Fotografija: Foto: Srđan Vrančić/ CROPIX
Foto: Srđan Vrančić/ CROPIX

Zgrada daruvarske gradske uprave danas će za sve palčiće zasvijetliti u ljubičastoj boji

Na taj način Grad Daruvar daje podršku prijevremeno rođenoj djeci, a ispred daruvarske gradske uprave okupit će se palčići i njihovi roditeljiPod sloganom "Nosi ljubičasto, svijetli ljubičasto i podigni palac za palčiće" u Daruvaru će se danas, 17. studenog, po prvi puta obilježiti Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju.

Tim povodom palčići i njihovi roditelji okupit će se na glavnom gradskom trgu u 18 sati, a također pozivaju sve sugrađane da im se pridruže kako bi im pružili podršku i pokazali da su palčići ponos njihova grada. 

Grad Daruvar će ih podržati tako što će čim padne mrak osvijetiliti zgradu gradske uprave na Trgu kralja Tomislava ljubičastom bojom koja predstavlja osjetljivost i iznimnost.

Brojni izazovi

U Hrvatskoj se godišnje prijevremeno rodi oko 2500 djece te je svijest javnosti o problemima i posljedicama s kojima se nedonoščad i njihovi roditelji susreću izuzetno niska.

- Prijevremeno rođena djeca osobito su osjetljiva u razdoblju neposredno nakon rođenja i u ranom razvoju, zbog čega se njihovi roditelji kao i zdravstveni djelatnici nalaze pred brojnim izazovima. Jednako tako, studija Hrvatskog perinatološkog društva od 2010. godine pokazala je da medicinska oprema koju posjeduju nadležne medicinske institucije nije dovoljna ili je zastarjela. Pomozimo zajedno našim najmanjim borcima i pružimo im mogućnost za život! - piše na stranicama Kluba roditelja nedonoščadi "Palčići".