Fotografija: Novim kreditima riješit će se pitanje završetka radova na školama/ Foto: Deni Marčinković/Glazbena škola Bjelovar
Galerija
Novim kreditima riješit će se pitanje završetka radova na školama/ Foto: Deni Marčinković/Glazbena škola Bjelovar

Novim kreditima završit će se i opremiti Glazbena, Medicinska i škola u Rovišću

Na sjednici je župan Marušić pojasnio na koji je način smanjio svoju plaću, a vijećnici su izglasali promjenu imena bjelovarske bolnice koja će se od sada zvati OB "dr. Anđelko Višić" BjelovarŽupanijski vijećnici na današnjoj sjednici dali su zeleno svijetlo Glazbenoj školi Vatroslav Lisinski Bjelovar, Medicinskoj školi Bjelovar te Osnovnoj školi Rovišće za podizanje novih kredita s ciljem završetka energetskih obnova te opremanja škola.

Konkretno, Glazbena škola Vatroslav Lisinski podignut će kredit u iznosu od 18 milijuna kuna na 10 do 15 godina, Osnovna škola Rovišće kredit od 5,5 milijuna kuna vraćat će idućih 15 godina, dok će se Medicinska škola Bjelovar zadužiti za 11 milijuna kuna, koje će vratiti u roku od tri godine.

Zaduženost županije

Tijekom rasprave o ovim točkama Damir Bajs komentirao je da Županija očito nije zadužena kada može podizati nove dugoročne kredite, na što mu je Drago Hodak odgovorio da ove kredite dižu ustanove, a ne Županija, koja niti nema mogućnost novih zaduženja. 

Damir Bajs najaktivniji je oporbeni vijećnik/ Foto: Deni Marčinković
Damir Bajs najaktivniji je oporbeni vijećnik/ Foto: Deni Marčinković

Nadalje, Sandra Drašković potom je podsjetila da je aktualna vlast, koja je u prošlom sazivu bila oporba, prozivala ovakav model zaduživanja i pri tome, prema njenim riječima, tvrdili da su ravnatelji bili prisiljeni na dugoročne kredite.

- U registru Ministarstva financija Bjelovarsko-bilogorska županija zadužena je 42 posto, a dozvoljeni okviri iznose 20 posto. Budući da ove tri škole grcaju u problemima tražili smo iznalazak rješenja, a nakon niza sastanaka u Ministarstvu, tražili su nas dostavu dokumentacije koja svih ovih godina nije dostavljena niti za bjelovarsku bolnicu, niti za četiri školsko-sportske dvorane, poručila je pročelnica za financije Suzana Raguž Pehar.

Nakon kraće rasprave, suglasnost za nove kredite većinom glasova su usvojene. Na današnjem dnevnom redu našlo se i polugodišnje izvješće o radu župana Marušića, a po toj točki za raspravu se javio jedino vijećnik Bajs.

- U predizbornoj kampanji novi župan kazao je da će prva stvar koju će napraviti biti smanjenje njegove plaće, a kao što vidimo to nije napravio. Nadalje, od novih EU projekta koji su najavljivani, povučeno je samo dva milijuna kuna, najmanje u povijesti Županije, pored ostalog poručio je Bajs.

Sporna županova plaća

Župan Marušić u svom izlaganju odgovori je na prozivke.

- Htio sam si smanjiti plaću, međutim prema Zakonu o plaćama, ako sebi smanjim automatskim moram smanjiti i plaću svojim zamjenicima, jer razlika između plaće i župana i njegovih zamjenika mora biti 15 posto. Budući da nisam htio oštetiti svoje kolege i njima smanjivati plaću, od početka godina svaki mjesec određeni iznos sredstava dajem pučkoj kuhinji župe sv. Antuna Padovanskog u Bjelovaru.

Marko Marušić/ Foto: Deni Marčinković
Marko Marušić/ Foto: Deni Marčinković

Na većini ostalih točaka, koje su usput rečeno mahom tehničke, veće rasprave nije bilo te su sve usvojene. Među njima, usvojena je i zahtjev o promijeni imena bjelovarske bolnice, koja će se od sada zvati Opća bolnica "dr. Anđelko Višić" Bjelovar.