Fotografija: Hrebak je obišao Hebrangovu ulicu, koja ipak neće tako skoro u rekonstrukciju/ Foto: Deni Marčinković/Facebook
Galerija
Hrebak je obišao Hebrangovu ulicu, koja ipak neće tako skoro u rekonstrukciju/ Foto: Deni Marčinković/Facebook

Hrebak nakon puknuća cijevi: "Sramota! 11 mjeseci čekamo Ministarstvo da izda jedan dokument"

Ova ulica nije dio aglomeracije, već projekta zamijene cjevovoda, koji je spreman, ali nam nedostaje studija zaštite utjecaja na okoliš, koju izdaje Ministarstvo gospodarstvaIako se na prvi mah situacija doista činila katastrofalnom, puknuće vodovodne cijevi Hebrangovoj ulici u Bjelovaru srećom ipak nije napravilo veće štete, potvrđuju stanovnici ovog dijela grada. 

Ovako je sinoć izgledala Hebrangova ulica u Bjelovaru/ Foto: Facebook
Ovako je sinoć izgledala Hebrangova ulica u Bjelovaru/ Foto: Facebook

- Sinoć oko pola 12 probudio me traktor koji je rondao ispred kuće. Kad sam izašao van vidio sam da ljudi pumpaju vodu. Osobno nisam imao vodu u dvorištu, ali susjedu je plivalo i bilo je puno blata. Druga strana ulice je nešto niža i zato su imali problema. Na toj strani je nogostup je bio pun vode, opisao je sinoćnju situaciju Marijan Oškera.

Marijan Oškera/ Foto: Deni Marčinković
Marijan Oškera/ Foto: Deni Marčinković

Njegova susjeda preko puta Zlata Božićević kaže da joj je voda ušla u dvorište, ali srećom podrum je ostao suh.

Poplavio jedan podrum

- Voda je došla do ruba kuće. Nažalost, cijev je pukla, a takve stvari se događaju. Što da radimo. Sada je dobro, sinoć su isprali blato koliko su mogli. Poplavilo mi je vrt, ali kažem, događa se jer su cijevi stare, kaže Zlata Božićević te dodaje da je susjedu vodu ušla u podrum te da su službe cijelu noć to ispumpavale.

Zlata Božićević/ Foto: Deni Marčinković
Zlata Božićević/ Foto: Deni Marčinković

Spomenuti podrum jedina je prijavljena šteta nastala nakon sinoćnjeg puknuća cijevi, potvrdio je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak koji je danas obišao Hebrangovu ulicu.

Kritika Ministarstvu gospodarstva

- Ovo je trasa magistralnog cjevovoda Delovi-Bjelovar dugačka 22 kilometra, na kojoj su gubici vode ogromni, jer je cjevovod star preko 50 godina. Ovo je već ne znam koje puknuće cijevi u Hebrangovoj ulici, a ono što je najbitnije je da nema štete za građane. Moram reći da ova ulica nije dio aglomeracije, već projekta zamijene cjevovoda, čija procijenjena vrijednost iznosi više od 75 milijuna kuna, poručio se Hrebak te se obrušio na Ministarstvo gospodarstva, koje prema njegovim riječima, gotovo godinu dana nije izdalo jedan formalni dokument.

Hrebak se obrušio na Ministarstvo/ Foto: Deni Marčinković
Hrebak se obrušio na Ministarstvo/ Foto: Deni Marčinković

- Taj projekt je spreman, a natječaj na koji se planiramo javiti je otvoren. Međutim, već 11 mjeseci čekamo izradu studije zaštite utjecaja na okoliš. Ministra sam upozorio na to, kao i sve stručne službe. Također, direktor Ivančić je već nekoliko puta slao požurnice i doista se nadam da ćemo kroz mjesec, dva dobiti tu dozvolu. Naš cilj je u potpunosti zamijeniti stari betonski magistralni cjevovod. Ovo je stvarno sramota da 11 mjeseci čekamo na dozvolu koja se treba riješiti u četiri ili pet mjeseci, naglasio je bjelovarski gradonačelnik.

Rekonstrukcija neće tako skoro

Prema riječima direktora Vodnih usluga Ivana Ivančića, riječ je o formalnom rješenju koje treba potvrditi da cjevovod nema negativan utjecaj na okoliš.

Puknuće cijevi u Hebrangovoj moguće je i dalje/ Foto: Deni Marčinković
Puknuće cijevi u Hebrangovoj moguće je i dalje/ Foto: Deni Marčinković

- Forma je, ali je moramo zadovoljiti. Zbog kašnjenja cijele procedure Ministarstvo je produžilo poziv za kandidaturu do kraja godine. U tom roku očekujemo da se izda rješenje i da ćemo uspjeti aplicirati na natječaj. Ako do toga dođe, u proljeće možemo očekivati rezultate natječaja, a potom slijedi potpisivanje ugovora te izbor izvođača. Drugim riječima, u najboljem slučaju radovi mogu krenuti krajem iduće godine, pojasnio je Ivančić dodavši da su ovakvi scenariji mogući su i u buduće.

Direktor Vodnih usluga kazao je i to da su moguće štete na objektima osigurane, a iz osiguranja se pokrivaju i troškovi sanacije. 

Dario Hrebak i Ivan Ivančić/ Foto: Deni Marčinković
Dario Hrebak i Ivan Ivančić/ Foto: Deni Marčinković

- Ovaj cjevovod do sada nije mogao biti financiran iz nekih drugih izvora, bilo nacionalnih ili europskih, jer jedan od kriterija je broj priključaka, a ovdje je riječ o instalacijama koje nemaju priključak. Sad smo ih kandidirali u NPPO, kroz koji će to financirati, rekao je Ivan Ivančić.

Sanacija gotova danas

Dodao je i to da su trenutno bez vode samo dvije zgrade u Ulici akademika Ivana Supeka, ali su postavljene cisterne da građani ipak imaju vodu.

Sanacija bi trebala biti gotova do kraja dana/ Foto: Deni Marčinković
Sanacija bi trebala biti gotova do kraja dana/ Foto: Deni Marčinković

- U međuvremenu radimo prespoj tako da će i oni relativno brzo dobiti mogućnost snabdijevanja. Sanacija će danas biti gotova, a tada će i cesta biti puštena za promet, zaključio je Ivan Ivančić.