Fotografija: Župan je učenicima poželio sreću na početku srednjoškolskog obrazovanja/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Župan je učenicima poželio sreću na početku srednjoškolskog obrazovanja/ Foto: Deni Marčinković

Marušić obišao Obrtničku školu Bjelovar: "Veseli me veliki interes za obrtnička zanimanja"

Što se energenata tiče, u najavi je Vladin paket mjera, a bez te pomoći mi sigurno ne možemo platiti račune i to ne samo u školama, već i u bolnicama, kaže MarušićPrvog dana nastave u novoj školskoj godini bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić i njegova zamjenica Marija Jungić posjetili su Obrtničku školu Bjelovar. Tom prilikom obišli su nekoliko razreda, posebno prvašića, kojima su zaželjeli sretan početak srednjoškolskog obrazovanja. 

Obrtnička škola Bjelovar bilježi odličan odaziv/Foto: Deni Marčinković
Obrtnička škola Bjelovar bilježi odličan odaziv/Foto: Deni Marčinković

- Interes za upis u ovo školu bio je doista velik. Konkretno, prvi razred upisala su 102 učenika i drago mi je da se mijenja percepcija da su obrtnička zanimanja manje vrijedna i manje plaćena, jer svjedočimo da su majstori danas itekako traženi. Obrtnička škola radi punim kapacitetom, međutim to nije slučaj u svim našim školama, što i ne čudi zbog trenda smanjena broja stanovništva, pored ostalog istaknuo je Marušić.

Ustanove još nisu na udaru

Župan se osvrnuo i na epidemiološku situaciju vezanu za početak nove školske godine, kao i na krizi uzrokovanu rastom cijena energenata.

Što se pak prijevoza školske djece tiče, resorna županijska pročelnica Andrea Prugovečki Klepac poručila je da mjesta za strah nema.

Učenike su uz Marušića obišli i njegova zamjenica Marija Jungić te resorna pročelnica Andrea Prugovečki Klepac/ Foto: Deni Marčinković
Učenike su uz Marušića obišli i njegova zamjenica Marija Jungić te resorna pročelnica Andrea Prugovečki Klepac/ Foto: Deni Marčinković

- Drago mi je da djeca nakon dvije godine u školu kreću bez ikakvih epidemioloških mjera i u normalnom okruženju. Za sada nema govora o online nastavi, ali ćemo pratiti razvoj situacije kroz jesen i slušati struku. Što se energenata tiče, u najavi je Vladin paket mjera, a bez te pomoći mi sigurno ne možemo platiti račune i to ne samo u školama, već i u bolnicama. Bili smo dovoljno mudri pa smo prošlo ljeto s Gradskom plinarom Zagreb potpisali ugovor o fiksnim cijenama plina, tako da naše ustanove još uvijek nisu osjetili udar, poručio je župan Marko Marušić.

Prijevoz učenika

- Što se prijevoza osnovnoškolaca tiče, trenutno smo u procesu otvorenog postupka nabave najpovoljnijeg ponuđača, a to tada je postojeći sporazum aneksiran. Radi se ustavnoj kategoriji koja uopće nije sporna. Kada su srednjoškolci u pitanju, prošlog tjedna imali smo operativni sastanak s ljudima iz Čazmatransa. Redovni linijski prijevoz, kao i jedan posebni na relaciji prema Daruvaru, funkcionira i danas te nema potrebe za strah. Svi će imati mogućnost doći do škole, poručila je Prugovečki Klepac. 

Zadovoljstvo upisnom kvotom u Obrtničku školu Bjelovar iskazao je i ravnatelj Branko Cvjetković.

Jedina djevojka u razredu

- Gotova sva mjesta popunili smo na ljetnom upisnom roku. Broj učenika zadnjih nekoliko godina raste, jer znamo da su obrtnička zanimanja popularna na tržištu rada. Iskreno, ovogodišnjih upisa sam se pribojavao, jer od strane Ministarstva gospodarstva nisu bile najavljivane stipendije, kao što je to slučaj bio prošle i pretprošle godine, međutim dogodio se pozitivni obrat. Što se samih smjerova, najtraženiji su oni za zanimanje CNC operatera, automehaničara, kao i za elektro zanimanja, poručio je Cvetković.

Prošle godine bjelovarsku Obrtničku školu upisala je i jedna djevojka, koja je ove godine dobila još jednu kolegicu.

Melani Marović/ Foto: Deni Marčinković
Melani Marović/ Foto: Deni Marčinković

- Zanimanje CNC operater privuklo me jer sam čula da je to dobar posao, koji se brzo dobije. I ranija sam razmišljala o tom zanimanju, a uz to se me i prijatelji nagovarali. To što ću biti jedina djevojka u razredu ne predstavlja mi nikakav problem, zaključio je Melani Marović i Lipovog Brda.