Fotografija: Foto: Janja Čaisa
Galerija
Foto: Janja Čaisa

Garešnički vodotoranj uskoro dobiva novu kupolu: "Bila je u jako lošem stanju"

Garešnica je na ravničarskom području i za razliku od, primjerice, Daruvara, ne može koristiti slobodni pad vode, i zato su im potrebni vodotornjeviProšloga tjedna izmijenila se vizura grada skidanjem kupole s garešničkog vodotornja. No nema razloga za brigu jer je u tijeku remont, a novi vodotoranj ugledat će svjetlo dana za tri mjeseca.

Razgovarali smo s direktorom Voda Garešnica d.o.o. koji nam je objasnio da je rezervoar bio u jako lošem stanju i nije ga bilo moguće spasiti.

Sigurnosna zaliha vode

- Zbog dotrajalosti vodotornja starog preko 30 godina zamijenit će se cijela kupola s rezervoarom, te će vodotoranj biti u potpunoj funkciji očekivano s krajem studenog. Ujedno će u vodotornju biti zamijenjene vodovodne i električne instalacije, čime se otklanja svaka potencijalna mogućnost kvarova starih elemenata. Po završetku sanacije, vodotoranj će i dalje predstavljati sigurnosnu zalihu vode u slučajevima požara ili nedostatka struje prilikom održavanja strujne mreže od strane HEP-a.

Foto: Janja Čaisa
Foto: Janja Čaisa

Investitor, tvrtka Voda Garešnica d.o.o., u suradnji s Hrvatskim vodama osigurala je za predmetne radove tri milijuna kuna – rekao nam je Tomislav Presečan, direktor Voda Garešnica d.o.o.

Kako direktor Presečan ističe, Garešnica je na ravničarskom području i za razliku od, primjerice, Daruvara, ne može koristiti slobodni pad vode, zato su nam potrebni vodotornjevi. Voda Garešnica upravlja s dva vodotornja, garešničkim i brestovačkim, a onaj u Hercegovcu još je 90-ih godina predan na upravljanje tvrtki Franck. Novi vodotoranj neće se izgledom puno razlikovati od staroga pa će Garešnica i dalje imati svoj prepoznatljivi izgled.

Racionalna potrošnja

Uslijed velike suše ovoga ljeta došlo je do drastičnog povećanja potrošnje vode kao i pada razine podzemne vode u bunarima, te je prošloga tjedna iz Voda Garešnica d.o.o. izdana obavijest za građane da pripaze na potrošnju vode te istu smanje na najmanje moguće mjere kako ne bi došlo do restrikcija. Srećom, sušno razdoblje prekinule su oborine, no i dalje valja biti racionalan s potrošnjom. Presečan ističe da se kontinuirano radi i da su osim remonta garešničkog vodotornja u tijeku još neki radovi na vodovodnoj mreži na području grada Garešnice.

Postrojenje za preradu vode u Garešnici/Foto: Janja Čaisa
Postrojenje za preradu vode u Garešnici/Foto: Janja Čaisa

- Kako bi se osigurale dodatne količine vode, trebao bi pomoći i novi magistralni cjevovod od Velike Trnovitice do Garešnice, koji je u završnoj fazi izgradnje. Potaknuta je i izmjena starih azbestno- cementnih i PVC cijevi kroz središte grada sve do Garešničkog Brestovca, u sklopu koje će biti zamijenjeni svi postojeći vodovodni priključci novima - kazao nam je Presečan.

Građane najviše brine moguće poskupljenje vode zbog porasta cijene energenata, no Presečan ističe da iako rastu troškovi u procesu proizvodnje vode, posebice oni vezani uz struju, u Garešnici za više od 200 posto, cijena vode zasada je ista.