Fotografija: Mališani iz Končanice tri puta tjedno po dva sata pripremaju se za vatrogasno natjecanje/Foto: Deni Ružička
Galerija
Mališani iz Končanice tri puta tjedno po dva sata pripremaju se za vatrogasno natjecanje/Foto: Deni Ružička

Klinci iz Končanice vježbaju za DVD natjecanje, roditelji oduševljeni: "Maknuli smo ih od mobitela"

Sastajemo se tri puta tjedno po dva sata i djeca su fantastična, imaju interesa, slušaju, vježbaju i pripremaju se za vatrogasno natjecanje koje se krajem lipnja održava u Siraču, kaže Deni RužičkaKONČANICA – U Končanici ne trebaju brinuti kada je riječ o vatrogasnim intervencijama. Od malih nogu postoji velik interes Končaničana za uključivanje u Dobrovoljno vatrogasno društvo.

Deni Ružička zapovjednik je mladeži DVD-a Končanica/Foto: Deni Ružička
Deni Ružička zapovjednik je mladeži DVD-a Končanica/Foto: Deni Ružička
Mališani na vatrogasnoj vježbi/Foto: Deni Ružička
Mališani na vatrogasnoj vježbi/Foto: Deni Ružička

Voditelj vatrogasne mladeži Deni Ružička odao nam je kako to posljednjih dana u Končanici izgleda kada se na jednom mjestu okupe budući vatrogasci, bilo da je riječ o volonterima – dobrovoljcima ili možda profesionalcima.

Velik odaziv

-Trenutno vodim dječju ekipu od 6 do 12 godina, no voljeli bismo formirati još jednu skupinu uzrasta od 12 do 14 godina. Sada je malih 24 i moram reći da sam tom brojkom prezadovoljan. Dvije, tri godine nismo ništa s djecom radili i mislio sam da će biti teško okupiti ih i nagovoriti da se uključe. No, baš suprotno. Jako smo ih brzo animirali, posjetio sam vrtić i školu, svima pojasnio o čemu se radi i začas su se okupili. Bojao sam se da neću imati dovoljno djece za jednu ekipu, a na kraju ih je dovoljno za gotovo tri ekipe, pojašnjava nam Ružička i dodaje kako se ipak odlučio da formira dvije ekipe. Svjestan je da je sada vrijeme izleta i kraja školske godine, kaže nam.

Djeca u vrsti prije početka vježbe/Foto: Deni Ružička
Djeca u vrsti prije početka vježbe/Foto: Deni Ružička
Igre i smijeha ne nedostaje tokom vježbi/Foto: Deni Ružička
Igre i smijeha ne nedostaje tokom vježbi/Foto: Deni Ružička
Foto: Deni Ružička
Foto: Deni Ružička

Zanimalo nas je koliko se često mališani okupljaju i što točno rade.

Trening tri puta tjedno

-Sastajemo se tri puta tjedno po dva sata i djeca su fantastična, imaju interesa, slušaju, vježbaju i pripremaju se za vatrogasno natjecanje koje se krajem lipnja održava u Siraču. Riječ je o natjecanju na području bivše općine Daruvar, a svake godine se održava u drugom mjestu. Lani je bilo u Đulovcu, dok će ove godine ono biti održano u Siraču.

-To je Memorijalni turnir Franjo Doležal i svi mu se veselimo. Zato se vrijedno i pripremamo zadnjih dana. Najprije ih stavim u vrstu, zatim ih formiram u tri skupine i oni se natječu jedni protiv drugih. Na taj način treniraju, pojašnjava Ružička koji priznaje da su i roditelji oduševljeni ovim načinom provođenja slobodnog vremena njihove djece.

Foto: Deni Ružička
Foto: Deni Ružička
Foto: Deni Ružička
Foto: Deni Ružička
Foto: Deni Ružička
Foto: Deni Ružička

-Kada sam skupio 10-ak mališana, mislio sam kako je i to dovoljno. No, tada se pročulo da sam obilazio školu i vrtić jer su djeca mamama i tatama pričali o nekom „stričeku“ vatrogascu koji ih je posjetio.

Roditelji oduševljeni idejom

Tako da se onda dogodilo da me zovu preostali roditelji i upisuju svoju djecu. Drago im je što postoji način aktivnog provođenja slobodnog vremena. Rekli su mi otvoreno: „Samo želim da ih maknemo iz kuće i od mobitela“, priznaje Deni koji se i sam veseli natjecanju koje ih uskoro čeka.

Kako izgleda jedan trening budućih malih vatrogasaca najbolje dočaravaju fotografije koje smo dobili. Držimo im palčeve na natjecaju!