Fotografija: Scena iz dokumentarnog filma "Bogdanovci između zvijezda"/Foto: Stipe Majić Pipe
Galerija
Scena iz dokumentarnog filma "Bogdanovci između zvijezda"/Foto: Stipe Majić Pipe

Svjedoci ratnih strahota stižu na projekciju filma "Bogdanovci između zvijezda" u Daruvar

Petokraka, crvena zvijezda, nas je napadala, a neke od ovih hrabrih branitelja su zvijezde izvele iz Bogdanovaca prema Vinkovcima, prema slobodi, kaže redatelj Stipe Majić -PipeU sklopu obilježavanja 31. obljetnice početka Domovinskog rata, zajedničke akcije oslobađanja vojarne "Polom"  i Dana branitelja Grada Daruvara, u četvrtak 15. rujna, u 19 sati u daruvarskom kinu bit će prikazan dokumentarno-igrani film "Bogdanovci između zvijezda".

Foto: Grad Daruvar
Foto: Grad Daruvar

Film "Bogdanovci između zvijezda" nastao je prema scenariju i priči zadnjeg zapovjednika Bogdanovaca Vinka Žanića, a za fantastičan prikaz bitke za Bogdanovce zaslužan je redatelj i producent filma Stipe Majić - Pipe, koji je i sam branitelj Vukovara. 

Foto: Stipe Majić-Pipe
Foto: Stipe Majić-Pipe

U filmu možete vidjeti potresna svjedočanstva 25 branitelja Bogdanovaca, i uvjeriti se u njihovu iznimnu hrabrost u četrdesetodnevnoj obrani tog malog slavonskog sela od velikosrpske agresije. 

Ovo selo na zapadnom dijelu vukovarske općine, imalo je 1991. godine 1100 stanovnika od kojih je 82 posto bilo Hrvata. Nakon što je u tom dijelu Slavonije eskalirala pobuna dijela Srba, i nakon što su na glavnoj cesti koja je išla preko Bršadina sve češće počele nicati barikade, promet prema Vukovaru počeo se odvijati uglavnom preko Bogdanovaca.

"Kukuruzni put"

Kada je počela bitka za Vukovar, jedina veza s ostatkom Hrvatske bio je takozvani „kukuruzni put“ koji je išao od Vukovara do Bogdanovaca. Nakon što su palo selo Marinci, ta se veza prekinula, pa su se Bogdanovci našli u okruženju, no hrabri branitelji danima su se uspješno odupirali napadima višestruko nadmoćnijeg neprijatelja. 

Stipe Majić-Pipe (desno) s braniteljima Bogdanovaca na snimanju dokumentarca/Foto: Stipe Majić-Pipe
Stipe Majić-Pipe (desno) s braniteljima Bogdanovaca na snimanju dokumentarca/Foto: Stipe Majić-Pipe

- Obrana Vukovara dovedena je u vrlo tešku situaciju nakon što su JNA i srpske snage 1. listopada okupirale selo Marinci. Od tog trenutka Bogdanovci su praktički postali isturena točka o kojoj ovisi obrana Vukovara. A o njoj je ovisila mogućnost deblokade, odnosno proboja gdje će branitelji Bogdanovaca prihvatiti te snage koje bi išle u proboj iz samog Nuštra - govori u ovom dokumentarom filmu povjesničar Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata dodajući kako su branitelji Vukovara i Bogdanovaca zaustavili dinamiku napredovanja neprijatelja i ispisali najsjajnije stranice hrvatske vojne povijesti.

Hrvatski povjesničar Ante Nazor/Foto: Stipe Majić -Pipe
Hrvatski povjesničar Ante Nazor/Foto: Stipe Majić -Pipe

10. studenoga 1991. kroz vrata Vukovara u Bogdanovce su prodrle neprijateljske snage koje su minirale njive oko sela, zapalile kuće, a kolone njihovih tenkova kružile su mjestom. Preživjeli su krenuli u proboj iz sela u plamenu, a do slobodnog Nuštra probijali su se danima kroz "kukuruzni put". Nažalost, neki proboj nisu preživjeli.

Ime puno simbolike

Bogdanovce je branilo 200-tinjak branitelja, pripadnika specijalne policije, dragovoljaca i pripadnika HOS-a, a poginulo je 133 ljudi, od čega 89 mještana Bogdanovaca. 

Foto: Stipe Majić-Pipe
Foto: Stipe Majić-Pipe

Naziv filma "Bogdanovci između zvijezda" pun je simbolike.

- Petokraka, crvena zvijezda, nas je napadala, a neke od ovih hrabrih branitelja zvijezde su izvele iz okupiranih Bogdanovaca prema Vinkovcima, prema slobodi. Kada pitate Židove zašto toliko govore o Holokaustu, oni će vam otprilike ovako odgovoriti: Ako ne progovaramo, zaboravit će se. Ako se zaboravi ponovit će se - kaže redatelj filma Stipe Majić - Pipe, vukovarski branitelj koji je na temu ratnih strahota u Vukovaru snimio filmove “Srce Vukovara”, “Glavu dole, ruke na leđa”, “Ispod radara”, “Otkrhnuti”.

Redatelj filma Stipe Majić-Pipe (lijevo) i sam se pojavljuje u svom filmu/Foto: Stipe Majić-Pipe
Redatelj filma Stipe Majić-Pipe (lijevo) i sam se pojavljuje u svom filmu/Foto: Stipe Majić-Pipe

Stipe Majić - Pipe svojim posljednjim filmom "Bogdanovci između zvijezda" uspio je dočarati dio onoga što se tada događalo u Bogdanovcima uz stvarne svjedoke ratnih događanja u Bogdanovcima 1991. godine.

Neki od tih svjedoka doći će u četvrtak u Daruvar na prikazivanje filma "Bogdanovci između zvijezda" pa svakako nemojte propustite da ih vidite u živo, stisnete im ruku i zahvalite im se za sve što su učinili za Hrvatsku. I naravno da pogledate film "Bogdanovci između zvijezda" - potresno svjedočanstvo o ljudima koji su branili Bogdanovce i Vukovar.