Fotografija: Učenici su besplatni za sve novopečene gimnazijalce/ Foto: SŠ August Šenoa Garešnica
Učenici su besplatni za sve novopečene gimnazijalce/ Foto: SŠ August Šenoa Garešnica

Budućim gimnazijalcima Grad Garešnica osigurava besplatne udžbenike za prvi razred

Svjesni smo činjenice da gimnazijski razred popunjavaju ponajbolji učenici iz ovdašnjih osnovnih škola i šteta bi bilo da zbog nedostatka učenika taj smjer ne bude upisan, kaže BilandžijaU Srednjoj školi “August Šenoa” Garešnica učenicima su za nadolazeću školsku godinu na raspolaganju 142 upisna mjesta u sedam strukovnih programa te u Općoj gimnaziji, piše KruGarešnica.info.

Upravo je u smjer gimnazije, nakon dvije godine stanke, prošle godine ponovo upisano razredno odjeljenje, a poticaj tomu daje i Grad Garešnica. Konkretno, novoupisanim učenicima se u proračunu osigurava novac za udžbenike, a tako će biti i ove godine za polaznike prvog razreda gimnazije.

Sufinanciranje od 100 kuna

- Nastavljamo s podrškom i potporom našim učenicima, točnije njihovim roditeljima, za nabavku udžbenika za prvi razred gimnazije. Želja nam je da taj program ostane u našem gradu. Svjesni smo činjenice da taj razred popunjavaju ponajbolji učenici iz ovdašnjih osnovnih škola i šteta bi bilo da zbog nedostatka učenika taj smjer ne bude upisan. Stoga smo odlučili biti im podrška te sufinancirati nabavku udžbenika iznosom od 1000 kuna, poručio je gradonačelnik Garešnice Josip Bilandžija.

Dio smjerova već popunjen

Trenutno traju prijave u srednje škole, a u garešničkoj su bivši osnovnoškolci najveći interes pokazali za trogodišnje ugostiteljske programe. Tako je kombinirani razred odjel kuhara i konobara popunjen već trećeg dan prijava, a za deficitarni smjer Stolar, za koje praksu i mogućnost stipendiranja osigurava Prima, ostalo je tek jedno slobodno mjesto.

Velik interes je i za smjer instalater grijanja i klimatizacije, kao i za Grafičke tehničare kojima praksu osigurava Bakrotisak. U garešničkoj gimnaziji je za sad osam prijavljenih, ali s obzirom na to da prijave traju još cijeli idući tjedan, još ima vremena, uz podsjetnik da je osigurana gradska potpora svima koji je odluče upisati, piše KruGarešnica.info.