Fotografija: BBŽ je partner u oba projekta/ Foto: BBŽ
Galerija
BBŽ je partner u oba projekta/ Foto: BBŽ

Grubišno Polje i Općina Dežanovac žele graditi centre za starije osobe

Uspostavom centara žele se osigurati dodatni kapaciteti za smještaj starijih osoba koje su potpuno ovisne o pomoći drugih osoba i čije se potrebe ne mogu zadovoljiti u okviru obiteljiŽupan Marko Marušić i gradonačelnik Zlatko Mađeruh potpisali su sporazum o partnerstvu temeljem kojeg će se Grad Grubišno Polje narednih dana prijaviti na Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za izgradnju i opremanje Centra za starije osobe, piše BBŽ.

Današnje potpisivanje ugovora u Grubišnom Polju/ Foto: BBŽ
Današnje potpisivanje ugovora u Grubišnom Polju/ Foto: BBŽ

Isti sporazum župan Marušić potpisao je i s načelnikom Općine Dežanovac Josipom Stjepanovićem koja također želi izgraditi Centar za starije osobe i prijavit će se na isti poziv.

Marko Marušić i Josip Stjepanović
Marko Marušić i Josip Stjepanović

Riječ je o Javnom poziv koji se provodi u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a kojeg je krajem prosinca prošle godine objavilo Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Svrha poziva je poboljšanje dostupnosti integrirane cjelovite skrbi za starije osobe i to kroz unaprjeđenje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga tim osobama.

Dodatni smještajni kapaciteti

To će se postići izgradnjom novih te rekonstrukcijom i dogradnjom postojećih objekata uz njihovo adekvatno opremanje. Uspostavom centara želi se osigurati dodatne kapacitete za smještaj starijih osoba koje su potpuno funkcionalno ovisne o pomoći druge osobe i čije se potrebe ne mogu zadovoljiti u okviru obitelji.

Zlatko Mađeruh i Marko Marušić/ Foto: BBŽ
Zlatko Mađeruh i Marko Marušić/ Foto: BBŽ

Kroz Javni poziv projekti se mogu financirati u stopostotnom iznosu, a ukupna raspoloživa sredstva za dodjelu iznose 370 milijuna kuna, odnosno nešto više od 49,1 milijuna eura. Najniži iznos bespovratnih sredstava po pojedinom projektu iznosi 16,44 milijuna kuna ili 2,18 milijuna eura, dok najviši iznos kojeg je moguće dobiti iznosi 46,25 milijuna kuna ili 6,13 milijuna eura. Rok za podnošenje prijava je 22. ožujka 2023. godine, piše BBŽ.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!