Fotografija: Gareš'ki kulturni centar otisnuo se i u poduzetničke vode/Foto: GKC
Galerija
Gareš'ki kulturni centar otisnuo se i u poduzetničke vode/Foto: GKC

Kako je Gareš’ki kulturni centar pokrenuo biznis s kojim, zapravo, proizvode još više kulture

Supružnici Romana i Vjekoslav smatraju da kultura trenutno počiva isključivo na entuzijazmu pojedinaca i da se to pod hitno treba promijeniti kako tradicija ne bi izumrlaOkosnica Gareš’kog kulturnog centra (GKC) je obitelj Martinić – supružnici Romana Fezi Martinić i Vjekoslav Martinić te njihov sin Filip Martinić, koji su zajedno na garešničkoj sceni više od 15 godina. Oko njih su se okupili zaljubljenici u tradicijsku kulturu, a svi imaju zajednički cilj: pozicionirati udrugu na višu, profesionalnu i poduzetničku razinu.

Trio Martinić - sin Filip, tata Vjekoslav i mama Romana Fezi Martinić/Foto: GKC
Trio Martinić - sin Filip, tata Vjekoslav i mama Romana Fezi Martinić/Foto: GKC

- GKC nisu samo Mješovita pjevačka skupina „MedjuWodje“, TBM orkestar (Tamburaši Bijele Moslavine), Trio Martinić, nego i puno istraživačkog rada i edukacija. Stoga smo odlučili napraviti iskorak u očuvanju tradicije i zaplivati poduzetničkim vodama. Gareš’ki kulturni centar ima dosta svoje opreme koju smo skupili kroz godine rada, međutim, nedostaje nam još taj mali pomak do profesionalnog, što ćemo realizirati upravo u sklopu EU projekta „Iz kulture u poduzetništvo“ – veli nam Romana Fezi Martinić. 

Šivanje narodnih nošnji

Nakon niza održanih edukacija s područja poduzetništva i treninga socijalnih vještina u cilju jačanja kapaciteta udruge, početkom travnja stigli su im šivaći strojevi i tada je započela gospodarska aktivnost projekta.

Na početku će se bazirati na izradi narodnih nošnji kako bi napravili reprezentativan broj za posudionicu. Osim izrade narodnih nošnji za posudbu, izrađivat će i minijaturne narodne nošnje za lutke koje će im poslužiti kao izložbeni primjerci. Kako je riječ o kulturnom poduzetništvu, lutkice će ponuditi i turističkim zajednicama kao suvenir. 

Jedan od šivaćih strojeva pristiglih u travnju/Foto: GKC
Jedan od šivaćih strojeva pristiglih u travnju/Foto: GKC

Već u prvom mjesecu rada šivaonice dobili su i jedan dodatni posao – izradu pet strmečkih prsluka. Uz pokretanje šivaonice kreću i stručne edukacije vezane uz gospodarsku djelatnost, segment koji ih najviše veseli. Prva je na redu edukacija za rad na štikerici, zatim je u svibnju na redu edukacija za izradu tradicijskih glazbala.

Izrada tradicijskih glazbala

Kad su kretali u priču, htjeli su obuhvatiti i tradicijska glazbala jer je Vjekoslav Martinić predavač u Hrvatskoj školi folklora u organizaciji Hrvatske matice iseljenika, gdje će mu se ubuduće pridružiti i sin Filip kao asistent, te po raznim hrvatskim katoličkim misijama izvan domovine.

Tradicijska glazbala koja proizvodi i servisira Gareš'ki kulturni centar/Foto: GKC
Tradicijska glazbala koja proizvodi i servisira Gareš'ki kulturni centar/Foto: GKC

- Ne radi se samo o tradicijskim glazbalima nego i svim sustavima tambura. To je ukupno 50-ak različitih glazbala koja poznajem i o kojima predajem. Jedan dobar dio proizvodim, ali i popravljam. Kad sviraš tradicijska glazbala, onda si primoran znati sve o njima, upoznati ih u dušu. Nemaš ih kome odvesti na popravak a ne možeš samo tako otići u dućan i kupiti novo glazbalo pa postaješ i njihov serviser. U dolasku su strojevi koje do sad nisam imao i koji će mi olakšati rad. Sve što je do sad bilo poluprofesionalno ili hobistički kad je riječ o alatima, zamijenit ćemo profesionalnim – kazao nam je Vjekoslav Martinić, voditelj projekta.

Profesionalni tonski studio

Sin Filip okružen je folklorom od najranije dobi te od vrtića pjeva, pleše i svira. Gledajući oca i majku, i sam je naučio svirati velik broj tradicijskih glazbala. Još kao dijete želio je postati član Ansambla LADO, što mu se nakon osnovnoškolskog i srednjoškolskog formalnoga glazbenog obrazovanja i ostvarilo. Danas je stalni zaposlenik tog velikog nacionalnog profesionalnog folklornog ansambla. 

Filip i Vjekoslav Martinić/Foto: GKC
Filip i Vjekoslav Martinić/Foto: GKC

- Filip je u sklopu ovog projekta prošao šestomjesečnu edukaciju i početkom travnja dobio certifikat za rad u tonskom studiju, što se poklapa s početkom gospodarske djelatnosti projekta. Ako će sve ići po planu, profesionalni tonski studio Gareš'kog kulturnog centra trebao bi započeti s radom u rujnu ove godine, i to potpuno opremljen – rekla nam je Romana Fezi Martinić.

Proba pjevača uz vodstvo mladog Filipa Martinića/Foto: Facebook GKC
Proba pjevača uz vodstvo mladog Filipa Martinića/Foto: Facebook GKC

Uz Vjekoslava Martinića kao voditelja projekta, na projektu su zaposlene još dvije osobe iz evidencije Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje – administrator/knjigovođa na pola radnog vremena i osoba u šivaonici/posudionici na puno radno vrijeme.

Projekt „Iz kulture u poduzetništvo“ iznjedrio je i dvije nagrade ove godine – nagradu Grada Garešnice i Bjelovarsko-bilogorske županije. 

Utjecaj pandemije 

Zahvaljujući radu u zemlji i inozemstvu, Martinići imaju mnogo poznanika i znaju realne potrebe ove branše, no pomalo ih brine epidemiološka situacija koja bi mogla utjecati na gospodarsku aktivnost projekta.  

- Do kraja projekta, 1. travnja 2023. moramo uprihoditi 10 posto od 922.580,97 kn bespovratnih sredstava. Obustava svih kulturnih aktivnosti zadnjih godinu dana uslijed pandemije koronavirusa utjecala je na cijeli svijet pa se iskreno nadamo da neće trajati predugo. Kad ne radiš, onda ti ništa ne treba, logika je vrlo jasna – veli nam Romana.

Situacija ih je odmah na početku natjerala da budu kreativni i osim izrade nošnji ponude i lutkice, torbice, navlake za tambure, maske i ostale sitnice kako bi imali što veći asortiman artikala za prodaju. 

Martinići s grupom entuzijasta 2004. godine osnivaju Gareš'ki kulturni centar. Mali obiteljski sastav Trio Martinić pokretačka je snaga GKC-a - od istraživanja i obrađivanja glazbene građe, preko uvježbavanja i postavljanja na scenu, do solističkog izvođenja i prezentiranja. Baza GKC-a je Mješoviti vokalni sastav „MedjuWodje“, koji okuplja 12-ak polaznika iz Garešnice, Hercegovca, Kutine, Trnovitice, Zagreba. Prije četiri godine vodstvo je preuzeo sin Filip, do tad su voditelji bili Vjekoslav i Romana. 

MedjuWodje/Foto: FB KKC
MedjuWodje/Foto: FB KKC

GKC ima i četverogodišnju školu tambure, G i D te A i E kvartnog sustava tambura, koja djeluje od samog osnivanja. Osim sviranja tambure, polaznicima se nudi i učenje sviranja tradicijskih glazbala Hrvatske. Kroz ovu školu prošlo je više od 120 polaznika koji su svirali u tamburaškom orkestru Folklornog ansambla „Zdenac“.

Novi projekt

Romana ističe da ne misle stati na ovome. Napisali su još jedan projekt „Putevima Bijele Moslavine“ koji je prošao administrativnu provjeru. Riječ je o jačanju kapaciteta udruga i njihovu osposobljavanju da sami pišu projekte, da se educiraju na seminarima i ojačaju svoju djelatnost.

Uz Folklorni ansambl „Zdenac“, partner im je KUD „Slavko Kolar“ iz Palešnika, gdje Vjekoslav već nekoliko godina vodi školu tambure.

Folklorni ansambl Zdenac na 16. Marinju u Garešnici 2019. godine/Foto: Krugoval Garešnica
Folklorni ansambl Zdenac na 16. Marinju u Garešnici 2019. godine/Foto: Krugoval Garešnica

- Cilj nam je da se svi ljudi koji vole kulturu i tradiciju s našeg područja udruže, razmijene znanje i iskustvo i zajedno opstanu – veli nam Vjekoslav.

Oboje smatraju da kultura trenutno počiva isključivo na entuzijazmu pojedinaca i da se to pod hitno treba promijeniti kako tradicija ne bi izumrla. 

Projekt „Iz kulture u poduzetništvo“ financiran je iz Europskog socijalnog fonda, operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.“. Projekt je prijavljen i odobren u sklopu poziva “Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika – faza I”, a partner na projektu je udruga Krugovi, Centar za edukaciju, savjetovanje i humanitarno djelovanje iz Zagreba.

16. Marinje u Garešnici/Foto: Krugoval Garešnica
16. Marinje u Garešnici/Foto: Krugoval Garešnica

Uskrsni koncert 2019. godine/Foto: GKC
Uskrsni koncert 2019. godine/Foto: GKC

Logo projekta "Iz kulture u poduzetništvo"
Logo projekta "Iz kulture u poduzetništvo"