Fotografija: Foto: Facebook
Galerija
Foto: Facebook

Grba-Bujević hitnjacima zamjerila čestitke bez maski. Žestoko joj odgovorili iz Daruvara i Splita

Djelatnike Hitne razljutio je prigovor šefice što ne nose maske na fotografijama pa su oni objavili seriju njezinih bez maske, a tim iz Daruvara i fotografiju zaprljanih hitnjakaMaja Grba-Buljević, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu nije dobro primila video na kojem djelatnici Hitne bez maski slave i čestitaju Božić te im je zbog toga poslala primjedbu.

Naime, Grba-Buljević je svim ravnateljima Hitni poslala dopis kojeg prenosimo u cijelosti.  

"Poštovani,

unatoč svakodnevnom informiranju javnosti o tome kako se zaštititi i ograničiti sirenje COVID-19, neki djelatnici HMS zanemarili su preporuke i tijekom Božićnih blagdana snimili fotografije koje su se proširile u medijima. Preporuke i smjernice za ponašanje tijekom pandemije odnose se na građane i djelatnike u zdravstvu jednako. Vjerujem da je djelatnike "ponio" blagdanski duh i da su došli u iskušenje pokazati zajedništvo i predanost službi i u vrijeme blagdana. no bez nošenju maski i poštivanja fizičke distance. Međutim, sada je vrijeme da budemo mirni, distancirani te ostanemo sigurni. Poruke na kojima inzistiramo cijelo vrijeme proturjeène su našim vlastitim postupcima, a nepromišljeni istupi umanjuju sav onaj rad i trud koji je Hitna medicinska služba pokazala tijekom ove krize, zauzevši tako sam vrh medu europskih zemljama najboljim funkcioniranjem tijekom pandemije COVID-19. Molim da podsjetite djelatnike da ovo blagdansko vrijeme s obzirom na okolnosti. moramo obilježavati drugačije te apeliram da se ovakve i slične situacije ne ponavljaju", stoji u dopisu šefice Hitne.

Taj dopis prilično je razljutio djelatnike Hitne koji su nedugo potom složili video u kojem su objavili kompilaciju fotografija šefice Hitne na kojima se ona u različitim prilikama s više ljudi druži bez maske na licu. (Da biste pogledali video, kliknite na Watch on Facebook)

Božićni video montirao je Joško Jaman, inače medicinski tehničar u ispostavi Split koji je za 24 sata komentirao cijeli slučaj. 

- Kad sam vidio na internetu tu 'primjedbu', prvo sam se nasmijao, pa shvatio koji im je domet. Pa sam ja pronašao materijala, a bilo ga je, da joj dokažem koliko je licemjerna. Spojio sam fotografije nje bez maske, točnije trenutke kad su ona i njena stranka koja je HDZ, kršili epidemiološke mjere - dodaje - rekao je Joško Jaman za 24 sata, a on je ujedno i administrator Facebook grupe 'Hitna uživo 194' na kojoj hitnjaci informiraju javnost o problemima kroz koje prolaze. 

Maja Grba-Bujević/Foto: Ronald Goršić/CROPIX
Maja Grba-Bujević/Foto: Ronald Goršić/CROPIX

Kako kaže Jaman, da bi mogli raditi posao koji rade, moraju biti cijepljeni ili testirani.

- 10 sekundi su kolege bili bez maske, pa nisu ljubovali 12 sati u zatvorenom prostoru. Maja Grba u 12 godina od kad je ravnateljica nije riješila četiri krucijalne stvari - pomak s mjesta je minimalan - priča nam Joško Jaman koji ne skriva nezadovoljstvo kad je u pitanje rad ravnateljice, a kako kaže licemjerno šalje 'primjedbe', a u više situacija je bila bez maske.

- Imala je 12 godina da uredi T2 timove - nije ih uredila, imala je 12 godina da uvede pomorsku hitnu, nije ju uvela. Od kada je saborska zastupnica imala je priliku govoriti o statusu hitnjaka i boriti se za bolji status i uvjete, ali to nije učinila", rekao je za 24 sata Jaman.

Danas oko 9 sati ujutro, na Facebook stranici 'Hitna uživo 194' osvanula je još jedna objava koju ovoga puta potpisuje drugi administrator, Tomislav Petrušić. Na njoj je fotografija zaprljanih hitnjaka nakon jedne od intervencija. I nju prenosimo u cijelosti.

Hitnjaci su za Maju Grbu-Buljević objavili i ovu fotografiju jednog od svojih kolega uz napomenu: "Imali smo maske"/Foto: Facebook
Hitnjaci su za Maju Grbu-Buljević objavili i ovu fotografiju jednog od svojih kolega uz napomenu: "Imali smo maske"/Foto: Facebook

"Poštovana ravnateljice Majo. Ovo je prava slika nas hitnjaka. Naš posao nisu domjenci i fešte. Ovo je naša realnost i slika onog što radimo. Oprostite što nas je "ponio" duh Božića, što smo si dali oduška i VAS osramotili...

P.S. Samo da znate, IMALI SMO MASKE!, Pozdrav od ekipe iz HMP Daruvar!", stoji u objavi. 

Hitnjaci su u još jednoj objavi na Facebooku pozvali sve kolege da im šalju fotografije s radnih mjesta koje će snimiti na samo Novu godinu koje će potom objaviti.

"Ovim putem vas pozivam da na doček nove godine i na samu novu godinu pošaljete fotografije iz svojih ispostava. Prošlo je vrijeme komunizma u kojem su MGB i slični vršili diktaturu i branili stvari. Sve fotografije ćemo objavit te na kraju dana sastavit video kao čestitku našim sugrađanima", stoji, između ostalog, u objavi na stranici 'Hitna uživo 194'.

Dopis kojeg je uputila ravnateljica Hitne Maja Buljević-Grba/Foto: Facebook
Dopis kojeg je uputila ravnateljica Hitne Maja Buljević-Grba/Foto: Facebook