Fotografija: Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković

Hrebak: "Želim da svi glavni ulazi u Bjelovar budu u zelenilu, poput dalmatinskih gradova"

Iako grad vode liberali, Bjelovar ima zeleniju politiku od "zelenih" hrvatskih gradova. Dakle, nije bitno jesmo li liberali ili zeleni, bitno je znati pametno upravljati gradom, smatra Hrebak- Prekrasan središnji gradski park početak je sustavne priče izgradnje zelene infrastrukture na području Bjelovara. Imamo nekoliko potencijalnih lokacija za lijepu zelenu priču, poput Bjelovarskog vrta, stadiona, Borika. Međutim, da bi dobili sustavnost te priče, među prvim smo hrvatskim gradovima koji je odlučio izraditi strategiju zelene infrastrukture, pored ostalog kazao je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak na današnjoj konferenciji za medije.

Tom prilikom Hrebak je istaknuo da je projekt izgradnje te studije i strategije u završnoj fazi, a projekt provodi tvrtka 3E PROJEKTI iz Zagreba.

Studiju i strategiju izrađuje tvrtka 3E PROJEKTI/ Foto: Deni Marčinković
Studiju i strategiju izrađuje tvrtka 3E PROJEKTI/ Foto: Deni Marčinković

- Izradom takvog dokumenta poticat ćemo zelene investicije, smanjenje efekta toplinskih otoka, prilagođavanje klimatskim promjenama i ublažavanje njihovih posljedica. Nadalje, ovaj dokument itekako će nam značiti za prijavu na EU projekte za razdoblje 2021. - 2027. Iako grad vode liberali, Bjelovar ima zeleniju politiku od "zelenih" hrvatskih gradova. Dakle, nije bitno jesmo li liberali ili zeleni, bitno je znati pametno upravljati gradom, poručio je bjelovarski gradonačelnik.

Dalmacija kao primjer

Što se tiče buduće zelene infrastrukture, Hrebak je dodao i to da želi da svi glavni ulazi u grad to imaju.

Bjelovar mora biti zeleniji/ Foto: Deni Marčinković
Bjelovar mora biti zeleniji/ Foto: Deni Marčinković

- Nema ljepšeg prizora od ulaska u dalmatinske gradove koji duž cijelog puta imaju stabla i zelenilo, dodao je Hrebak.

Što je do sada učinjeno te koji su prvi rezultati studije pojasnila je krajobrazna arhitektica Matea Leljak.

- Prošli smo kroz cijeli grad i prigradska naselja, a izvršili smo i dronska snimanja. Imamo bazu podataka vezanu za stanje vodnih tijela, područje šuma, a trenutačno je u izradi analiza tipova otvorenih prostora. Po završetku ćemo imat ćemo propisane mjere i aktivnosti za točno određene lokacije i tako ćemo moći vidjeti na koje izvore financiranja ćemo aplicirati, pored ostalog istaknula je Leljak.

Online anketa za građane

Dodala je i to da je napravljena online anketa u kojoj će se tražiti mišljenje građana za određena gradska područja. 

- Osim stručnog mišljenja, bitno je da građani  sudjeluju u anketi, jer će se i njihovo mišljenje uvažiti i uklopiti u projekte. Nadalje, već smo pronašli lokacije koje su problematične te gledamo mogu li se neke površine prenamijeniti u zelene površine. Izrada studije je pri kraju, sada slijedi strategijski dio, a nakon toga ćemo gledati koje projekte možete prijaviti na koji fond, naglasila je Leljak.

Prema njenim riječima, područje središnjeg gradskog parka dobar je primjer zelene infrastrukture, međutim potencijala ima još.

- Prvenstveno tu mislim na prigradska naselja koja imaju otvorene prostore vezane za društvene domove, osnovne škole ili trgovine. Na tim mjestima ljudi se okupljaju i kao takvi potencijali su razvoj zelene infrastrukture van gradskog područja. Također, potencijala imaju i gradski parkovi, ali treba razmišljati o njihovom povezivanju sa širom okolicom, poput Natura područja, zaključila je Matea Leljak, krajobrazna arhitektica. 

Mate Leljak/ Foto: Deni Marčinković
Mate Leljak/ Foto: Deni Marčinković

Za kraj, gradonačelnik Hrebak istaknuo je da će ovakve strategije biti nužne za prijave na buduće natječaje i projekte. 

- Ovo će biti hit za tri godine, a mi to radimo već sada, zaključio je Hrebak.