Fotografija: Najstarija Medulinka – ladonja s placa na međunarodnom natjecanju za Europsko stablo 2021. godine predstavlja Republiku Hrvatsku/Foto: Igor Zirojević
Galerija
Najstarija Medulinka – ladonja s placa na međunarodnom natjecanju za Europsko stablo 2021. godine predstavlja Republiku Hrvatsku/Foto: Igor Zirojević

Glasajte za "Najstariju Medulinku" na natjecanju za EU stablo godine

Nama su podršku pružili Osječani, a mi ćemo sada njima, znajući što im znači njihovo stablo za zajednicu - kaže nam zamjenica gradonačelnika Daruvara, Vanda Cegledi.„Najstarija Medulinka - čokoladno stablo naših uspomena“ ponosno predstavlja Republiku Hrvatsku na natjecanju za Europsko stablo 2021. godine.

115 godina staro stablo ladonje u centru Medulina osvojilo je titulu Hrvatskog stabla 2020. godine, a ove se godine natječe za titulu Europskog stabla.

Osijek pomogao Daruvaru

Naime, daruvarski Ginko osvojio je drugo mjesto na natjecanju za Europsko stablo 2020. godine podrškom Grada Osijeka gdje je zamjenica gradonačelnika Osijeka, Žana Gamoš pozvala Osječane i Osječanke da mu pomognu osvojiti titulu Europskog stabla godine. Tako i Grad Daruvar poziva sve sugrađane da svojim glasom, najkasnije do 28. veljače, ove godine podrže medulinsko stablo.

Tanja Novotni Golubić, zamjenica župana Bjelovarsko-bilogorske županije iz redova češke nacionalne manjine, i dogradonačelnica Daruvara Vanda Cegledi ispred daruvarskog Ginka/Foto:Grad Daruvar
Tanja Novotni Golubić, zamjenica župana Bjelovarsko-bilogorske županije iz redova češke nacionalne manjine, i dogradonačelnica Daruvara Vanda Cegledi ispred daruvarskog Ginka/Foto:Grad Daruvar

- Nadamo se da će ove godine stablo Medulina imati više sreće. Svako drvo ima svoju lijepu priču, a svi znamo koliko je podrška bitna u ovako velikim natjecanjima. Nama su podršku pružili Osječani, a mi ćemo sada njima, znajući što im znači njihovo stablo za zajednicu. Želimo im da uspiju i budu prvi - kaže nam zamjenica gradonačelnika Daruvara, Vanda Cegledi.

Kulturna baština

Cilj je međunarodnog natjecanja za Europsko stablo godine istaknuti značenje starih stabala u prirodnoj i kulturnoj baštini, posebno tragajući za stablima ukorijenjenima u život zajednice, koja svojom pričom svjedoče o prošlosti i povezanosti s ljudima.

- Ovakva natjecanja dobra su promocija destinacije i države, a sudjelovanjem senzibiliziramo svoju zajednicu i okoliš  - dodala je Vanda Cegledi.

Za Europsko stablo goidne možete glasati putem stranice www.treeoftheyear.org za dva stabla favorita s jedne e-mail adrese, a glas će biti uvažen nakon što kliknete na link koji dobijete na e-mail adresu.

U nastavku pogledajte video o ovom prekrasnom medulinskom stablu: