Fotografija: Zajednička fotografija/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Zajednička fotografija/ Foto: Deni Marčinković

Marušić primio TUPŠ-ovce koji su na natjecanju u Italiji osvojili tri medalje: "Vi ste naš ponos"

Na natjecanju je sudjelovalo više od 400 učenika iz 40 zemalja, a 90 posto njih su studenti. Time je uspjeh naših učenika još veći, kaže MarušićBjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić ugostio je danas učenike i mentore Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar, koji su na najvećem međunarodnom natjecanju za učenike s područja turizma i ugostiteljstva ostvarili sjajan uspjeh.

Nagrađeni učenici/ Foto: Deni Marčinković
Nagrađeni učenici/ Foto: Deni Marčinković

Naime, kako se moglo čuti na prijemu, Bjelovarčani su se s natjecanja, koje se od 17. do 22. listopada održalo u talijanskoj Senigalliji, vratili s dvije srebrne i jednom brončanom medaljom. 

Opaka konkurencija

- Čestitam vam od srca na sjajnom rezultatu koji ste postigli. Biti uspješan u nečemu na razini škole je puno, a kad se uzme u obzir da je na međunarodnom natjecanju sudjelovalo više od 400 učenika iz 40 zemalja, onda je taj uspjeh doista hvale vrijedan. Tim više što ste se natjecali i sa studentima, koji su čini čak 90 posto svih natjecatelja, poručio je nagrađenim učenicima župan Marušić.

Dodao je i to da je posebno ponosan na činjenicu da je od ukupnih 10 medalja, koliko su osvojile škole iz Hrvatske, čak tri otišlo u ovu bjelovarsku školu, odnosno Bjelovarsko-bilogorsku županiju.

Andrea Prugovečki Klepac, Marko Marušić i Marija Jungić/Foto: Deni Marčinković
Andrea Prugovečki Klepac, Marko Marušić i Marija Jungić/Foto: Deni Marčinković

- Dokazali su da su talentirani, motivirani, da lijepo rade i imaju odlične mentore. Nama kao osnivaču to je potvrda da se u školi dobro radi. Veseli me što smo kao županija pomogli u jednom dijelu održavanja prakse, jer su učenici Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar bili zaduženi za uređenje županijskog štanda na Jesenskom i Proljetnom sajmu, istaknuo je Marušić.

Sustavan rad

Zadovoljstvo ostvarenim uspjeh, ali i prepoznatim radom i trudom, iskazao je i ravnatelj ove bjelovarske škole Dalibor Vukalović.

- Ove medalje jedan su mali dio velike puzzle koju u školi slažemo već godinama. U ovom trenutku to je najsjajniji dio te puzzle na koju smo najponosniji, poručio je Vukalović dodavši da će unatoč velikim financijskim izdatcima, pokušati i narednih godina sudjelovati na međunarodnoj sceni.

Ravnatelj Dalibor Vukalović/ Foto: Deni Marčinković
Ravnatelj Dalibor Vukalović/ Foto: Deni Marčinković

Kako je izgledalo natjecanje u Italiji prepričali su sami učenici i njihovi mentori.

- Bilo je dosta naporno jer smo svaki dan bili u školi. Imali smo testiranje, prezentacije, a morali smo osmisliti i proizvod kojim bi poboljšali turizam u tom talijanskom gradu. Naš projekt bio je otvaranje institucije za dizajniranje hrane, što je suce oduševilo, prepričala je Marija Markovinović učenica 3.a razreda koja se s natjecanja vratila kao drugoplasirana.

Lijepo, ali stresno iskustvo

Elena Jaušić, učenica 4.a razreda na prvenstvu također je osvojila srebrnu medalju i to iz sektora recepcije.

- Ovo je bilo izuzetno lijepo, ali jednako tako i stresno iskustvo. Također smo imali test općeg znanja, kao i realne situacije. Mi smo dobili zadatak riješiti problem gošće koja se došla žaliti, odnosno tražiti popust, budući da je influencer. Paralelno smo dobivali telefonske upite, kao i one putem mail te jedan checkout, prepričala je Jaušić.

Svoje dojmove prepričao je i Dorijan Kliček iz 3.c razreda, koji je završio kao četvrtoplasirani.

Natjecanje je bilo lijepo, ali stresno/ Foto: Deni Marčinković
Natjecanje je bilo lijepo, ali stresno/ Foto: Deni Marčinković

- Natjecali smo se u disciplini Culinary Art, gdje je tim činilo troje ljudi, međutim nama jedna kolegica došla te smo dobili zamjenu koja ne zna engleski, što je otežalo komunikaciju. Također, na sam dan natjecanja još jedna osoba se nije pojavila te nismo stigli napravili jedan slijed jela. Unatoč, tome izvukli smo maksimum, kaže Dorijan.

Medalju i to brončanu u Italiji osvojio je i Marko Đipalo iz 3.e.

- Naš zadatak bio je osmisliti svoje kave. Radio sam dva espresa, a kolegice su radile dva cappuccina. Moj zadatak bio je napraviti dimljenu kavu, a kolegica je napravila espreso s tonikom. Nisam se nadao takvom rezultatom, ali u konačnici sam jako zadovoljan, zaključio je Đipalo.

Učenici su ponosni na svoj uspjeh/ Foto: Deni Marčinković
Učenici su ponosni na svoj uspjeh/ Foto: Deni Marčinković

Dodajmo i to da su vrlo ponosni na rezultate svojih učenika bili i njihovi mentori Jasmina Damjanović, Vedrana Viljevac Barić, Bojan Mušić i Igor Grgić.