Fotografija: Spomenik braniteljima Daruvara u parku Antuna Jankovića/Foto: Daria Marković
Galerija
Spomenik braniteljima Daruvara u parku Antuna Jankovića/Foto: Daria Marković

Kreće obilježavanje Dana branitelja Grada Daruvara: "Stiže klapa Rišpet i Jazz orkestar OSRH"

Ujedno će se obilježiti i 31. obljetnica Domovinskog rata i zajednička akcija oslobađanja vojarne PolomDaruvar će od danas pa sve do subote svečano obilježiti 31. obljetnicu Domovinskog rata, zajedničku akciju oslobađanja vojarne "Polom" i Dan branitelja Grada Daruvara.

Prigoda je to za prisjećanje na hrvatske branitelje, policajce, dobrovoljce i sve ostale građane zahvaljujući kojima je oslobođen ovaj dio Hrvatske. Ujedno je to i dan kada se s osobitim ponosom prisjećamo svih hrvatskih branitelja koji su dali svoj život za slobodu.

Gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček/Foto: Grad Daruvar
Gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček/Foto: Grad Daruvar

- Kada se prisjećamo poginulih, ranjenih i nestalih u Domovinskom ratu, moramo imati na umu da nam je sloboda u krvi izborena. Na toj smo slobodi našim braniteljima neizmjerno zahvalni, a na nama je da njegujemo mir, toleranciju i zajedništvo koje je ugrađeno u temelje naše domovine. Iako nam ovogodišnje obilježavanje Dana branitelja Grada Daruvara nije pokvarila korona, nažalost, najavili su loše vremenske prilike, tako da smo kompletan program koji je previđen za petak i subotu, prebacili u daruvarsku kinodvoranu. Nadam se da će branitelji i njihove obitelji, kao i svi ostali građani Daruvara i okolnih mjesta, odazvati i doći večeras pogledati dokumentarni film "Bogdanovci između zvijezda". Isto tako se nadam da će sutra doći na koncert klape Rišpet i naravno, u subotu na koncert Jazz orkestra Oružanih snaga RH - rekao nam je gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček koji je ovom prilikom pozvao sve hrvatske branitelje i građane da im se pridruže u obilježavanju Dana branitelja Grada Daruvara.

Redatelj filma "Bogdanovci između zvijezda" Stipe Majić-Pipe i sam se pojavljuje u svom filmu/Foto: Stipe Majić-Pipe
Redatelj filma "Bogdanovci između zvijezda" Stipe Majić-Pipe i sam se pojavljuje u svom filmu/Foto: Stipe Majić-Pipe

Program obilježavanja kreće već danas, u četvrtak 15. rujna u 19 sati, u daruvarskoj kinodvorani, prikazivanjem dokumentarnog filma „Bogdanovci između zvijezda“. Autor filma i scenarija je Vinko Žanić, zadnji zapovjednik Bogdanovaca, a redatelj i producent filma je Stipe Majić - Pipe, branitelj Vukovara o čemu smo više pisali OVDJE. Dva hrabra branitelja Vukovara i Bogdanovaca, Stipe Majić Pipe i Vinko Žanić, tom će prigodom doći i u Daruvar kako bi svojim prisustvom uveličali obilježavanje Dana branitelja Grada Daruvara.

Sutra, dakle u petak 16. rujna, prisjetit ćemo se akcije oslobađanja vojarne "Polom". Obići će se grobovi poginulih Damira Nađa, Željka Leja, Stjepana Šepla, Hašek Božene i Augusta, Alojza Lneničeka, a predstavnici Grada Daruvara i ostali uzvanici zapalit će svijeće i na spomen obilježju na mjestu pogibije Josipa Pleše.

Sutra od 10.30 na Radio Daruvaru možete poslušati emisiju o događanjima iz 1991. godine i obilježavanju dana branitelja Grada Daruvara, a u isto vrijeme održat će se i komemoracija poginulim braniteljima u Mjesnom domu u Doljanima. U petak u 20 sati u daruvarskom kinu održat će se koncert klape Rišpet, a nastupit će i daruvarska ženska klapa Stentoria.

Ženska klapa Stentoria iz Daruvara/Foto: Fra Ma Fu Daruvar
Ženska klapa Stentoria iz Daruvara/Foto: Fra Ma Fu Daruvar
Foto: Grad Daruvar
Foto: Grad Daruvar

Subota će u Daruvaru proteći u znaku obilježavanja Dana branitelja Grada Daruvara. U 9 sati u crkvi Presvetog Trojstva održat će se sveta misa za sve poginule branitelje, a nakon toga će se u 10 sati polagati vijenci i paliti svijeće kod spomenika braniteljima Daruvara u parku Antuna Jankovića.

Foto: Grad Daruvar
Foto: Grad Daruvar

Već u 10.30 možete se prošetati do Zavičajnog muzeja i pogledati stalni izložbeni postav Domovinskog rata i izložbu ratnih fotografija dok je večer rezervirana za koncert Jazz orkestra Oružanih snaga RH koji počinje u 20 sati u kinodvorani u Daruvaru.

Foto: Grad Daruvar
Foto: Grad Daruvar