Fotografija: Ovogodišnji nagrađeni obrtnici BBŽ-a/ Foto: Branka Sobodić
Galerija
Ovogodišnji nagrađeni obrtnici BBŽ-a/ Foto: Branka Sobodić

Nagrađeni najbolji obrtnici u BBŽ. Evo tko je sve dobio priznanje

Nagrada mi zapravo motivacija za daljnji rad. Nadam se da će situacija ostati ovakva kakva je, odnosno da se neće pogoršavati. Radim sama, a posla imam onoliko koliko mogu samostalno odraditi, kaže LepčevićU sklopu redovne godišnje skupštine Obrtničke komore Bjelovarsko-bilogorske županije već tradicionalno dodijeljene su nagrade i priznanja najboljim obrtima. Riječ je o kategorijama "Zlatne ruke", "Mlade ruke" te povelje, priznanja i zahvalnice Hrvatske obrtničke komore.

Sporan novi Zakon

- Najzvučnije priznanje svakako su "Zlatne ruke", koje se dodjeljuju za dugogodišnji rad i podizanje ugleda Komore, a njihova vrijednost time je veća što ih kolege dodjeljuju jedni drugima. Nadalje, tu su i "Mlade ruke", kojima se nagrađuju mladi naučnici i to na prijedlog njihovih majstora i mentora, poručio je predsjednik Obrtničke komore BBŽ Goran Grgić.

Na samoj skupštini govorilo se o novim odredbama Zakona o obrtu, s kojima se bjelovarsko-bilogorski obrtnici ne slažu u potpunosti.

- Potaknuto jednom saborskom raspravom krenulo se u nešto što nema logično i jasno objašnjenje. Riječ je o utemeljenju konstrukcije komorskog sustava HOK-a, koji se sastoji se od tri osnovna dijela. Prvi je smanjenje komorskog doprinosa sa sadašnjih 76 kuna mjesečno po obrtniku na 50 kuna. Nadalje, predlaže se ukidanje jednog od tri stupa, koja čine Područne komore, Udruženja obrtnika i HOK-a. Najviše nas je iznenadilo što se konačnim prijedlogom ukidaju postojeća Udruženja obrtnika, od kojih su neka osnovana 1909. godine, kao što je slučaj i s našim u Bjelovaru. Niti jedan režim do sada se nije usudio dirati ga, a ovog puta prijedlog ide upravo u tom smjeru, pored ostalog istaknuo je Grgić te dodao da se da će da udruženja ipak opstati.

Broj obrta raste

Također, poručio je i to da je broj novootvorenih obrta u odnosu na prošlu godinu porastao za 50 posto, što je vrlo dobar pokazatelj. Unatoč tomu, potrebni su novi, mladi ljudi jer u ovom trenutku na području naše županije djeluje više od 300 obrtnika koji su stariji od 55 godina i u dogledno vrijeme odlaze iz obrtništva. 

Nagrade i priznanja/ Foto: Branka Sobodić
Nagrade i priznanja/ Foto: Branka Sobodić

Jedna o dobitnica ovogodišnje nagrade je i Danijela Lepčević, vlasnica čazmanske Cvjećarnice Runolist, koja se ovim obrtom bavi već 20 godina.

- Nagrada mi zapravo motivacija za daljnji rad. Nadam se da će situacija ostati ovakva kakva je, odnosno da se neće pogoršavati. Radim sama, a posla imam onoliko koliko mogu samostalno odraditi. Od ovog posla se može živjeti, ali ne treba očekivati previše, kazala je Lepčević. 

U nastavku donosimo popis svih nagrađenih obrtnika, kao i njihovih predlagatelja.

"Zlatne ruke" i "Mlade ruke"

Priznanje “Zlatne ruke” Obrtničke komore Bjelovar (plaketa s pisanim priznanjem) za dostignuća u obrtu i dugogodišnji rad na promidžbi obrtništva dodijeljena je Danijeli Lepčević iz Čazme – predlagatelj Udruženje obrtnika Čazma, Željku Budjinu iz Ladislava – predlagatelj Udruženje obrtnika Garešnica, Mariju Mileku iz Ivanovog Polja – predlagatelj Udruženje obrtnika Daruvar, Tihomiru Ilekoviću  iz Bjelovara – predlagatelj Udruženje obrtnika Bjelovar te Draganu Okrugiću iz Bjelovara – predlagatelj Udruženja obrtnika Bjelovar.

Priznanje “Mlade ruke” Obrtničke komore Bjelovar (plaketa s pisanim priznanjem) za postignute uspjehe u praktičnom i stručno – teoretskom naukovanju dodijeljena je Saneli Mateš – predlagatelj mentor – obrtnica Katica Ježinec. 

Povelje, priznanja i zahvalnice

Povelja Hrvatske obrtničke komore za izniman doprinos razvoju obrtništva i obrtničkih institucija dodjeljuje se Božidaru Horvatu iz Bjelovara  – prijedlog Udruženja obrtnika Bjelovar, Željku Jukiću iz Daruvara – prijedlog Udruženja obrtnika Daruvar, Goranu Pranjiću iz Nove Ploščice – prijedlog Udruženja obrtnika Garešnica te Damiru Šafaru iz Daruvara – prijedlog Udruženja obrtnika Daruvar. 

Priznanje Hrvatske obrtničke komore za izniman doprinos razvoju obrtništva i obrtničkih institucija dodijeljena je Ivani Piršljin iz Čazme – prijedlog Udruženja obrtnika Čazma, Damiru Milaku iz Bjelovara – prijedlog Udruženja obrtnika Bjelovar, Zdenku Tonceru iz Predavca – prijedlog Udruženja obrtnika Bjelovar i Razvojnoj agenciji Daruvar RADA iz Daruvara – prijedlog Udruženja obrtnika Daruvar. 

Zahvalnica Hrvatske obrtničke komore za izniman doprinos poticanju i unapređenju rada obrtničkih asocijacija otišla je u ruke Aleksandre Mihoković iz Bjelovara – prijedlog Udruženje obrtnika Bjelovar, Dariju Faltaku iz Velikog Trojstva – prijedlog Udruženja obrtnika Bjelovar, Ivanu Lovriću iz Predavca – prijedlog  udruženja obrtnika Bjelovara i Razvojnoj agenciji AGRO iz Grubišnog Polja – prijedlog Udruženja obrtnika Daruvar.