Fotografija: Srednjovjekovna utvrda Gradina/ Foto: D. Kirin
Srednjovjekovna utvrda Gradina/ Foto: D. Kirin

Grad Čazma nastavlja s arheološkim istraživanjima Gradine i obnovom kurije

Uređenjem kurije stvorili bi se adekvatni uvjeti za ponovni prihvat muzejske funkcije - stalnog muzejskog postava, muzejske čuvaonice i uredskog prostora Gradskog muzeja ČazmaGrad Čazma i Centar za kulturu, Gradski muzej Čazma prijavili su dva projekta na natječaje Ministarstva kulture i medija. Prvi je vezan za nastavak arheoloških istraživanja na srednjovjekovnoj utvrdi – Gradini, a drugi se tiče izrada projektne dokumentacije za rekonstrukciju i dogradnju objekta Vojnokrajiške kurije u Čazmi (zgrade muzeja).

Nastavak arheoloških istraživanja Ruševina starog grada u Čazmi (Gradine) prijavljen je na natječaj Javne potrebe u kulturi-Programi zaštite i očuvanja kopnene arheološke baštine u 2022. godini.

Utvrda iz 18. stoljeća

Tijekom 2022. godine istražit će se sjeverni (S) bedem u ravnini s vojnokrajiškom zgradom uz S bedem sondažnim iskopavanjem koje će obuhvatiti dužinu od 20 m i širinu minimalno sedam metara do dubine temeljne stope zida.

Cilj je utvrditi stanje arhitekture S bedema, odnosno onog dijela srednjovjekovne utvrde na kojem je u 18. stoljeću sagrađena vojnokrajiška zgrada, koja je u vrlo lošem građevinskom stanju te će rezultati istraživanja usmjeriti daljnja istraživanja, konzervaciju, restauraciju i prezentaciju cjelokupnog arheološkog lokaliteta, navodi se u opisu projekta.

Ukupna vrijednost projekta je 248.750,00 kuna, a od  Ministarstva kulture i medija zatraženo je 200.000,00 kuna.

Drugi projekt je izrada dokumentacije glavnog projekta za zahvat rekonstrukcije i dogradnje objekta Vojnokrajiške kurije u Čazmi kako bi se stvorili adekvatni uvjeti za ponovni prihvat muzejske funkcije: stalnog muzejskog postava, muzejske čuvaonice i uredskog prostora Gradskog muzeja Čazma (u sastavu ustanove Centar za kulturu).

Obnova Vojnokrajiške kurije

Vrste predviđenih aktivnosti uključuju prikupljanje ponuda za izradu projektne dokumentacije, odabir i sklapanje ugovora s najpovoljnijim ponuditeljem usluge, definiranje projektnog zadatka, promocija projekta uključujući popularizaciju nepokretne kulturne baštine i zaštićene urbane cjeline kulturno-povijesne jezgre grada Čazme.

– Očekivani rezultati usmjereni su na izradu projektne dokumentacije kao zadnje u nizu potrebnih dokumenata nakon kojeg će se moći pristupiti cjelovitoj obnovi zgrade Vojnokrajiške kurije. Također, očekuje se pojačana senzibilizacija i interes javnosti za objekt kurije, ali i za zaštićenu urbanu cjelinu kulturno-povijesne jezgre grada Čazme kojoj kurija prostorno i pripada kao jedan je od rijetkih baroknih objekata javne namjene, poručuje ravnateljica Centra za kulturu, Gradskog muzeja Čazma Maja Cepetić Rogić.

Ukupna vrijednost tog projekta je 145.000 kuna.