Fotografija: 14 novih majstora dobilo je svoje diplome/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
14 novih majstora dobilo je svoje diplome/ Foto: Deni Marčinković

Diplome dobilo 14 novih majstora: "Nakon 10 godina majstorski ispit položila i dva tokara"

Majstorski ispit položilo je i troje vodoinstalatera i instalatera grijanja i klimatizacije, dva plinoinstalatera te jedna kozmetičarka i jedan stolarU posljednjih godinu dana majstorski ispit u Obrtničkoj komori Bjelovarsko-bilogorske županije položilo je 14 majstora, a danas su im svečano uručene i diplome. Prema riječima predsjednika Obrtničke komore BBŽ Gorana Grgića, ove godine prednjače automehaničari, točnije ispit je položilo njih pet.

Prosječna godina

- Zanimljivo je i to da nakon 10 godina imamo tokare, točnije njih dvojicu, a ispit je položilo i troje vodoinstalatera i instalatera grijanja i klimatizacije, dva plinoinstalatera te jedna kozmetičarka i jedan stolar. Ovo je jedna prosječna godina, jer pamtimo i veći, ali i manji broj položenih majstorskih ispita. Svakako veseli podatak da su svi programi u našoj županiji i gotovo u cijeloj državi popunjeni. Rad, trud i uvjeravanje se izgleda isplatio te su roditelji i učenici shvatili da postoji budućnost u obrtničkim zanimanjima, pored ostalog poručio je Grgić.

Marko Marušić i Goran Gregić
Marko Marušić i Goran Gregić

Novim majstorima čestitao je i bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić.

Diplome su uručili župan Marušić i predsjednik OK BBŽ Goran Grgić/ Foto: Deni Marčinković
Diplome su uručili župan Marušić i predsjednik OK BBŽ Goran Grgić/ Foto: Deni Marčinković

- To je dokaz najvišeg stupnja obrazovanja za obrtnička zanimanja, a titulom majstora polaznici su stekli temelje za osnivanje vlastitog obrta. Na tom putu želim im puno uspjeha te da će novi majstori biti korisnici potpora koja naša županija daje za razvoj gospodarstva i obrtništva, koje ove godine iznose 1,8 milijuna kuna, istaknuo je župan Marušić, dodavši da u županiji trenutno djeluje 1295 aktivna obrta, a u ovoj godini otvoreno je 118, a odjavljeno 58 obrta.

Rast plaće ovisi o poslodavcu

Jedan od ovogodišnjih dobitnika diplome je i Ivica Bašić iz Šandrovca.

- Bavimo se svim instalacijama što se tiče vode, grijanja, plina, odnosno svime što trči kroz cijevi. Majstorski ispit htio sam položiti od završetka srednjoškolskog obrazovanja, ali zbog posla do sada nisam imao vremena. U budućnosti možda otvorim i vlastiti obrt, a zahvaljujući diplomi majstora mogu biti i mentor. Što se rasta plaće tiče dobivenom diplomom, to ovisi ponajviše o poslodavcu, zaključio je Bašić. 

Ivica Bašić/ Foto: Deni Marčinković
Ivica Bašić/ Foto: Deni Marčinković