Fotografija: Daruvarčanin Filip Radić tek je prije nekoliko mjeseci počeo svirati orgulje/Foto: Glazbena škola Bruno Bjelinski
Galerija
Daruvarčanin Filip Radić tek je prije nekoliko mjeseci počeo svirati orgulje/Foto: Glazbena škola Bruno Bjelinski

Daruvarčanin Filip Radić (15) osvojio drugu nagradu svirajući orgulje na državnom natjecanju

Filip je završio glazbenu osnovnu školu za glasovir ubrzanim tempom, u jednoj godini znao je završiti po dvije godine, što znači da je Filip u tri godine riješio šest godina glazbene školeDaruvarčanin Filip Radić (15) osvojio je drugu nagradu na orguljama na prestižnom 59. natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa koje se održalo 26. ožujka u Zagrebu.

Sve je krenulo početkom ožujka kada su 15-godišnji Filip Radić i njegov vršnjak Alexander Gustovarac, inače učenici Glazbene škole Brune Bjelinskog u Daruvaru, osvojili prvu i drugu nagradu na 59. natjecanju hrvatskog društva glazbeno-plesnih pedagoga učenika na međužupanijskom natjecanju. Ovo natjecanje je održano 5. i 6. ožujka u Novskoj i Zagrebu. 

Učenik Filip Radić na orguljama/Foto: Glazbena škola Brune Bjelinskog Daruvar
Učenik Filip Radić na orguljama/Foto: Glazbena škola Brune Bjelinskog Daruvar

Tada je u kategoriji solisti prvu nagradu osvojio Filip Radić na orguljama u prvoj kategoriji, pod mentorstvom profesorice Spomenke Bogeljić, a drugu nagradu Alexander Gustovarac na glasoviru u četvrtoj kategoriji, pod mentorstvom profesora Tomislava Milića. Oba učenika pohađaju prvi razred Srednje glazbene škole Brune Bjelinskog Daruvar.

- Na takvim natjecanjima izrazito su jake konkurencije i programi za koje su potrebne dobre glazbene vještine jer svi oni zvuče kao profesionalci. Mi tek ove godine imamo prvog učenika orgulja, iako odjel orgulja imamo već neko vrijeme, a to je Filip koji je već sada daleko dogurao - istaknula je ravnateljica glazbene škole Brune Bjelinskog Daruvar, Vanda Cegledi.

Daruvarčanin Filip Radić tek je prije nekoliko mjeseci počeo svirati orgulje/Foto: Glazbena škola Bruno Bjelinski
Daruvarčanin Filip Radić tek je prije nekoliko mjeseci počeo svirati orgulje/Foto: Glazbena škola Bruno Bjelinski

Međužupanijsko natjecanje se održava svake dvije godine, a sada je bilo zatvorenog tipa zbog epidemioloških mjera pa su mogli prisustvovati članovi komisije, izvođač i mentor, a ovog puta bez publike za razliku od pretprošle godine.

Ponosna mentorica

- Glazbena škola već duže vrijeme ima odjel za orgulje međutim nije bilo zainteresiranih, dok nije došao Filip i upisao smjer Glazbenik orguljaš. Završio je glazbenu osnovnu školu za glasovir ubrzanim tempom, jer je u jednoj godini znao završiti po dvije godine, dakle on je u tri godine uspio riješiti šest godina glazbene škole. Bila sam malo skeptična za međužupanijsko natjecanje jer je tek prije nekoliko mjeseci počeo svirati orgulje, ali on je bio izrazito motiviran i uporan i dogurao čak do državnog natjecanja - rekla nam je Filipova mentorica, Spomenka Bogeljić.

Međužupanijsko natjecanje

Inače, na međužupanijskom natjecanju je bilo šest učenika iz Splita, Karlovca i Samobora, a održano je u Župi bezgrješnog srca Marijina na Jordanovcu pa je samim time i doživljaj bio za pamćenje.

- Mi u školi učimo svirati na električnim orguljama, a možemo samo zamisliti kako to zvuči u prostoru. Filip nije skidao osmijeh s lica cijelim putem kući. Za državno natjecanje u Zagrebu smo dosta vježbali jer su dodane još dvije skladbe, ali Filip je strpljiv i uporan, na njemu se vidi da to voli i želi. Imamo jedno pozitivno motivirajuće iskustvo za dalje - dodala je Spomenka Bogeljić.

Što kaže Filip

Naime, prema nastavnom planu i programu, orgulje se mogu svirati tek u Srednjoj glazbenoj školi jer to povlači fizionomiju tijela s obzirom da se svira pedalna klavijatura. Učenici koji u osnovnoj školi nauče svirati klavir, imaju već savladan manualni dio potreban za sviranje orgulja koje su višemanualni instrument.

- Na međužupanijskom natjecanju je bilo zaista fenomenalno. To mi je bilo prvo natjecanje iz orgulja, ali ne i prvo na kojem sam ikada bio jer sam već sa klavirom išao na dvije Virovitičke klavirijade i na još jedno natjecanje u Daruvaru. Od početka sam znao da su orgulje moj instrument jer od malena idem u Crkvu i slušam njihov zvuk koji me oduvijek zanimao. Svakako je teže i zahtjevnije svirati orgulje od klavira, ali mi to nije problem - rekao je Filip Radić koji pohađa Glazbenu gimnaziju, a u planu mu je, nakon Srednje škole, otići na Glazbenu akademiju.

Ponosan Alexanderov mentor

Jednako zadovoljstvo dijeli i Alexanderov mentor, Tomislav Milić, koji kaže kako je međužupanijsko natjecanje bilo veliko natjecanje s velikom konkurencijom.

- Mi smo s pripremama krenuli još tijekom ljeta i svaki dan smo vježbali po tri i pol sata. Alexander se sada sprema za Međunarodno natjecanje Jurica Murai u Varaždinu koje bi trebalo biti za mjesec dana, ako dozvole epidemiološke mjere - rekao je Tomislav Milić.

Alexander Gustovarac s mentorom Tomislavom Milićem/Foto: Glazbena škola Brune Bjelinskog Daruvar
Alexander Gustovarac s mentorom Tomislavom Milićem/Foto: Glazbena škola Brune Bjelinskog Daruvar

Talentiran i svestran Pakračanin Alexander završio je šest razreda osnovne škole za klavir u Pakracu, a kod svog mentora je već godinu i pol dana. Kako kaže, međužupanijsko natjecanje mu nije prvo natjecanje u Glazbenoj školi. Već je u petom razredu bio na natjecanju i osvojio također drugo mjesto, a planira upisati Glazbenu akademiju. Svoje uspjehe niže i u srednjoj Tehničkoj školi Daruvar, Tehničar za računarstvo gdje se iskušao u natjecanju iz Fizike i osvojio drugo mjesto koje dijeli sa još dva člana, a u svoje slobodno vrijeme, kada ne svira, slaže rubikovu kocku.

Alexander Gustovarac osvojio je drugu nagradu na glasoviru u četvrtoj kategoriji/Foto: Glazbena škola Brune Bjelinskog Daruvar
Alexander Gustovarac osvojio je drugu nagradu na glasoviru u četvrtoj kategoriji/Foto: Glazbena škola Brune Bjelinskog Daruvar

- Inače volim ići na natjecanja i bilo mi je jako lijepo i zanimljivo. Žao mi je da zbog korone nisam mogao nikoga drugoga poslušati. Konkurencija na međužupanijskom natjecanju je bila velika, iako ja kažem uvijek može biti bolje, a može i gore, ali sam jako zadovoljan. Inače, preko školskih dana sviranje vježbam oko dva sata, a ljeti i do pet, šest sati dnevno - dodao je Alexander Gustovarac.