Fotografija: Župan Damir Bajs rekao je kako zbog proširenja Covid odjela niti jedan pacijent iz županije neće završiti u šatoru/Foto: Deni Marčinković
Galerija
Župan Damir Bajs rekao je kako zbog proširenja Covid odjela niti jedan pacijent iz županije neće završiti u šatoru/Foto: Deni Marčinković

Covid odjel u Bjelovaru povećao kapacitet, infektologinja u suzama

Zahvaljujući proširenju kapaciteta, barem za sada, nitko od pacijenata naše županije sigurno neće završiti u šatoru ili nekom sličnom prostoru, poručuje župan Damir BajsBroj zaraženih u cijeloj Hrvatskoj, pa tako i u našoj županiji svakim danom sve je veći, stoga se i bolnički kapaciteti COVID odjela u Općoj bolnici Bjelovar sve više pune. Trenutno se na COVID odjelu liječi 34 oboljela pacijenta, od kojih je pet na respiratoru, a na opservaciji je još njih 34. S obzirom na to da se očekuje još veći broj pozitivnih, broj kreveta za oboljele od korona virusa od subote je s 80 povećan na 142, od koji se 125 nalaze unutar bolničkih zidova, dok je preostalih 17 osigurano izvan bolničkih zgrada, odnosno u kontejnerima. 

Sve više teških pacijenata

- Situacija u našoj bolnici je pod kontrolom zahvaljujući entuzijazmu i požrtvovnosti cijelog medicinskog osoblja. Imamo zaista izvanrednu stručnu ekipu koja se brine o pacijentima, ali i dovoljno prostora te svu potrebnu opremu. Molim sve građane za odgovornost, da se pridržavaju svih mjera te da slušaju upute Stožera, jer bez njihove suradnje sa zdravstvenim sustavom teško ćemo iz ove situacije izaći kao pobjednici - rekao je ravnatelj Opće bolnice Bjelovar Ali Allouch. 

Dodatni kreveti čekaju nove pacijente na Covid odjelu/Foto: Deni Marčinković
Dodatni kreveti čekaju nove pacijente na Covid odjelu/Foto: Deni Marčinković

Kao što smo rekli, na respiratoru se trenutno nalazi pet pacijenata, a bolnica ukupno raspolaže s dvadeset respiratora, od kojih su dva posuđena KB Dubravi i OB Sisak. Ravnatelj Allouch dodao je i to da je trenutno četrdesetak liječnika i medicinskog osoblja izvan funkcije zbog zaraze korona virusom ili izolacije, ali da se preraspodjelom djelatnika situacija drži pod kontrolom.

Ulaz na Covid odjel Opće bolnice Bjelovar/Foto: Deni Marčinković
Ulaz na Covid odjel Opće bolnice Bjelovar/Foto: Deni Marčinković

- Svakodnevno u bolnicu dolazi sve više pacijenta u vrlo teškom stanju, stoga smo morali povećati broj soba i kreveta koji su opremljeni s kisikom i monitorima. Moram naglasiti da naši djelatnici zbilja puno rade, što nas sve zajedno jako iscrpljuje - poručila je infektologinja Karmela Caparin. Te je rečenice izgovorila s očima punim suza. U tom se trenutku moglo točno osjetiti koliko je teško liječnicima i sestrama koji se brinu o pacijentima s teškim posljedicama od korona virusa.

Emocije je teško suspregnuti

Caparin je zatim obrisala oči, ispričala se zbog emocija koje nije uspjela kontrolirati i dodala kako u bjelovarskoj bolnici rade tri infektologa, od kojih je jedan trenutno bolestan, ali u dežurstvima pomažu i drugi liječnici specijalisti. Također, doktorica Caparin apelirala je na sve sugrađane da budu odgovorni, da izbjegavaju dolazak u bolnicu ako je ikako to moguće te da čuvaju svoje starije koji su najugroženiji jer je cjepivo još jako daleko.

Infektologinja Karmela Caparin umalo se rasplakala jer je pod stresom zbog povećanja teških slučajeva/Foto: Deni Marčinković
Infektologinja Karmela Caparin umalo se rasplakala jer je pod stresom zbog povećanja teških slučajeva/Foto: Deni Marčinković

– Molim vas i za razumijevanje jer situacija nije niti malo lagana i jednostavna.  Ovim putem još jednom se zahvaljujem svim kolegicama i kolegama koji 24 sata dnevnu primaju nove pacijente. Ako budemo odgovorni, za par mjeseci, kada ovo sve prođe svi ćemo se zajedno veseliti - zaključila je doktorica Caparin.

Osim nabave novih respiratora, Bjelovarsko-bilogorska županija financirala je i kupnju druge medicinske opreme i time je kompletno opremljen respiratorski centar na COVID odjelu Opće bolnice Bjelovar.

– Zahvaljujući proširenju kapaciteta, barem za sada, nitko od pacijenata naše županije sigurno neće sigurno završiti u šatoru ili nekom sličnom prostoru. Dodatno opremanje odjela najmanje je što možemo učiti za naše sugrađane, ali i doktore te ostalo medicinsko osoblje koji u ovoj situaciji ulažu nadljudske napore. Naša županija pri samom je dnu ljestvice kada je riječ o broju oboljelih na 100.000 stanovnika i nadamo se da će tako ostati i u buduće, poručio je bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs. 

Župan Damir Bajs daje izjavu za medije povodom proširenja Covid odjela/Foto: Deni Marčinković
Župan Damir Bajs daje izjavu za medije povodom proširenja Covid odjela/Foto: Deni Marčinković

Opća bolnica Bjelovar/Foto: Deni Marčinković
Opća bolnica Bjelovar/Foto: Deni Marčinković