Fotografija: Tomislav Petrušić/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Galerija
Tomislav Petrušić/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

"Davanje liječničkih ovlasti medicinskim sestrama i tehničarima je dobro. Spasit će se mnogi životi"

"Pacijenti će imati kvalitetniju zdravstvenu skrb, a to bi nam svima trebalo biti najvažnije, zbog njih smo i tu", kaže Tomislav PetrušićU svibnju će započeti prve edukacije medicinskih sestara i tehničara kojima će se specijalizirati za hitnu medicinu. Plan je da godinu dana kasnije novi specijalisti pružaju hitnu medicinsku pomoć građanima. Pojednostavljeno, medicinske sestre i medicinski tehničari dobili bi veće ovlasti s kojima bi mogli spašavati živote. 

Trenutno su u sklopu Hitne medicinske pomoći Tim 1 (T1) koji se sastoji od liječnika i tehničara i Tim 2 (T2) u kojem su medicinska sestra, odnosno tehničar sa srednjom stručnom spremom, te jedna s višom, ali bez liječnika. Upravo zbog razloga što T2 nema liječnika, pacijentima ne može pomoći u hitnim situacijama jer nemaju ovlasti davati određene lijekove koji u tom trenutku mogu spasiti život. Dakle, T2 je u praksi sveden na sanitetski prijevoz pacijenata u bolnicu. Bitno je reći da to u većini zemalja članica EU nije slučaj. 

O edukaciji, odnosno specijalizaciji koja će se uskoro početi provoditi, razgovarali smo s Tomislavom Petrušićem, medicinskim tehničarem koji je dio ekipe Tima 1 (T1) u Daruvaru. 

Kako komentirate najavljenu specijalizaciju medicinskih sestara i tehničara?

- Prošlo je više od deset godina kako su osnovani županijski zavodi za hitnu medicinu. Tada je započela reforma Hitne koju je EU tražila od Hrvatske kao jedan od uvjeta za članstvo Republike Hrvatske. 

Iz pred pristupnih fondova dobili smo novac za vozila, opremu i edukaciju kadra. Kao što su tada mnogi bili sumnjičavi u reformu onog starog sustava Hitne, isto je i danas kada govorimo o specijalizacijama za medicinske tehničare u T2.  Nakon dugo godina ovo je konkretna stvar u sustavu HMS od koje će naši pacijenti imati samo koristi. Javnost je dosta skeptično reagirala na ovu vijest s punim pravom jer nažalost nitko od mjerodavnih nije uzeo 5 minuta vremena i objasnio ljudima o čemu se tu točno radi. 

Cijeli kurikulum za ovo specijalističko usavršavanje već nekoliko godina stoji u ladici ministra zdravstva. Opće poznata je stvar da se kod nas sve radi u zadnji čas, tako je i s ovim specijalizacijama. Očito da i sami fakulteti na kojima se specijalizacije trebaju provoditi nemaju cijelu sliku, a kamoli djelatnici i javnost kojoj je ova informacija plasirana.

Djedia je nasrnuo na medicinare koji su mu došli pomoći/Foto: Josko Supic/Cropix (Iustracija)
Djedia je nasrnuo na medicinare koji su mu došli pomoći/Foto: Josko Supic/Cropix (Iustracija)

Kako danas funkcionira izvanbolnička medicinska služba?

- Danas izvanbolnička hitna medicinska služba funkcionira kroz dvije vrste timova. T1 tim čine liječnik, tehničar i vozač, a T2 tim čine dva tehničara od kojih je jedan vozač. Najavljene specijalizacije odnose se prvenstveno na tehničare u T2 koji bi nakon završene jednogodišnje specijalizacije dobili veće ovlasti u pružanju skrbi prema pacijentu. 

Zadnje vrijeme često se spominje i riječ paramedic? Možete li to malo objasniti?

- Kolege koji će ići na ove specijalizacije već rade duži niz godina u sustavu te su stekli dovoljno iskustva da naprave korak dalje. Da, dosta se ponavlja riječ paramedic što lijepo zvuči, ali to nije to. Za razliku od paramedica naš kadar je u startu školovaniji i educiraniji.

Tko može ići na specijalizaciju?

- Da bi pristupila specijalizaciji, osoba mora imati završene četiri godine medicinske škole, tri godine preddiplomskog studija sestrinstva, u sustavu Hitne raditi najmanje tri godine i tek tada može pristupiti specijalizaciji. Kolege koji završe specijalizaciju bit će educirani da mogu primijeniti terapiju u zbrinjavanju pacijenata, njihove kompetencije bit će veće što znači da će imati i veću odgovornost.

Foto: Ante Čizmić/CROPIX
Foto: Ante Čizmić/CROPIX

Što to konkretno znači u praksi?

- Konkretno, ako osoba ima prijelom kuka moći će joj dati nekakav analgetik da joj se olakšaju bolovi i sami transport do bolnice. Kod transporta pacijenata s moždanim udarom u slučaju visokog tlaka, moći će se konzultirati s dežurnim neurologom i po potrebi ga spustiti adekvatnom terapijom na zadovoljavajući vrijednost do dolaska u hitni prijem. Ako T2 dođe kod pacijenta u srčanom arestu, sada će osim masaže srca i ventiliranja pacijenta moći primijeniti i terapiju koja je u ovakvim situacijama bitna. Kod uboda pčele, ose ili stršljena, kada se često razvijaju po pacijenta smrtno opasne alergijske reakcije, moći će primijeniti adekvatnu terapiju. Za sva hitna stanja danas postoje smjernice i protokoli zbrinjavanja, ovo nije nikakvo izmišljanje tople vode, samo je bitno da se ljude educira. Cjeloživotno obrazovanje, edukacija, rad na sebi i usavršavanje vještina ono je što se danas u svijetu cijeni, a to polako dolazi i na naša vrata. 

Pričalo se i da će se s ovim specijalizacijama iz sustava izbaciti liječnici? Stoje li takve tvrdnje?

- Ovdje se ne radi o nikakvom izbacivanju liječnika iz sustava izvanbolničke hitne kako su neki mediji prenijeli te na taj način odmah podijelili javnost. Moramo biti svjesni da nam iz Hrvatske odlazi sve više liječnika u razne europske zemlje gdje su zdravstveni sustavi uređeniji te su za svoj posao puno bolje plaćeni. Danas velik broj županijskih zavoda muku muči s pronalaskom liječnika te im je teško održati T1 jer velika većina završenih mladih liječnika je u Hitnoj dok čekaju neku od specijalizacija. Rijetki su oni koji se vide cijeli život na kiši, snijegu, vjetru do svoje 67 godine. Hitna je specifična, interventna smo služba u kojoj se od nas očekuje osim medicinskog djela i onaj fizički i naravno timski rad. 

Foto: BBŽ
Foto: BBŽ

Kako će se specijalizacije odraziti na lokalno stanovništvo, odnosno pacijente, konkretno u BBŽ-u?

- Na nas u Daruvaru ove specijalizacije neće se posebno odnositi jer trenutno u našoj županiji imamo samo jedan T2 tim koji se nalazi u Bjelovaru. Timovi koji nama dolaze na ispomoć iz Garešnice i Grubišnog Polja također su T1 timovi s liječnikom. Ono što će nam uvelike pomoći u našem radu najavljeno je spajanje sanitetskog prijevoza iz Doma zdravlja sa Zavodom za hitnu medicinu gdje će se moći puno kvalitetnije koristiti usluga sanitetskog prijevoza kod onih stanja koja smo mi kao tim do sada vozili u bolnicu i ostavljali često teren bez tima, što je inače moglo pričekati sat ili dva da preveze tim sanitetskog prijevoza. Liječnici će imati veću mogućnost u koordinaciji s prijavno-dojavnom jedinicom i na taj način će teren manje ostajati bez tima što nekada zna biti i dulje od sat vremena. 

Dakle, ovu priču kao čovjek iz struke smatrate korakom naprijed?

- Ponovio bih da svakako podržavam specijalizacije medicinskih tehničara u T2 Hitne medicinske službe. Pacijenti će imati kvalitetniju zdravstvenu skrb, a to bi nam svima trebalo biti najvažnije, zbog njih smo i tu. 

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!