Fotografija: Sjednica Općinskog vijeća u Končanici/Foto: Općina Končanica
Galerija
Sjednica Općinskog vijeća u Končanici/Foto: Općina Končanica

Končanički proračun za 2022. težak 8,2 milijuna kuna: "Podići ćemo ga prodajom plinske mreže"

"Pregovori su u tijeku, a mi smo izvršili našu službenu procjenu. Daj Bože da dobijemo taj iznos koji po procjeni iznosi oko 4 milijuna kuna", kaže načelnik Zlatko BakunićKONČANICA – Iza končaničkih vijećnika još je jedna sjednica Općinskog vijeća. Budući da se, između ostalog, raspravljalo o rebalansu proračuna za 2021. i donošenju novog proračuna za 2022. godinu, svakako je ovo bila jedna od važnijih održanih sjednica.

Rebalansom povećali proračun za 2021.

-Najvažnije dvije točke bile su izmjene i dopune proračuna za 2021. godinu i naravno donošenje novog proračuna za 2022. godinu s projekcijama za 2023. i 2024. godinu. Što se tiče izmjena i dopuna, planiranih 9,4 milijuna kuna povećali smo za 588 tisuća. Dakle, planiramo da izvršenje proračuna za 2021. godinu bude 10 milijuna i tri i pol tisuće kuna. Budući da su se povećali prihodi, mogućnost je da nam se povećaju i rashodi, a oni se odnose najviše na praćenje projekata koje smo provodili. Jer sve one projekte za koje nam je odobreno sufinanciranje nekog od ministarstva, mi moramo dodatno financirati – pojašnjava načelnik općine Končanica, Zlatko Bakunić.

Načelnik Zlatko Bakunić/Foto: MojPortal
Načelnik Zlatko Bakunić/Foto: MojPortal

Isto tako, dio novca odlazi za rad udruga, s čime su svi složni.

Jednoglasne odluke

-Sve smo odluke donijeli jednoglasno, a što se tiče novog proračuna, ja ću ponovno istaknuti kako nisam pristalica da napuhavam proračun već pokušavam predložiti realan iznos. Više sam pristalica da rebalansom dižemo proračun u plus nego da moramo intervenirati u minus jer smo prenapuhali iznose na početku – ističe Bakunić i dodaje kako proračun za 2022. godinu iznosi 8,2 milijuna kuna. Tu je pojasnio kako je Općina Končanica lani provodila projekt Zaželi težak 1,8 milijun kuna.

Načelnik s jednom od zaposlenica projekta Zaželi koja se dodatno obrazovala/Foto: Općina Konačnica
Načelnik s jednom od zaposlenica projekta Zaželi koja se dodatno obrazovala/Foto: Općina Konačnica

-Ovaj je projekt sada završio, a mi očekujemo u idućoj godini novi na koji ćemo se svakako prijaviti. Ako prođemo, lako ćemo rebalansom podići proračun. I još jedna važna stvar, idemo u prodaju naše plinske mreže. Već smo stupili u kontakt s tvrtkom HEP Plin Osijek. Oni su kupili Darkom plinofikaciju, a s obzirom da smo mi vlasnici naše plinske mreže, želimo im prodati naš dio. Smatramo da ne trebamo biti vlasnici plinske mreže jer samim time preuzimamo odgovornost i za tekuće troškove održavanja. Pregovori su u tijeku, a mi smo izvršili našu službenu procjenu za prodaju nekretnina. Daj Bože da dobijemo taj iznos koji po procjeni iznosi oko 4 milijuna kuna. Sljedeći korak je njihova procjena što će biti početkom iduće godine pa ćemo vidjeti – pojašnjava Bakunić neke od planova za naredno razdoblje.

Pomaganje udrugama

Napomenuo je da im ta prodaja povećala prihode, a shodno tome i rashode.

-I dalje namjeravamo pomagati udrugama s područja naše općine. U prošloj smo godini u potpunosti ispoštovali sve što su nas tražili za provedbu projekata, čak smo nekima odobrili i više. Dosta je novca uloženo i u njihove prostore. Primjerice, samo smo za uređenje prostorija NK Ribara dali 160 tisuća kuna – kazao nam je načelnik Bakunić i nabrojio još neke od planova koje imaju za naredno razdoblje.

Češki dom u Končanici u kojem se održala sjednica Općinskog vijeća/Foto: MojPortal
Češki dom u Končanici u kojem se održala sjednica Općinskog vijeća/Foto: MojPortal

Naime, u tijeku je završetak radova na Vatrogasnom domu DVD-a Končanica. Riječ je o projektu iz 2021. , no krajnji rok za završetak istog je treći mjesec 2022. Zatim, Općina je ponudila ŽUC-u opciju zajedničkog financiranja županijske ceste Imsovac – Ilovski Klokočevac.

Ceste - rak rana

-Riječ je o modernizaciji ceste u dužini od otprilike dva i pol do tri kilometra, a tim asfaltiranjem završili bi sa spojnim cestama sa susjednim općinama. Konkretno, to bi značilo da više ne trebamo voziti makadamom do naselja koja se nalaze u obližnjim općinama. Sve dalje od toga ovisi o sredstvima. Posla ima, a plan nam je uređenje naših nerazvrstanih cesta. Imamo građevinske dozvole za dionice cesta Končanica – Boriš, Končanica – Končanički vinogradi, kao i Daruvarski Brestovac – Brestovačka brda, no korak po korak. Uz ranije spomenuti Imsovac, loše su i županijske ceste kroz Šuplju lipu i Otkope i zato neprestano vučemo za rukav ŽUC da se uključe i presvuku asfaltom te dionice u koje se godinama nije ulagalo – iskren je Bakunić koji se boji da Općina nema dovoljno sredstava da zajednički sa ŽUC-om financira sve te dionice koje su, realno, njihova obveza jer su ceste u njihovoj nadležnosti.