Fotografija: Hrebak potvrdio Hladiša kao novog ravnatelja KMC-a/Foto: Martina Čapo
Galerija
Hrebak potvrdio Hladiša kao novog ravnatelja KMC-a/Foto: Martina Čapo

Hladišu potvrđen novi mandat na čelu KMC-a: "Sretan sam, no najviše me veseli novi projektor"

Uskoro će Bjelovarčani redovito u Domu kulture moći gledati kazališne predstave. Za tu namjenu Grad je osigurao stotinjak tisuća kuna. Očekuje se u prosjeku jedna predstava mjesečnoBJELOVAR – Tri novosti stižu jutros iz bjelovarskog Kulturnog i multimedijalnog centra. Osim vijesti o nabavci novog projektora za kino, bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak obznanio je kako će upravo danas potpisati i učiniti službenim novi mandat Denisu Hladišu na čelu te bjelovarske kulturne ustanove. Isto tako, Bjelovarčani se mogu početi radovati jer ih od iduće godine očekuju redovite, mjesečne kazališne predstave u Domu kulture.

Novi mandat potvrđen

-Da, Denis Hladiš bit će novi, stari ravnatelj KMC-a Bjelovar. Danas ću to potpisati. Čestitam mu na tome, mislim da radi jako kvalitetan posao i zato je zaslužio novi mandat, kazao je Dario Hrebak i osvrnuo se na nabavku novog projektora.

Denis Hladiš novi je stari ravnatelj KMC-a/Foto: Martina Čapo
Denis Hladiš novi je stari ravnatelj KMC-a/Foto: Martina Čapo

Inače, Kulturni i multimedijski centar Bjelovar dobio je novi digitalni laserski kinoprojektor. Riječ je o uređaju s tehnologijom osvjetljenja bez žarulje, koja daje visoku svjetlinu do 40 tisuća sati, gotovo bez ikakvog održavanja, s izvrsnom kvalitetom slike i performansama, čak i pri jakom okolnom osvjetljenju. Novi kinoprojektor vrijedan je 497.391,55 kuna. Putem Javnog poziva Ministarstva kulture i medija, KMC je u tu svrhu osigurao 300.000 kuna, dok je ostatak podmirio Grad Bjelovar.

Bjelovarski KMC ove je godine imao već više od 19 tisuća posjetitelja i 4331 projekciju te se polako vraća na razinu 2019. godine, koja je bila rekordna prema posjećenosti.

Bolja slika, manje struje, povoljnije održavanje

-Često se postavljaju pitanja je li gradu nešto nužno, no neke stvari su jednostavno standard. Kino je takav projekt, bez njega grad nema svoju dušu, stoga nam je jako važno i nećemo gledati koliko smo novca u njega uložili, odmah na početku kazao je Hrebak naglasivši da kino ima oznaku kulturnog i zabavnog projekta.

Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo
Novi laserski projektor donijet će i uštede struje i održavanja/Foto: Martina Čapo
Novi laserski projektor donijet će i uštede struje i održavanja/Foto: Martina Čapo

-Odlučili smo opremiti kino s najmodernijom opremom, laserskim projektorom. S pola milijuna kuna imat ćemo bolju sliku i manje buke, dugotrajniju opremu koja će biti 80 posto učinkovitija po potrošnji struje, s manjim izdacima za održavanje, ističe Hrebak i zaključuje kako je Bjelovar odvoljno financijski jak te si može priuštiti kvalitetno i novoopremljeno kino, knjižnicu, muzej, uređeni korzo, pa tako i toplice. Naglasio je kako on želi svojim građanima kvalitetu i bolji standard.

Ravnatelj KMC-a Denis Hladiš zahvalio se na potvrdi novog mandata.

-Jako mi je drago čuti takvu vijest, zahvaljujem gradonačelniku na povjerenju. Prijavili smo na natječaj Ministarstva kazališnu sezonu koju želimo pokrenuti u Domu kulture. Nadam se da će ono uvidjeti potrebu da se u Bjelovaru nakon obnove Doma kulture krene i s kazališnim programom, kazao je Hladiš.

Kazališna sezona u Domu kulture

Gradonačelnik Hrebak otkrio je i kako će od iduće godine u proračunu biti osigurano stotinjak tisuća kuna za kazališne predstave.

Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo
Novi projektor donijet će u bjelovarsko kino novu kvalitetu/Foto: Martina Čapo
Novi projektor donijet će u bjelovarsko kino novu kvalitetu/Foto: Martina Čapo

-Mislim da je to dovoljno za 12 mjeseci, planiramo jednu do dvije predstave mjesečno. Vidjet ćemo kako će to sugrađani prihvatiti, a to će diktirati i točan iznos koji ćemo izdvojiti iz proračuna, pojasnio je Hrebak i još jednom ponovio kako su to sve sadržaji koji oplemenjuju grad, no ne donose profite već suprotno, stvaraju gubitke.

-Kino je financijski uteg. Ono proizvodi 700 ili 800 tisuća kuna godišnje gubitka. No, ono se tako ne prikazuje. U plus su, ali Grad osigurava novac za plaće. Kada bismo tako gledali, mogli bismo onda zatvoriti i muzej i kino i gradsku upravu, naposljetku. Ponavljam, neke stvari grad si može i mora dopustiti, zaključuje Hrebak koji odbija sve gledati isključivo kroz brojke.

Što se tiče nove opreme Hladiš je istaknuo kako svima koji se bave kino prikazivačkom djelatnošću, novi projektor znači najveću sreću.

Bolji doživljaj u kinu

-Mi smo onda sigurni najmanje 10 godina. Stari projektor je odradio lavovski posao, u osam godina ovuda je prošlo 220 tisuća ljudi, prikazano je ukupno 4 i pol tisuće projekcija, radimo šest dana u tjednu, to je 500-injak projekcija godišnje. Stoga već sada znamo kako će se i novi projektor naraditi, no za razliku od prijašnjeg, ovaj je kvalitetniji i pouzdaniji.

Hladiš i Hrebak/Foto: Martina Čapo
Hladiš i Hrebak/Foto: Martina Čapo

-Slika će biti kvalitetnija. I tako od prvog do zadnjeg dana njegovog vijeka. Proizvođači garantiraju 40 tisuća radnih sati, što je više od 10 godina, pojasnio je Hladiš dodavši kako će novi projektor pet puta manje trošiti struje, te će njegovo održavanje biti znatno povoljnije.

-Nadam se da će ljudi uživati i dalje, mi prodajemo doživljaj, a njega će sada Bjelovarčani imati u znatno boljem obimu, zaključuje Hladiš.