Fotografija: Učenici koji su dobili darove bili su oduševljeni i iznenađeni/Foto: Osnovna škola Vladimir Nazor Topusko
Galerija
Učenici koji su dobili darove bili su oduševljeni i iznenađeni/Foto: Osnovna škola Vladimir Nazor Topusko

Učenici OŠ Đulovac prikupili darove i donirali ih učenicima OŠ Vladimir Nazor Topusko

"Prikupili smo darove i stavili ih u školski kombi kojeg je domar vozio, a knjižničarka Vlatka i ja krenule smo iz Daruvara u osam ujutro i predali darove učenicima u Topuskom", rekla nam je Željka Kollert.Učiteljica razredne nastave u Velikim Bastajima, Željka Kollert, pokrenula je akciju skupljanja darova potrebitima i to učenicima Osnovne škole Vladimir Nazor u Topuskom, kada je prošli ponedjeljak zajedno s knjižničarkom Vlatkom Tokić i domarom Osnovne škole Đulovac, sve prikupljene darova osobno uručila učenicima u Topuskom. 

Inače, Željka je odabrala baš Topusko jer, kako kaže Vlatka Tokić, sve su donacije nakon potresa u Petrinji išle upravo za Petrinju i Sisak, a oni su htjeli obratiti pažnju i na druga mjesta također stradala u potresu, a koja možda nisu dobila toliku pomoć.

Djeca djeci

Naime, Željka je bila potaknuta prošlom akcijom "Djeca djeci" koju je organizirala Andrijana Vinković Andy. Tada su njezine tri kćeri poslale darove djeci pogođenom potresom, a darove od jedne kćeri, Ivone, završio je u Topuskom u rukama 11-godišnje djevojčice koja joj se htjela zahvaliti na daru i napisanoj poruci. Riječ je o Heleni Štajduhar iz Hrvatskog Sela kod Topuskog koja je tada pokrenula cijelu potragu za pošiljateljem svojeg darove i uspješno pronašla Ivonu s kojom je i danas u kontaktu, a obiteljski imaju dogovorena i druženja.

Inače, Željka Kollert nije htjela ostati samo na tome. Poučena dobrim iskustvom iz prijašnje akcije i sklopljenim novim prijateljstvom s obitelji Štajduhar, odlučila je tako, kao učiteljica svog razreda, pomoći drugim učiteljima i njihovim učenicima. Kako poznaje učitelja tjelesne kulture iz Osnovne škole Vladimir Nazor Topusko, kontaktirala ga je i dogovorila još jednu akciju prvotno zamišljenu samo s njenim učenicima kojima predaje, međutim doseglo je to puno veću razinu…

Učenici OŠ Đulovac prikupili pakete i donirali ih učenicima OŠ Vladimir Nazor Topusko/Foto: Osnovna škola Vladimir Nazor Topusko
Učenici OŠ Đulovac prikupili pakete i donirali ih učenicima OŠ Vladimir Nazor Topusko/Foto: Osnovna škola Vladimir Nazor Topusko

- Priključile su se i učiteljice razredne nastave, a kasnije i ostali učenici područnih škola Vrijeska i Bastaji te matične škole Đulovac. Akcija se pokrenula još za Valentinovo da potaknemo djecu na empatiju i osjećaj pomoći bez promišljanja. Prikupili smo darove i stavili ih u školski kombi kojeg je domar vozio, a knjižničarka Vlatka i ja krenule smo iz Daruvara u osam sati ujutro i osobno predali darove u ruke učenika u Topuskom - rekla nam je Željka Kollert.

Slatkiši

Spomenuta knjižničarka Osnovne škole Đulovac, Vlatka Tokić rekla je da se samoinicijativno priključila Željkinoj akciji. Kako kaže, sve je krenulo kao mali Željkin projekt prvog razreda, međutim svima se ideja svidjela i doseglo je to čak razinu cijele škole.

Svi darovi što su ih djeca Osnovne škole Đulovac prikupila/Foto: Osnovna škola Vladimir Nazor Topusko
Svi darovi što su ih djeca Osnovne škole Đulovac prikupila/Foto: Osnovna škola Vladimir Nazor Topusko

- Željka je skupljala darove u područnoj školi, a ja sam aktivirala učenike matične škole pa smo spakirali većinom slatkiše kojima se sva djeca vesele. Zamolili smo ih da lijepo zamotaju darove da se ostvari bolji dojam i da to bude pravi dar kada ga djeca uzmu u ruke - kaže Vlatka Tokić i dodaje da kada su došli, djeca su imala vani tjelesni i čim su vidjeli kombi odmah su potrčali prema njima oduševljeni darovima.

- Bilo je to jako lijepo za vidjeti. Njima za sreću ne treba puno. Lijepo je davati, možda ljepše nego primati darove - dodala je knjižničarka Vlatka Tokić.

Otvorena vrata prijateljstva

Ravnateljica Osnovne škole Đulovac, Zlatica Kovačić, rekla nam je da se ništa u životu ne događa slučajno. Ovo je priča koja je tek krenula i koju svakako vrijedi nastaviti.

Darove koje su prikupili učenici iz Đulovca, učenicima u Topusku/Foto: Osnovna škola Vladimir Nazor Topusko
Darove koje su prikupili učenici iz Đulovca, učenicima u Topusku/Foto: Osnovna škola Vladimir Nazor Topusko

- Zamisao je bila da pred blagdansko Uskršnje vrijeme organiziramo akciju prema školi u Topusku jer je uvijek dobro učiniti dobro. Ovime otvaramo jedni drugima vrata prijateljstva i tu nećemo stati. Mislimo i djecu povezati na neki način, a vjerujemo da ćemo moći organizirati i izlete u Topusko što možda ne bismo planirali prije ove akcije - rekla nam je Zlatica Kovačić.

Život je nepredvidiv

Jana Markulin, ravnateljica Osnovne škole Vladimir Nazor Topusko, oduševljena je predivnom gestom učiteljice Željke i učenika Osnovne škole Đulovac koji su ih se sjetili, kako kaže, iako nisu toliko stradali, a djeci je ovo svakako potrebno jer im roditelji nisu zaposleni.

Oduševljeni učenici Osnovne škole Vladimir Nazor Topusko s darovima/Foto: Osnovna škola Vladimir Nazor Topusko
Oduševljeni učenici Osnovne škole Vladimir Nazor Topusko s darovima/Foto: Osnovna škola Vladimir Nazor Topusko

- Bili smo svi iznenađeni i oduševljeni. Nastojat ćemo da se ne prekine nastala suradnja, a čim popuste mjere, ići ćemo na izlete i organizirati međusobne posjete. Nikada ne znate što vam život nosi. Dar je došao u prave ruke, a neki su čak ostavili i kontakte pa se djeca mogu čuti - istaknula je Jana Markulin.