Fotografija: Mladen Knežević direktor tvrtke Daing d.o.o., gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček, Davor Alaber iz tvrtke Gradnja Alaber d.o.o.
Galerija
Mladen Knežević direktor tvrtke Daing d.o.o., gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček, Davor Alaber iz tvrtke Gradnja Alaber d.o.o.

Daruvar radi Digitalni inovacijski hub, mladi će dobiti opremljen prostor za 1 kunu

"Osim što će se zgrada renovirati, opremit će se cijela unutrašnjost tako da će biti u potpunosti pripremljena za sve naše poduzetnike početnike", poručio je gradonačelnik Daruvara Damir LneničekGrad Daruvar potpisao je u petak dva važna ugovora. Jedan je ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji zgrade u kojoj je nekad bio smješten Radio Daruvar. ) Poduzetničkog inkubatora Daruvar s pleterničkom tvrtkom Gradnja Alaber d.o.o., a drugi je ugovor o stručnom nadzoru izvođenja radova na Poduzetničkom inkubatoru s daruvarskom tvrtkom Daing d.o.o. za projektiranje, inženjering i usluge.

Naime, zgrada bivšeg Radio Daruvara potpuno će se renovirati, a u njoj će se nakon završetka radova smjestiti digitalni inovacijski hub u kojem će mladi digitalni poduzetnici dobiti potpuno opremljen prostor za pokretanje vlastitog biznisa. 

Potpuni makeover zgrade

Radovi na rekonstrukciji zgrade trebali bi početi za nekih mjesec dana nakon što se sva potrebna papirologija riješi.

Projekt je usmjeren na jačanje digitalne ekonomije, odnosno razvoj ljudskih potencijala i infrastrukture kako bi se riješio problem lošeg poduzetničkog okruženja, a sufinanciran je iz programa prekogranične suradnje "Jačanje konkurentnosti i razvoj poslovnog okruženja programskog područja".

- Drago mi je da smo danas nakon skoro dvije godine priprema provedbe javne nabave izabrali izvođača radova za naš digitalni inovacijski hub čija je vrijednost 2,6 milijuna kuna. Osim što će se zgrada renovirati, opremit će se cijela unutrašnjost tako da će biti u potpunosti pripremljena za sve naše poduzetnike početnike. Riječ je o desetak novih radnih mjesta i vjerujem da će ovo biti jedan dobar početak. Radovi će biti gotovi do kraja listopada tako da ćemo do kraja godine imati novi inkubator za naše sugrađane koji će se odvažiti otići u poduzetničke vode - rekao je gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček. 

Digitalni inovacijski hub prostirat će se na prostoru od 400 četvornih metara. Imat će aktivne tihe zone, prilagođene radne jedinice, studio, potrebni hardver, a osigurat će se i prostor za prezentacije, edukacije i konferencije. 

- Startupi će imati mogućnost ulaska u poslovni prostor za 1 kunu. Riječ je o uredu koji je u potpunosti opremljen najnovijom računalnom opremom. Oni koji uđu u njega... Samo nebo im je granica - poručio je Lneniček.

Poslovno okruženje

Potpuno preuređenje zgrade radit će tvrtka Gradnja Alaber iz Pleternice, a u njezino ime ugovor je došao potpisati direktor Davor Alaber.

- Naša tvrtka već ima iskustvo rada na uređenju ovakvih objekata, radili smo takve projekte i u drugim gradovima i u drugim županijama. Objekt će se u prvom planu uljepšati s novim krovom, novom fasadnom ovojnicom, novom stolarijom. Na objektu će jedino ostati njegove prepoznatljive konture, sve ostalo bit će potpuno drugačije kada se završi, a ugradit ćemo i dizalo za osobe smanjene pokretljivosti - poručio je Alaber.  

Gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček i Davor Alaber iz tvrtke Gradnja Alaber d.o.o. potpisuju ugovor:/Foto: MojPortal.hr
Gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček i Davor Alaber iz tvrtke Gradnja Alaber d.o.o. potpisuju ugovor:/Foto: MojPortal.hr

Projektom se želi stvoriti poticajno poslovno okruženja koje se temelji na inovacijama, novim tehnologijama i ICT rješenjima u prekograničnom području, a partneri u projektu su Grad Gradiška (lead partner) te Grad Daruvar, Grad Lipik i Općina Kotor iz Crne Gore. 

Projekt je započeo 1. kolovoza 2020. godine, a trajat će do 31. srpnja 2022. godine. Ukupna vrijednost mu je 1,487.795  eura, a vrijednost projekta za Grad Daruvar iznosi 530.554,32 EUR.