Fotografija: U Čazmi ima sve više djece/ Foto: D. Kirin
Galerija
U Čazmi ima sve više djece/ Foto: D. Kirin

Grad Čazma novčano potiče otvaranje privatnih vrtića i obrta za dadilje

Velika je vjerojatnost da će se najesen, po prvi puta, u Čazmi morati stvoriti lista čekanja, odnosno da neće sva djeca moći biti upisana u vrtić. Zato bi bilo dobro da građani prepoznaju ovu priliku, poručio je Pirak- Grad Čazma osigurat će sufinanciranje predškolskog odgoja u svim privatnim vrtićima i obrtima s registriranom djelatnošću dadilje koji bi se otvorili na našem području i nudili uslugu predškolskog odgoja u redovnom 10-satnom programu, pod uvjetom da djeluju na području Grada Čazme te da skrbe o djeci s prebivalištem na našem području, kazao je čazmanski gradonačelnik Dinko Pirak.

Na ovu ideju došlo se, dodaje Pirak, jer u Čazmi ima sve više djece, a trenutačni kapacitet gradskog dječjeg vrtića više nisu dovoljni. 

Subvencije Grada

- Pozivamo sve zainteresirane privatne osobe koje bi otvorile vrtić ili obrt dadilje da se jave na Javni poziv za iskazivanje interesa za sufinanciranje privatnih vrtića i obrta dadilja kako bismo mogli sredstva za sufinanciranje takvih programa u Gradskom proračunu i planirati upise u gradskom vrtiću, napomenuo je Pirak.

Inače, u jedinom gradskom vrtiću, Dječjem vrtiću „Pčelica“ Čazma, trenutačna ekonomska cijena po djetetu iznosi 1830 kuna, od kojih roditelji plaćaju 550 za prvo dijete, 500 kuna za drugo dijete, dok treće dijete pohađa vrtić bez naknade. Razliku do pune cijene, odnosno 1280 za prvo dijete i 1330 za drugo te 1830 kuna za treće dijete podmiruje Grad.

Izgledne liste čekanja

Prema Pirakovim riječima, Grad bi s jednakim iznosima sufinancirao sve privatne vrtiće i obrte, a roditelji bi plaćali istu cijenu usluge vrtića kao u gradskom vrtiću. Nadalje, Grad nastoji u predškolskoj ustanovi čiji je osnivač, kao osnovnom nositelju predškolskog programa, uključiti optimalan obuhvat djece.

Čazma planira gradnju nove vrtićke zgrade/ Foto: Grad Čazma
Čazma planira gradnju nove vrtićke zgrade/ Foto: Grad Čazma

- Izgradnja nove, dodatne zgrade vrtića je u planu. U međuvremenu, zbog zakonom propisanih standarda u dječjim vrtićima, velika je vjerojatnost da će se najesen, po prvi puta, u Čazmi morati stvoriti lista čekanja, odnosno da neće sva djeca moći biti upisana u vrtić, priznaje čazmanski gradonačelnik te dodaje da bi iz tih razloga Čazmanci prepoznali ovu priliku za samozapošljavanje ili novo zapošljavanje, a sve uz subvenciju Grada Čazme.

Nadomjestan manjka kapaciteta

Ovaj naum pozdravila je i ravnateljica DV Pčelica Martina Kovač, iako ističe da djelatnost dadilja i programi predškolskog odgoja i obrazovanja u ustanovama predškolskog odgoja i obrazovanja ne mogu uspoređivati.

- Međutim, ovaj način čuvanja, brige i skrbi o djeci može nadomjestiti nedostatak kapaciteta u predškolskoj ustanovi. Potrebe djece i roditelja za organiziranim čuvanjem, brigom i skrbi za djecu s područja grada Čazme postoje. Stoga smatram opravdanim da se za takve slučajeve omogući sufinanciranje obrta registriranih za obavljanje djelatnosti dadilja, vjerskih i privatnih vrtića“, navela je ravnateljica DV „Pčelica“, Martina Kovač.

Dodala je i da je važno i pohvalno da se vjerski, privatni vrtići i obrti sufinanciraju od strane Grada i to do pune ekonomske cijene.

- Roditelji imaju pravo birati skrb za svoje dijete sukladno svojim i djetetovim potrebama, osobito kada se radi o legalnom vidu skrbi o djeci, što naglašava i Konvencija o pravima djeteta. Svi zaposleni roditelji s predškolskom djecom plaćaju Gradu porez i prirez i zaslužuju jednak tretman od strane Grada i slobodu biranja, zaključila je Kovač.