Fotografija: Župan Marko Marušić i gradonačelnik Damir Lneniček/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Galerija
Župan Marko Marušić i gradonačelnik Damir Lneniček/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Domovi zdravlja u Daruvaru i Grubišnom idu u energetsku obnovu: "Režije će pasti do 50 posto"

"Svi mi koji tu živimo znamo da je Dom zdravlja već godinama u derutnom stanju. Ovo je prilika da osim energetske obnove dobijemo i reprezentativnu zgradu", rekao je Lneniček.Nakon vijesti o prolasku projekta energetske obnove županijskih ispostava domova zdravlja u Daruvaru i Grubišnom Polju, predstavnici ta dva grada, župan Marko Marušić i ravnatelj Doma zdravlja BBŽ-a održali su konferenciju za medije u Daruvaru. 

Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

- Imamo dobre vijesti. Dva naša projekta prošla su na Javnom pozivu Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) za energetsku obnovu zgrada javnog sektora. Naš Dom zdravlja Bjelovarsko-bilogorske županije na taj natječaj prijavio je ispostave Daruvar i Grubišno Polje i dobra je vijest da su ti projekti prošli i da su zgrade u obje ispostave prihvatljive za financiranje. Projekti su bili odlično ocijenjeni te je ispostava Grubišno Polje bila prva, a ispostava Daruvar peta na bodovnoj ljestvici APN-a. Ovo je zaista izvrsna vijest jer ćemo konačno energetski obnoviti ove zgrade onako kako treba - poručio je župan Marko Marušić. 

Župan Marko Marušić/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Župan Marko Marušić/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Pojasnio je da će se projektima financirati izrada projektne dokumentacije, povećanje toplinske zaštite ovojnice zgrade, unaprjeđenje sustava grijanja, hlađenja, ventilacije i rasvjete. Koliko će energetska obnova na kraju koštati znat će se nakon izrade troškovnika. Predviđa se da bi ta dva objekta najkasnije za dvije godine trebala biti potpuno energetski obnovljena. 

- Sad se zna da financijski okvir za bespovratno financiranje iznosi oko 320 eura (2400 kuna) po četvornom metru i to je tržišna cijena koja bi trebala pokriti sve planirane radove. Svi radovi bit će financirani sredstvima iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti - rekao je župan Marušić.

Gradonačelnik Damir Lneniček već je poznat po tome da ne voli puno govorancije pa je samo, nakon zahvale županu Marušiću i Županiji, kratko rekao: 

Gradonačelnik Grada Daruvara Damir Lneniček/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Gradonačelnik Grada Daruvara Damir Lneniček/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

- Svi mi koji tu živimo i posjećujemo Dom zdravlja znamo da je on već godinama u derutnom stanju. Ovo je stvarno prilika da osim energetske obnove dobijemo i reprezentativnu zgradu u centru Daruvara - rekao je Lneniček. 

Gradonačelnik Grada Grubišno Polje nije skrivao zadovoljstvo što će se Dom zdravlja uskoro riješiti ružne vanjštine i postati objekt koji će trošiti bitno manje energije. 

Zlatko Mađeruh, gradonačelnik Grada Grubišno Polje/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Zlatko Mađeruh, gradonačelnik Grada Grubišno Polje/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

- Energetske obnova i rekonstrukcija Doma zdravlja u Grubišnom Polju bila je najviše bodovana, a to je i jasan pokazatelj u kakvom je stanju. Posebno nas veseli što će uskoro fasada Doma zdravlja u Grubišnom Polju izgledati onako kako građani i djelatnici Doma zdravlja zaslužuju jer sada ona nije baš, da tako kažem, gledljiva. Svaka investicija koja dolazi u Grubišno Polje je hvale vrijedna i zahvaljujem se županu Marušiću i Županiji što su to i prepoznali - rekao je gradonačelnik Grubišnog Polja Zlatko Mađeruh. 

Sama energetska obnova trebala bi donijeti značajne uštede, a o tome je više govorio ravnatelj Doma zdravlja BBŽ-a Josip Rajković. 

Ravnatelj Doma zdravlja BBŽ-a Josip Rajković/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Ravnatelj Doma zdravlja BBŽ-a Josip Rajković/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

- Nas također raduje što smo prošli na ovom Javnom pozivu za energetsku obnovu zato što imamo jako velike račune za režije u tim zgradama, pogotovo u Daruvaru koji je dosad bio u najvišem rangu po potrošnji. S obnovom bi, prema proračunima, ušteda u potrošnji energije trebala iznositi i do 50 posto - rekao je Rajković.

Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr