Fotografija: Velik interes građana za koncertom u čast Željku Sabolu/Foto: Martina Čapo
Galerija
Velik interes građana za koncertom u čast Željku Sabolu/Foto: Martina Čapo

Učenik si i voliš pisati? Prijavi se na 1. literarni natječaj posvećen pjesniku Željku Sabolu

Voljeli bismo da pristigne što više radova, osigurane su knjige i diplome za najuspješnije te digitalna zbirka radova, a pripremamo i jedno malo iznenađenje za najuspješnije, kaže Ornela MalogorskiOgranak Hrvatskoga pedagoško-književnog zbora Bjelovar, u godini kada slavi 30 godina djelovanja, organizator je jednog lijepog literarnog natječaja za osnovne i srednje škole koji je posvećen pjesniku Željku Sabolu, a pod nazivom Ljepota zavičajne riječi.

Foto: Ogranak Hrvatskoga pedagoško-književnog zbora Bjelovar
Foto: Ogranak Hrvatskoga pedagoško-književnog zbora Bjelovar

Naime, s ciljem da se istakne vrijednost literarnog stvaralaštva i da se potakne njegovanje stvaralaštva zavičajnih umjetnika, ogranak Hrvatskoga pedagoško književnog zbora Bjelovar pokrenuo je 1. literarni natječaj pod nazivom "Ljepota zavičajne riječi".

Natjeečaj posvećen  Željku Sabolu

-U natječaju mogu sudjelovati učenici osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske i inozemstva koji pišu na hrvatskom jeziku. Učenici mogu pisati pjesme ili kratke priče na zavičajnom govoru ili hrvatskome standardnom jeziku. Uvjet je da radovi nisu javno izvedeni ili objavljeni.

Koncert u čast Željku Sabolu/Foto: Martina Čapo
Koncert u čast Željku Sabolu/Foto: Martina Čapo

Ove školske godine literarni natječaj “Ljepota zavičajne riječi” posvećujemo  pjesniku, slikaru, leksikografu, likovnom kritičaru i tekstopiscu Željku Sabolu. Napisao je brojne antologijske pjesme: Kad izgovorim tvoje ime, Samo simpatija, Ostala si uvijek ista, Prijatelji stari, gdje ste, Proljeće bez tebe…

Tema ovogodišnjeg natječaja stihovi su Željka Sabola: „Tko zna gdje su dani ti kad smo sretni bili mi? Nije lako kad si sam, ja to znam.“

Stvaralaštvo zavičajnih umjetnika

Cilj ovog literarnog natječaja je istaknuti vrijednost literarnog stvaralaštva i njegovati stvaralaštvo zavičajnih umjetnika. Za promicanje i njegovanje zavičaja, načela zavičajnosti, ujedno identiteta mjesta veliku ulogu imaju odgojno-obrazovne ustanove i zato i mi putem ovog natječaja želimo potaknuti na to, kaže Ornela Malogorski, predsjednica Ogranka Hrvatskoga pedagoško-književnog zbora Bjelovar.

Dodaje kako je ideja da svake godine glavna tema bude inspirirana nekim drugi umjetnikom/umjetnicom iz našeg zavičaja kako bismo i druge potaknuli da ih upoznaju.

Ornela Malogorski/Foto: Privatni album
Ornela Malogorski/Foto: Privatni album

- Na taj način želimo im se i zahvaliti za vrijedna djela koja su nam ostavili i obogatili kulturu kraja u kojemu živimo, kaže Malogorski.

Digitalna zbirka radova

Rok za slanje radova je 31. listopada 2022. Rezultati će biti objavljeni zadnji tjedan u studenom 2022.

-Voljeli bismo da pristigne što više radova, osigurane su knjige i diplome za najuspješnije te digitalna zbirka radova, a pripremamo i jedno malo iznenađenje za najuspješnije.

Atmosfera na koncertu u čast Željku Sabolu je bila divna/Foto: Martina Čapo
Atmosfera na koncertu u čast Željku Sabolu je bila divna/Foto: Martina Čapo

Pozivamo sve da se odazovu, da pišu na temu Sabolovih stihova i pomognu da ovaj natječaj živi i idućih godina, zaklučuju iz Ogranka HPKZ-a Bjelovar.