Fotografija: Podržite Palčiće danas u Daruvaru/Foto: Srđan Vrančić/ CROPIX
Podržite Palčiće danas u Daruvaru/Foto: Srđan Vrančić/ CROPIX

Mame daruvarskih Palčića: "Dođite danas na druženje na trg i podržite našu prerano rođenu djecu"

Prošle godine znalo se za 25, a sada je svijest porasla i organizatori kažu da je na daruvarskom području najmanje stotinjak "Palčića"Malo ljudi zna da se 17. studenog obilježava Međunarodni dan prerano rođene djece, takozvanih Palčića.

Tim povodom majke daruvarskih Palčića već drugu godinu zaredom organiziraju okupljanje i druženje kako bi međusobno razmijenile iskustva, pružile jedna drugoj potporu i bolje se upoznale.

Organizatorica ovog neformalnog događanja, budući da udruga daruvarskih Palčića još nije službeno osnovana, jest Danijela Čalapa Kurtz koja nas je iznenadila rekavši kako je broj registriranih Palčića u Daruvaru i okolici značajno porastao od prošle godine, kada su organizirale prvo okupljanje.

Druženje u udruzi "Korak dalje"

- Tada smo znali za 25 Palčića, ali kako se glas i svijest o nama širila, sada znamo za stotinjak djece, kako male i velike, a neki su već i odrasli ljudi, koji su prijevremeno rođeni - objašnjava.

Mame i tate će se s djecom tako u petak u 18 sati okupiti ispred Gradske uprave Grada Daruvara koja će tom prilikom zasvijetliti ljubičastom bojom koja je simbol prijevremeno rođene djece.

- Zahvalni smo Gradu koji nam je to omogućio. Nakon toga, kad se svi okupimo, u 19 sati odlazimo u prostorije koje nam je ustupila "Udruga Korak dalje". Djeca se igraju i druže, stariji razgovaraju, jedemo keksiće, pričamo o svojim problemima...,kaže nam Danijela Čalapa Kurtz.

Ističe kako pokušavaju podići svijest građana o ovoj važnoj temi, jer mnogi često nisu svjesni s kakvim se sve problemima suočavaju kako roditelji prijevremeno rođene djece, tako i sama djeca.

- Uglavnom se radi o neurorizičnim poteškoćama. Moja Tena, koja danas ima 11 godina, morala se roditi sa sedam i pol mjeseci jer sam ja imala problema s visokim tlakom i trudnoća je bila vrlo rizična. Ako je mama bolesna i dijete u njoj je bolesno, tako da se morala roditi da bi mene spasila, ali i sebe. U početku je imala blago krvarenje u mozgu koje je, srećom, prirodnim putem stalo, no prohodala je tek nakon godinu dana, nije ni puzala. Srećom, prošla je bez težih posljedica, ali mnogi roditelji imaju i teže probleme. Svaki Palčić je drugačiji i zato je bitno da si međusobno pomažemo, a da djeci pružamo svu moguću potporu, naročito emotivnu - kaže.

Problemi i teškoće Palčića

Objašnjava kako su Palčići skupina djece koja zahtijeva posebnu skrb.

- Puno se sporije razvijaju i zahtjevniji su, osjetljiviji su na bolesti, treba im se posvetiti mnogo više nego drugoj novorođenčadi. Nekim roditeljima to je vrlo teško, osjećaju se izgubljeno i zato smo tu. Drago mi je što se sve više roditelja javlja, želja nam je organizirati se tako da nas bude dovoljno za osnivanje udruge - kaže dodajući kako statistike pokazuju da se samo tijekom jedne godine u Hrvatskoj rodi između dvije i pol do tri tisuće tablica.

- Naravno, mi roditelji daruvarskih tablica ne družimo se samo taj jedan dan u godini, imamo svoju Facebook Messenger grupu za razgovore gdje se često dopisujemo i pomažemo si - kaže.

Javite nam se!

Naposljetku ističe kako im je drago da im se na ovakvim događanjima poput sutrašnjeg na daruvarskom Trgu kralja Tomislava pridruže i oni koji nisu roditelji Palčića, ali žele dati svoju podršku. A, kaže, silno bi voljela i da im se sa svojim iskustvima javi još majki i očeva prerano rođene djece.

- Neka slobodno ostave svoj komentar na Facebooku ispod vašeg teksta i ja ću se svakome javiti. Važno je da nas je što više i da se organiziramo - zaključuje Danijela Čalapa Kurtz.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!