Fotografija: Sve je krenulo od volonterske akcije u koju se uključila nekolicina ljudi, da bi kasnije preraslo u omiljenu dječju božićnu manifestaciju/Foto: Compas
Galerija
Sve je krenulo od volonterske akcije u koju se uključila nekolicina ljudi, da bi kasnije preraslo u omiljenu dječju božićnu manifestaciju/Foto: Compas

Lipički mališani bili u posljednjoj Kući Bake Mraz: "U 10. godina stvorili smo uspomene za cijeli život"

"Ovo je posljednja godina da se Kuća Bake Mraz organizira u ovom obliku, za budućnost ćemo vidjeti", kazala je Ivana Pleše, koja je sa sestrom Martinom začetnica ove lipičke pričePopodnevni dio Božićnog sajma u Lipiku koji se održao protekle subote, sastavnog dijela prosinačkog programa Mirisi Božića u Lipiku, protekao je u znaku Kuće Bake Mraz. Raznovrsnim pristupom ova je originalna manifestacija proteklih godina u velikom broju okupljala najmlađu populaciju lipičkog područja te im prigodnim programom bližila predbožićni duh. Izuzetak nije bila niti ova, deseta po redu radna godina za sve aktiviste Kuće Bake Mraz. Oni su 16. prosinca bili domaćin u novouređenom domu DVD-a Lipik koji je poslužio kao kulisa za višesatni program, piše Compas.

Igre na otvorenom

Dok su zrake sunca još stidljivo nudile koji Celzijus viška i prohladno popodne činile podnošljivim, program je započeo zimskim igrama na otvorenom. Na poligonu smo zatekli mahom stariju djecu, uglavnom korisnike lipičkog Doma za djecu, dok su se oni „sitniji“ ipak odlučili za topliju varijantu programa u zatvorenom, koji je ponuđen nešto kasnije.

Foto: Compas
Foto: Compas
Foto: Compas
Foto: Compas
Foto: Compas
Foto: Compas
Foto: Compas
Foto: Compas

Raštrkani po velikom, toplom tepihu, malci su se najprije primili pisaćeg pribora te pisali pisma želja Baki i Djedu Mrazu, potom su odradili zajedničke igre, a vrijeme su kratili i pjevanjem karaoka. Ovdje ćemo izdvojiti odlične i burno pozdravljene nastupe dječice koji su svoje pjevačke vještine hrabro i bez trunke kompleksa ponudili javnosti na ocjenu. Na njihovo zadovoljstvo, pobjednicima su proglašeni svi natjecatelji, gubeći tako razlog da itko od njih ove večeri Bakinu Kuću napusti tužan. 

Brbljiva Baka 

Trenutak starijih u dječjem popodnevu pripao je pjevačkom zboru „Eligio“ koji je u božićnom duh otpjevao dvije pjesme. Glazbeni intermezzo prethodio je maloj euforiji u vatrogasnom domu jer je u božićnom glazbenom ritmu u salu ušetala Baka Mraz. Teška koraka i puna jadikovki, baš onako kako djeca i očekuju od jedne bake, plijenila je pažnju te na oduševljenje mladosti bila brbljava i raspoložena za razgovor, ali i pitanjima vrlo radoznala o ponašanju protekle godine. Nekoliko trenutaka kasnije, stigao je i Djed Mraz koji je dijeleći darove zaokružio sjajno dječje predvečerje provedeno na ovogodišnjoj priredbi Kuća Bake Mraz.

10 godna Kuće Bake Mraz

Kulminacija dana dogodila se na samom koncu programa. „Kuća Bake Mraz ove godine slavi 10 godina od početka volonterske akcije koja je razveselila veliki broj djece i onih koji se još uvijek tako osjećaju!“, stoji na FCB stranici ovog događaja, a povodom toga spravljena je torta urađena na temu Kuće Bake Mraz. Njome je simbolično zaokruženo uspješno desetljeće jedne odlične ideje rođene u obitelji Pleše.

Foto: Compas
Foto: Compas
Foto: Compas
Foto: Compas
Foto: Compas
Foto: Compas
Foto: Compas
Foto: Compas
Foto: Compas
Foto: Compas

- Tako je, ovo je posljednja godina da se Kuća Bake Mraz organizira u ovom obliku, a za budućnost ćemo vidjeti. Deset godina je prošlo i vrijeme je za neke nove stvari, kazala nam je Ivana Pleše, koja je zajedno sa sestrom Martinom organizator i začetnica ove krasne lipičke predbožićne priče.

Na upit je li ideja ispunila ciljeve postavljene u početku, odgovara da jest.

Uspomene za cijeli život

- Sve je krenulo od volonterske akcije u koju se uključila nekolicina ljudi, ponajviše članovi naše obitelji. Najprije je Kuća organizirana u našoj obiteljskoj kući, poslije smo se iz tehničkih razloga preselili u Dječji dom u Lipiku, potom na tržnicu pa na kraju u prostor DVD-a Lipik. U priču se kasnije uključio i Grad Lipik s djelatnicima koji su pomagali u organizaciji i mislim da smo svi skupa kroz godine pružili svoj maksimum, na radost sve ove dječice koja su godinama prolazila kroz Kuću. Nadam se da smo im stvorili uspomene za cijeli život, kazala je Pleše.

Foto: Compas
Foto: Compas
Foto: Compas
Foto: Compas
Foto: Compas
Foto: Compas
Foto: Compas
Foto: Compas

Komentirajući današnji program, Pleše je kazala da je ovo svojevrsni finale, kako Kuće Bake Mraz, tako i projekta udruge „Tilia“ Kuća solidarnosti, financiranog sredstvima EU, koji je trajao godinu dana prožet brojnim aktivnostima.

Višesatna upečatljiva večer zasigurno će ostaviti trag u sjećanjima dječice, a budući Mirisi Božića u Lipiku valjda neće biti osiromašeni za nove aktivnosti sestara Pleše, Saveza Mašte i ostalih uključenih u ovu priču. U kakvom god obliku se pojavili, ovakvi ljudi su svakom gradu dobrodošli. Složit ćete se, zar ne, piše Compas.

Foto: Compas
Foto: Compas
Foto: Compas
Foto: Compas

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!