Fotografija: Daruvarčanin Filip Radić prvi i zasad jedini koji se školuje za orguljaša u Daruvaru/Foto: Daria Marković
Galerija
Daruvarčanin Filip Radić prvi i zasad jedini koji se školuje za orguljaša u Daruvaru/Foto: Daria Marković

Filip Radić sa svojih 15 godina prvi je i jedini učenik koji se školuje za orguljaša u Daruvaru

Ljubav prema glazbi, Fillip vuče iz rodnog Šibenika i iz obitelji koja čini pravi mali bend, a sati vježbanja i brojne osvojene nagrade dokaz su da Filip živi svoj sanDaruvarčanin Filip Radić je sa samo 15 godina prvi i zasad jedini učenik koji se školuje za orguljaša u Daruvaru. Orgulje je počeo svirati ove školske godine, a u svega nekoliko mjeseci sviranja već osvojio brojne nagrade na natjecanjima.

Obitelj puna talenata

Filip je rođen u Šibeniku, a njegovi su roditelji iz Knina doselili u Daruvar kada je Filip imao jednu godinu. Povremeno posjećuje rodbinu u Općini Kijevo pored Knina i ljetuje u Šibeniku. Budući da je Šibenik poznat po orguljama i orguljaškim festivalima, upravo su oni, jednim dijelom, zaslužni za Filipovu ljubav prema orguljama. Ali ne samo oni, nego i njegova obitelj koja u genima nosi veliku ljubav prema glazbi i vješto ju prenosi na svoje potomke.

Filip Radić je u tri godine završio šest godina Glazbene škole/Foto: Daria Marković
Filip Radić je u tri godine završio šest godina Glazbene škole/Foto: Daria Marković

- Sviram od četvrte godine svog života. Rekao bih da imam dar jer većinu pjesama po sluhu čujem i odsviram. Mama je bila ta koja me potaknula da upišem Glazbenu školu. Ona je prepoznala talent u meni. Mama je samouka sviračica orgulja koje je svirala u crkvi u Kninu. Nikada nije išla u Glazbenu školu, sve je po sluhu upijala i povezivala s notama, a ona i tata pjevaju u crkvenom zboru u daruvarskoj župi Presvetog Trojstva, dok su prije preseljenja u Daruvar pjevali u Kninskoj crkvi - rekao nam je Filip.

Mali bend

Inače, ima dva brata koji su također svirači - Jakova koji je druga godina Fakulteta vojne akademije, a završio je Osnovnu glazbenu školu za trubu i Mijo koji je treća godina Teološkog fakulteta sa završenom Srednjom glazbenom školom za trombon.

- Mi smo kao mali bend - našalio se Filip i stvarno je u pravu, a može biti ponosan imati veliku talentiranu obitelj od koje može puno naučiti.

Glazbena gimnazija

Naime, Filip Radić pohađa prvi razred srednje škole Glazbene gimnazije. Kako on voli reći, to je gimnazijski program zajedno s programom Glazbene škole, a odabrao je smjer Glazbenik orguljaš. Naravno da smo ga pitali prolazi li s učenjem jednako kao i sa sviranjem, na što je rekao da mu Gimnazija ide malo teže pogotovo engleski i njemački jezik.

- Nisam za to, ne volim jezike. Obožavam glazbu i sviranje zato imam skoro sve petice. Najbolje mi idu predmeti orgulje i solfeggio. Zapravo sve mi ide u Glazbenoj, ne mogu drugačije reći - kazao je Filip i dodao da pohađa normalnu gimnazijsku nastavu s ostalim učenicima, no nema sve sate kao oni.

Filip Radić sa mentoricom Spomenkom Bogeljić/Foto: Glazbena škola Brune Bjelinskog Daruvar
Filip Radić sa mentoricom Spomenkom Bogeljić/Foto: Glazbena škola Brune Bjelinskog Daruvar

- Najčešće tu bude koji šuplji sat pa ga iskoristim na vježbanje u Glazbenoj školi - rekao nam je Filip koji zaista nikada ne odmara.

Šest razreda u tri godine

Inače, upisao je dosta kasno Osnovnu glazbenu školu, u petom razredu klasične Osnovne škole, ali zbog velike želje za Glazbenom gimnazijom, ubrzanim je tempom završio šest razreda Glazbene škole za glasovir u tri godine.

Filipov prvi sat klavira/Foto: Privatni album
Filipov prvi sat klavira/Foto: Privatni album

- Neki razredi jesu zahtjevniji, svakako je teže u Srednjoj glazbenoj školi jer sam dobio nove predmete i više ih je nego u Osnovnoj glazbenoj školi - rekao je Filip Radić.

Instrumenti

Naime, prema nastavnom planu i programu, orgulje se mogu svirati tek u Srednjoj glazbenoj školi jer to povlači fizionomiju tijela s obzirom da se svira pedalna klavijatura. Učenici koji u osnovnoj školi nauče svirati klavir, imaju već savladan manualni dio potreban za sviranje orgulja koje su višemanualni instrument. Filip je tako prvo krenuo svirati klavir te je tek prije nekoliko mjeseci prešao na orgulje.

Filipov električni pijanino na kojem svira kod kuće/Foto: Privatni album
Filipov električni pijanino na kojem svira kod kuće/Foto: Privatni album

- Sviram i vježbam svirati električni pijanino kod kuće. Prije sam imao sintisajzer, ali kako se pređe na veće i zahtjevnije gradivo, uči se svirati i na pedalama, bilo je potrebno to unaprijediti pijaninom. Osim klavira, svirao sam i gitaru vrlo malo, ali ništa previše - rekao je Filip.

Čekao i dočekao

U Srednjoj glazbenoj školi uči se svirati na električnim orguljama.

Na ovim se električnim orguljama Filip uči svirati u Glazbenoj školi/Foto: Privatni album
Na ovim se električnim orguljama Filip uči svirati u Glazbenoj školi/Foto: Privatni album

- Od početka sam znao da su orgulje moj instrument jer od malena idem u Crkvu i slušam njihov zvuk koji me oduvijek zanimao. Svakako je teže i zahtjevnije svirati orgulje od klavira, ali mi to nije problem. Znao sam da volim orgulje, samo se mora proći taj period klavira da se dođe do orgulja - kaže Filip koji je strpljivo čekao i napokon dočekao svirati na orguljama.

Natjecanja i nagrade

Filip se ponosi velikim uspjehom na međužupanijskom natjecanju - 59. natjecanju hrvatskog društva glazbeno-plesnih pedagoga učenika kada je osvojio prvu nagradu i time se plasirao na državno natjecanje na kojem je osvojio drugu nagradu. I to nakon tek nekoliko mjeseci sviranja orgulja jer je tek bio upisao Srednju glazbenu školu.

Filip je osvojio prvu nagradu na međužupanijskom natjecanju, i drugu nagradu na državnom natjecanju/Foto: Privatni album
Filip je osvojio prvu nagradu na međužupanijskom natjecanju, i drugu nagradu na državnom natjecanju/Foto: Privatni album

- To mi je bilo prvo natjecanje iz orgulja, ali ne i prvo na kojem sam ikada bio jer sam već sa klavirom išao na dvije Virovitičke klavirijade i na još jedno klavirsko školsko natjecanje u Daruvaru - rekao nam je Filip.

Diplome i medalje koje je Filip osvojio na natjecanjima/Foto: Privatni album
Diplome i medalje koje je Filip osvojio na natjecanjima/Foto: Privatni album

Naime, hrvatsko društvo glazbeno-plesnih pedagoga organizira ovakva natjecanja svake druge godine, a u trećem razredu planira ponovno sudjelovati.

Susjedi se ne bune

S obzirom da niže velike uspjehe s razno raznih natjecanja, zanimalo nas je koliko mu je potrebno sati vježbanja da postiže ovako iznimne rezultate.

- Nekada sviram po sat vremena u danu, a nekada i po dva sata. U Glazbenoj školi, tri puta tjedno, sviram i po dva ili tri sata. Sada dok sam na praznicima koristim priliku pa više vježbam. Imam jako dobre susjede koji se ne bune kada sviram jer inače živimo u stanu u zgradi. Začuđen sam. Znam da bi meni smetalo da nekoga tako slušam svaki dan - kaže nam Filip.

Sviranje, pjevanje pa čak i kuhanje

Kada smo Filipa upitali što najviše voli slušati, rekao nam je da je više tip za klasičnu tradicionalnu glazbu i gregorijanske korale, ali nikako ne modernu glazbu.

- Volim slušati skladatelja Johanna Sebastiana Bacha ili pop glazbu, odnosno sve što mi uđe u uho, a da mi se svidi - rekao nam je Filip.

Filip u zboru, 2019. godine/Foto: Privatni album
Filip u zboru, 2019. godine/Foto: Privatni album

Uz sav muzički staž kojim se ponosi, zna i voli pjevati i to kako kaže pjeva tenor, a nastupao je i dvije godine na festivalu „U susret proljeću“. Uz sviranje, voli i plivati, šetati i peći kolače što ga je majka naučila, a isto tako voli otići i na poneke festivale i koncerte.

Orguljski festival „Anabasis“ na Muzičkoj akademiji u Zagrebu održan 30. ožujka/Foto: Privatni album
Orguljski festival „Anabasis“ na Muzičkoj akademiji u Zagrebu održan 30. ožujka/Foto: Privatni album

- Bio sam nedavno na Muzičkoj akademiji na Orguljskom festivalu „Anabasis“ na temu „Barokni trolist: Bach - Handel - Vivaldi“ na kojem sudjeluju studenti Muzičke akademije i bilo je jako lijepo. 2019. godine sam bio na koncertu Muzičke akademije kada su kupili nove orgulje održali su kolaudaciju i otvorenje. U Požeškoj katedrali u župi sv. Terezije Avilske su bile Orguljaške večeri na kojima sam bio nekoliko puta. U Daruvaru u župi Presvetog Trojstva idem na Božićne koncerte - kazao je Daruvarčanin Filip.

Daljnji planovi

Filip svakako planira upisati Muzičku akademiju Sveučilišta u Zagrebu, ali i ići na Orguljašku ljetnu školu kao pripremu za akademiju. Filipovi su roditelji iznimno ponosni na njega i podržavaju ga, ali kako kaže, s obzirom na trenutnu sliku tržišta rada i poslova koji se traže u Hrvatskoj, razumno ga usmjeravaju na ono što se na tržištu traži i što bi mogao raditi nakon Srednje škole.

- Problem u Hrvatskoj kod orguljaša je što se teško dobije posao, nerazvijeno je uspoređujući s Njemačkom ili drugim državama gdje postoje kantori koji rade u crkvama i plaćeni su za taj posao. U Hrvatskoj je drugačija slika. Vrlo malo učenika upisuje orgulje pa nije toliko razvijeno i učenike ne zanimaju baš orgulje. Uz to, slabo je i promoviran instrument - istaknuo je Filip.

- A ja baš želim biti na orguljama cijeli život. Ništa me drugo ne zanima trenutno, možda se to promijeni dok završim srednju školu. Kada završim Glazbenu akademiju, javlja se problem što dalje, što nakon toga - zabrinuto će Filip.

Skupo održavanje

Ukoliko dobije posao mentora, mora imati određeni broj učenika i sati koje mora odraditi s njima. Obično je malen broj zainteresiranih za orgulje, većina želi naučiti svirati klavir. Tada orguljaši završe na početnom instrumentu - klaviru.

- Osim toga, orgulje su u dosta lošem stanju. Obično se nitko ne zalaže za njihovo stanje, izgled i funkcionalnost. Većinu treba popraviti i uštimati, a inače je njihovo održavanje izrazito skupo - rekao je Filip.

Kako potaknuti mlade

Kada smo ga pitali što bi on učinio da potakne ostale na sviranje orgulja, rekao je da bi bilo dobro održavati orguljaške koncerte kako bi porastao interes za orguljama.

- U planu je održati koncert u crkvi Presvetog Trojstva krajem školske godine kako bi prenijeli svima zainteresiranima ljepote orgulja i potaknuli ih da upišu orgulje, ali mora se vidjeti sve zbog epidemioloških mjera. Bilo bi još nekoliko izvođača trube zajedno sa mnom i pjevači, ali to se trenutno razmatra - kaže nam Filip Radić za kojeg vjerujemo da će mnoge mlade ljude potaknuti da slijede svoje snove i otkriju neke svoje skrivene talente.