Fotografija: U tijeku su posljednje pripreme/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
U tijeku su posljednje pripreme/ Foto: Deni Marčinković

Ususret Jesenskom sajmu: "Pronašli smo alternativu za parking i gužvi više neće biti"

Na sajmu će izlagati oko 400 izlagača iz 10 zemalja. Nakon pet godina povećali smo i cijene ulaznica te one sada iznose 4 i 5 eura, odnosno 30 i 38 kuna, kaže Zlatko SalajNa sajamskom prostoru u Gudovcu traju posljednje pripreme za 29. Jesenski međunarodni bjelovarski sajam. Nakon gotovo tri godine sajam je organiziran u normalnim uvjetima, bez straha od moguće odgode, moglo se čuti na današnjoj konferenciji za medije.

Stručna predavanja

- Rezultat toga je manifestacija koja će biti gotovo na nivou one iz 2019. godine. Naš sajamski prostor, koji se proteže na desetak hektara je pun. U sklopu Jesenskog sajma odvijat će se čak pet sajmova, a napokon će i naše staje biti pune. Na sajmu će izlagati oko 400 izlagača iz 10 zemalja, pored ostalog kazao je direktor Zlatko Salaj.

Oko 400 izlagača predstavit će se ovog vikenda u Gudovcu/ Foto: Deni Marčinković
Oko 400 izlagača predstavit će se ovog vikenda u Gudovcu/ Foto: Deni Marčinković

Dodao je i to da će u tri dana sajmovanja biti održano i 17 stručnih predavanja, a teme su dogovorene s Ministarstvom poljoprivrede, Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu i Županijom.

- Bazirali smo se na aktualne teme, poput obnovljivih izvora energije, budući da je u najavi skidanje PDV-a u tom području, poručio je direktor Bjelovarskoj sajma.

Promet neće biti problem

Na Proljetnom sajmu najveći problem predstavljao je promet, odnosno nedostatak parkirnih mjesta, što bi sada trebalo biti ispravljeno, smatra Salaj.

- Zbog kiše tada nismo mogli koristiti sva parkirna mjesta, a nadamo se da to neće biti slučaj i sada. Dogovorili smo i rezervnu opciju, odnosno parkiranje na našoj obilaznici u subotu i nedjelju, naravno u slučaju gužve, poručio je Zlatko Salaj, dodavši da će i ove godine svakih sat vremena tijekom vikenda voziti autobusi s bjelovarskog kolodvora.

Dario Hrebak, Zlatko Salaj, Krunoslav Karalić i Marko Marušić/ Foto: Deni Marčinković
Dario Hrebak, Zlatko Salaj, Krunoslav Karalić i Marko Marušić/ Foto: Deni Marčinković

I ove godine u sklopu sajma bit će održavan Državna stočarska izložba, čiji je suorganizator Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu.

400 grla stoke na izložbi

- Bit će predstavljeno 400 grla u 42 pasmine i 90 kolekcija, a sudjelovat će oko 180 izlagača. Prikazat će se komercijalne, ali i izvorne hrvatske pasmine životinja, koje će ocjenjivati domaći i strani suci, poručio je između ostalog zamjenik ravnateljice HAPIH-a, Krunoslav Karalić, dodavši da će se uz izložbu održati i Bambino kup.

Pristižu i radni strojevi i mehanizacija/ Foto: Deni Marčinković
Pristižu i radni strojevi i mehanizacija/ Foto: Deni Marčinković

Bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak poručio je da će Sajam biti pokazatelj stanja u poljoprivredi.

- Do sada smo imali rast prodaje i vjerujem da ćemo u tom smjeru i nastaviti. Što se tiče same ceste kroz Gudovac, radovi će početi odmah nakon sajma, a do tada će biti dotjerana u stanje pripravnosti te će se njome moći prometovati, istaknuo je Hrebak.

Zadovoljstvo što se sajam održava bez ograničavajućih mjera iskazao je i bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić.

Obilazak sajamskog prostora/ Foto: Deni Marčinković
Obilazak sajamskog prostora/ Foto: Deni Marčinković

- Drago mi je da smo Ministarstvo poljoprivrede jače uključili u savjetodavnu organizaciju te da će poljoprivrednici na jednom mjestu moći dobiti sve odgovore. Nadam se da će nas vrijeme poslužiti i da ćemo imati uspješan sajam, zaključio je župan Marušić.

Povećane cijene ulaznica

Recimo i to da se nakon pet godina povećala cijena ulaznica.

- Prilagodili smo ih cijenama u euru te iznose 4 i 5 eura, odnosno 30 i 38 kuna. Novost je i to da će se na svim ulazima moći plaćati karticama. Naime, cijene za izlagače kreirane su u 11 mjesecu, a u međuvremenu je sve poskupjelo te smo bili primorani na taj korak, kazao je Salaj.

U tijeku su posljednje pripreme/ Foto: Deni Marčinković
U tijeku su posljednje pripreme/ Foto: Deni Marčinković

Recimo i to da će na Sajam stići ministrica poljoprivrede Marija Vučković, a poziv je poslan i premijeru Andreju Plenkoviću. Podsjetimo, 29. Jesenski međunarodni bjelovarski sajam održava se ovog vikenda, od 9. do 11. rujna.