Fotografija: I danas je velik broj zaraženih pacijenata na respiratorima, njih čak devetero/Foto: Deni Marčinković
Galerija
I danas je velik broj zaraženih pacijenata na respiratorima, njih čak devetero/Foto: Deni Marčinković

Gdje je "nestalo" osam respiratora iz bjelovarske bolnice? Ravnateljica: "U pričuvi su"

"Uistinu je u opticaju 10 respiratora za covid pozitivne osobe. No, u pričuvi imamo još osam njih koje čuvamo za pacijente koji nemaju koronavirus. Po potrebi ćemo ih aktivirati, kaže Ivanka Fehir RadanovićBJELOVAR - Tekst koji smo jučer objavili o stanju u OB Bjelovar uslijed pandemije koronavirusa, zbunio je dio naših čitatelja. Naime, u izjavi v.d. ravnateljice Ivanke Fehir Radanović piše kako bjelovarska Opća bolnica, između ostaloga, trenutno raspolaže s 10 respiratora. Budući da je posljednjih dana dnevno gotovo isto toliko pacijenata oboljelih od koronavirusa priključeno na respiratore, zanimalo nas je stajalište bolnice.

Upit čitatelja

- Trenutno imamo 10 respiratora na raspolaganju. Valja spomenuti kako raspolažemo i s tzv. High Flow Oxygen aparatima. Njih upotrebljavamo u dijelu Covid odjela koji je na Ortopediji i čak u Internoj. Dobro smo opskrbljeni i nadamo se da će nam ova brojka zadovoljiti sve potrebe – kazala nam je jučer v. d. ravnateljice Ivanka Fehir Radanović dodavši kako će, ukoliko bude potrebe, nabaviti još respiratora. 

Nakon što su se čitatelji zapitali gdje je od lani nestalo 8 respiratora, stiglo je pojašnjenje iz bolnice/Foto: Martina Čapo
Nakon što su se čitatelji zapitali gdje je od lani nestalo 8 respiratora, stiglo je pojašnjenje iz bolnice/Foto: Martina Čapo

Upravo je taj dio zbunio naše čitatelje koje je zanimalo gdje je preostalih osam respiratora o kojima je bilo riječi prošle godine u ovo vrijeme. Naime, tadašnje čelništvo bolnice i bivša županijska vlast javnost su upoznali s činjenicom kako OB Bjelovar raspolaže s čak 18 respiratora, odnosno njih 20 jer su dva bila na posudbi u drugim zdravstvenim ustanovama. Više možete pročitati OVDJE.

Pojašnjenje o respiratorima

Kako bi doznali pravu istinu, ponovno smo kontaktirali ravnateljicu Fehir Radanović i pitali ju je li možda bivša vlast lani „lažno umirivala“ javnost na način da su istaknuli veći broj respiratora no što je stvarna brojka, jesu li možda respiratori posuđeni drugim ustanovama u covid krizi ili je nešto treće u pitanju. Evo odgovora.

Dr. Ivanka Fehir Radanović pojasnila je brojčano stanje respiratora u OB Bjelovar/ Foto: Deni Marčinković
Dr. Ivanka Fehir Radanović pojasnila je brojčano stanje respiratora u OB Bjelovar/ Foto: Deni Marčinković

- Nitko nije lagao, a evo i pojašnjenja. Mi uistinu imamo 10 respiratora koji su trenutno u opticaju za covid pozitivne pacijente. To je točan podatak i njega su mi proslijedili naši anesteziolozi. Nadalje, u pričuvi imamo još osam respiratora – dva transportna i šest regularnih respiratora. Njih čuvamo za pacijente koji nisu covid pozitivni, no ukoliko bude potrebno naravno da ćemo ih aktivirati na našem covid odjelu – precizirala je podatke o točnom stanju i broju respiratora dr. Ivanka Fehir Radanović. Još jednom je istaknula kako će svi pacijenti biti adekvatno zbrinuti, te kako zasigurno neće ostati bez liiječenja. Sve pojedinosti o tome s čime se ovih dana susreću medicinske sestre i liječnici u OB Bjelovar možete pročitati OVDJE.