Fotografija: Na vježbalištu na otvorenom u Garešnici moći će uživati svi/Foto: Grad Daruvar (ilustracija)
Na vježbalištu na otvorenom u Garešnici moći će uživati svi/Foto: Grad Daruvar (ilustracija)

Garešnica će do kraja godine dobiti fitness na otvorenom: "Ljudi jedva čekaju da počnu vježbati"

Fitness s desetak sprava bit će smješten u Sportskom parku iza rukometnog igrališta na površini od približno 300 metara četvornihGarešnica će do kraja ove godine dobiti fitness na otvorenom.

Naime, prema riječima Tatjane Purkić iz garešničkog Poduzetničkog centra, Grad Garešnica je u siječnju 2022. godine prijavio projekt Opremanje terena za outdoor fitness na natječaj Ministarstva turizma i sporta za sufinanciranje izgradnje, građevinskog zahvata i opremanja sportskih građevina u 2022. godini. Ukupna vrijednost projekta iznosi nešto više od 200.000,00 kn dok će sufinanciranje Ministarstva turizma i sporta iznositi 150.000,00 kuna.

Desetak sprava

- Grad Garešnica svake godine ulaže značajna sredstva u sport, te je ove godine zbog cjelokupne situacije nastale zbog COVID-19 pandemije, predviđeno opremanje terena za vanjski fitness sa desetak sprava. Projektnu prijavu izradili su djelatnici Poduzetničkog centra Garešnica – rekla nam je Tatjana Purkić, direktorica Poduzetničkog centra Garešnica.

Fitness sprave bit će postavljene na antitraumatsku gumenu podlogu, dok će okolni prostor biti izveden od betona i prirodnih materijala zemlje i šljunka. Lokacija tik uz šumu gdje je najveći dio dana hlad, idealna je pozicija i za ljetno vježbanje kad su visoke temperature. Reakcije građana do sad su više nego pozitivne, a mnogi jedva čekaju vježbanje na otvorenom na novim spravama.

- U gradu postoji velik broj građana koji se svakodnevno bave određenom sportskom aktivnošću pri čemu u svojim treninzima koriste improvizirane rekvizite: klupe kod dvorane, ljestve na dječjem igralištu i slično. Samim time uvidjeli smo da postoji potreba za ovom vrstom sadržaja, a još nam se desila i situacija s COVID-om što nas je dodatno motiviralo da građanima ponudimo nešto što nije ograničeno na unutarnji prostor - kazala nam je direktorica Purkić.

Odlična prilika

Održavanje fitness sprava vodit će Grad Garešnica, Komunalac d.o.o. i Nogometni klub Garić. Iako je riječ o velikim i čvrstim spravama koje nije lako uništiti, u gradu vjeruju da će ih korisnici pažljivo koristiti i čuvati.

- Svjesni smo da projekti i sadržaji ove vrste nose sa sobom održavanje, oštećenja i popravke, ali da smo razmišljali na taj način, onda u gradu ne bismo imali ni jedno dječje igralište, park ili klupu. Danas se fitness tereni nalaze u svakom većem gradu, a natječaj Ministarstva turizma nam se učinio kao odlična prilika da takvo što napravimo i u našoj Garešnici te našim građanima omogućimo što više aktivnosti za rekreaciju i provođenje slobodnog vremena – kazala nam je direktorica Purkić.

Sportski objekti bitan su segment u sportskoj, zdravstvenoj, društvenoj, ali i turističkoj strukturi grada. Do sada je Grad Garešnica uz pomoć EU i nacionalnih izvora financirao obnovu i opremanje svlačionica u Sportskom parku i izgradnju prostorije za rukometni klub. Prošle 2021. godine, proveden je projekt opremanja nogometnih terena kojim su nabavljene nove kućice za rezervne igrače i suce, novi golovi, zaštitne mreže i vanjski semafor.