački prostor u potpunosti ispunjen. Potvrdio nam je kako će nadolazeći 29. Jesenski međunarodni sajam biti znatno veći i bogatiji od prethodna dva.

Više od 400 izlagača

- Našim posjetiteljima garantiramo ogromnu i prekrasnu izložbu. Čak i ovih dana pokušavamo još negdje ugurati neke manje izlagače koji nas mole prostor kako bi mogli sudjelovati. Nažalost, za one koji trebaju veći izložbeni prostor, više nemamo mjesta, ističe Salaj i kaže da imaju više od 400 izlagača.

Zlatko Salaj/Foto: Martina Čapo
Zlatko Salaj/Foto: Martina Čapo

Ono što je za istaknuti svakako je da Jesenski sajam u sebi sadrži nekoliko manjih, zasebnih manifestacija. U prvome redu posjetitelje nekako najviše privlači tradicionalna Državna stočarska izložba, jedina takva u Hrvatskoj. A tu su još Sajam opreme za stočarstvo, Drvni svijet koji okuplja proizvođače šumarske i drvoprerađivačke opreme i Peti element - najveći sajam obnovljivih izvora energije u zemlji. Novitet su Sajam OPG-ova i Eko sajam.

Najveća državna stočarska izložba

-Kad je riječ o stočarskoj izložbi, idemo prema brojkama od prije pandemije. Prethodna dva sajma štale nisu bile popunjene sa stokom, no sada ćemo imati doista velik izložbeni asortiman, kako bismo rekli - od pčele do konja. Čeka nas sve kvalitetna državna stočarska izložba s bogatim programom, prezentacijama i izložbom u sva tri dana sajma. Bit će tu i nekih novih strojeva koji dolaze po prvi put na hrvatsko tržište, a i ovoga smo se puta bazirali na stručne skupove, kaže Salaj i posebno izdvaja alternativne izvore energije.

Naime, vlasnici OPG-ova, ali i svi ostali moći će saznati sve o solarnim panelima i njihovom postavljanju.

Bambino kup kao i svakog sajma izaziva ogoroman interes/Foto: Martina Čapo
Bambino kup kao i svakog sajma izaziva ogoroman interes/Foto: Martina Čapo

Budući da je na Proljetnom sajmu bilo velikih problema s parkiranjem jer je kiša koja je danima padala onemogućila da se parkira na gotovo 50 posto livadskih parkirališnih površina, upitali smo Salaja trebaju li posjetitelji strahovati od istog scenarija, odnosno trebaju li se bojati zastoja i kolona.

Problemi s parkiranjem

-Cesta do Gudovca još uvijek nije asfaltirana, no prohodna je u oba smjera, što je dobra vijest. Druga dobra stvar je što nije najavljena kiša pa su naše mogućnosti za parkiranje na sajamskom prostoru daleko veće. Što se tiče one mogućnosti da se gosti parkiraju na obilaznici pa da ih od tamo organizirano do sajma prevoze autobusi, tu još moramo vidjeti što se može učiniti. Idući tjedan ćemo saznati hoćemo li uspjeti u naumu da se zatvori dio obilaznice. Nažalost, iz Hrvatskih cesta nisu za to da se ona zatvori, no postoji određena klauzula da se to ipak može za potrebe sajmova. Moramo još održati sastanak s policijom, čelnicima Grada i Hrvatskih cesta pa ćemo imati točnu informaciju, odao nam je Salaj dodavši kako u Bjelovaru nema tako velikog prostora za parkiranje. Unatoč svemu, direktor je pozitivan pa vjeruje da ta mogućnost sa zatvaranjem obilaznice još uvijek izvediva. Bilo kako bilo, za trajanja Proljetnog sajma posjetitelji su dokazali kako im gužva niti kišno vrijeme nimalo ne smetaju da uživaju u sajamskoj manifestaciji.

Dragan Družić samo za dolazak na prošli Jesenski sajam potrošio je oko 150 tisuća kuna, no da bi se nametnuli na tržištu, to je nužno, tvrdi/Foto: Martina Čapo
Dragan Družić samo za dolazak na prošli Jesenski sajam potrošio je oko 150 tisuća kuna, no da bi se nametnuli na tržištu, to je nužno, tvrdi/Foto: Martina Čapo

Hoće li kome ove godine planove poremetiti nešto skuplje ulaznice, ostaje za vidjeti. Naime, ima više noviteta kod cijene ulaznica.

Nove cijene ulaznica

-Nove cijene su 30 i 38 kuna, ili 4 i 5 eura. Cijena od 30 kuna namijenjena je djeci od 7 do 15 godina, umirovljenicima te grupnim posjetama, dok će svi ostali ulaz plaćati 38 kuna. Novost je da smo uveli obiteljsku ulaznicu koja iznosi 60 kuna i namijenjena je obiteljima, odnosno majci, ocu i djeci, a tu je i višednevna ulaznica. Nju mogu kupiti posjetitelji koji će na sajam doći više dana i tada će ih ulaz koštati 30 kuna. Naposljetku, novost je i kartično plaćanje na svim ulazima, pojasnio je direktor Salaj potvrdivši kako bi 29. Jesenski međunarodni sajam trebao otvoriti premijer Andrej Plenković.

Visoki uzvanici s premijerom Andrejom Plenkovićem na prošlom Jesenskom sajmu/Foto: Martina Čapo
Visoki uzvanici s premijerom Andrejom Plenkovićem na prošlom Jesenskom sajmu/Foto: Martina Čapo