Fotografija: Staša Petrović, Ivan Rijetković, Ivana Plechinger i Marko Majcen/ Foto: Korak dalje
Galerija
Staša Petrović, Ivan Rijetković, Ivana Plechinger i Marko Majcen/ Foto: Korak dalje

"Korakovci" Saška i Ivan dogurali do polufinala prvog gastro natjecanja: "Uživali smo!"

"Ovo natjecanje pokazalo je svima da osobe s invaliditetom mogu učiniti puno više nego što mnogi misle. Saška i Ivan samostalno su morali zgotoviti svoja jela i koktele", ističe Renata ŽukinaČlanovi daruvarske Udruge "Korak dalje" još jednom su prvenstveno sebi, ali i svima drugima pokazali i dokazali da ne postoji izazov s kojim se oni ne mogu uhvatiti u koštac. 

Svi natjecatelji i članovi žirija/ Foto: Korak dalje
Svi natjecatelji i članovi žirija/ Foto: Korak dalje

Naime, na prvom gastro natjecanju za osobe s invaliditetom "Amorova žlica-za društvo jednakosti" boje "Korakovaca" više nego uspješno branili su Saška Petrović i Ivan Rijetković. Saška je bila zadužena za kulinarski dio, dok se Ivan okušao u pravljenju koktela, a koliko su se dobro snašli u novim ulogama najbolje govori podatak da su se plasirali u polufinale.

Talijanska kuhinja i "Nohito"

Nažalost, na polufinalnoj večeri održanoj jučer u Zagrebu nisu izborili ulazak u finale, međutim za svoje prijatelje iz Udruge, ali i puno šire, oni su veliki pobjednici. 

- Prije dva mjeseca na stranici Centra UNUO vidjeli smo objavu o ovom natjecanju i odmah smo se odlučili prijaviti. Prvi krug održao se u Sisku, na kojemu je Saška pripremala tjesteninu s mesom i povrćem na talijanski način, a Ivan je miksao koktel "Nohito". Stručni žiri bio je zadovoljan njihovim rezultatima te ih odabrao za polufinale - objašnjava predsjednica udruge Korak Dalje, Renata Žukina.

Predstavnici Udruge Korak dalje/ Foto: Korak dalje
Predstavnici Udruge Korak dalje/ Foto: Korak dalje

U polufinalu je konkurencija bila znatno veća, a i zadaci su bili teži. Saška je morala napraviti jelo u tri slijeda i to predjelo, glavno jelo i desert, dok Ivan ponovno pripremao bezalkoholno piće.

Samostalan nastup

- Ovo natjecanju još jednom je pokazalo svima da osobe s invaliditetom mogu učiniti puno više nego što mnogi misle. Iako se u našoj Udruzi svaki tjedan održavaju radionice kuhanja, tada se ipak radi u nešto opuštenijoj atmosferi i pod nadzorom voditelja, što ovdje nije bio slučaj. Saška i Ivan samostalno su morali zgotoviti svoja jela i koktele, bez prisustva mentora, koji su svaki njihov potez pratiti sa strane - ističe Renata Žukina te dodaje da su u ulozi mentora bili Maja Bilavčić i Nenad Geng.

Staša i Ivan s mentorom/ Foto: Korak dalje
Staša i Ivan s mentorom/ Foto: Korak dalje

Za svoj trud, osim pohvala kolega, Saška i Ivan dobili su prave kuharske pregače s logom natjecanja. Međutim, ono što je još vrjednije, ovo druženje donijelo im je nova poznanstva, a boravili su i u drugim sredinama.  

Doživljaji natjecatelja

Koliko im zapravo ovakve stvari znače, najbolje svjedoče riječi natjecatelja.

- Bilo mi je lijepo, sretna sam što sam sudjelovala. Malo sam bila nervozna, ali mi je Rino pomogao. Rino je iz Knina i kuhao je sa mnom u timu. Ja to ne bih mogla bez mog trenera (mentora) Nenada. Hvala mu! - poručila je Saška Petrović.

Polufinalna večer/ Foto: Korak dalje
Polufinalna večer/ Foto: Korak dalje

- Natjecanje mi je bilo novo iskustvo koje mi je donijelo nova poznanstva i nova znanja. Uživao sam radeći koktele. Iako nisam ušao u finale zadovoljan sam svojim dosadašnjim postignućem i planiram nastaviti raditi koktele za moje prijatelje u Udruzi i moju obitelj. Na podršci hvala i Maji, mojoj mentorici - opisao je svoje viđenje natjecanja Ivan Rijetković. 

Tonči Huljić i Staša/ Foto: Korak dalje
Tonči Huljić i Staša/ Foto: Korak dalje