Fotografija: Čelnici gradova i općina uglavnom se slažu s ukidanjem prireza/ Foto: MojPortal/Daša Horvat
Galerija
Čelnici gradova i općina uglavnom se slažu s ukidanjem prireza/ Foto: MojPortal/Daša Horvat

UKIDANJE PRIREZA Hrebak podržava, Lneniček kaže: "To bi bio udar na gradske financije"

"Bez obzira na to što prihodi u proračunu nikad nisu bili veći, rashodi su nam još veći i zato ukidanje prireza u ovom trenutku smatram udarom na gradske financije", kaže LneničekPremijer Andrej Plenković i ministar financija Marko Primorac najavili su da bi s prvim danom 2024. godine na snagu trebala stupiti nova porezna reforma, koja će, kažu, osigurati povišice svim zaposlenima. Iako konkretni koraci Vlade još uvijek nisu poznati, jedan od modela koji se spominje je i ukidanje prireza te uvođenje novih stopa poreza na dohodak.

Budući da će se te dvije stavke u najvećoj mjeri odraziti na proračune gradova i županija, komentar smo tražili od čelnika nekih jedinica lokalne samouprave. 

Hrebak za ukidanje prireza

Ukidanje prireza u potpunosti podržava bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak, tim više što je Bjelovar prirez ukinuo još 2020. godine.

Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković
Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković

- Prihodi nam se odlično pune i ove godine ćemo u potpunosti konsolidirati financije. Što se ukidanja prireza tiče, tim potezom postali smo najveći hrvatski grad bez prireza, a prihodi su nam rasli više nego kad smo ga imali. Konkretno, kad smo došli na vlast gradski proračun iznosio je oko 130 milijuna kuna, a danas je preko pola milijarde. Stoga, odluku da se svima ukine prirez u potpunosti podržavam jer ćemo tako od dva poreza imati samo jedan. Nadalje, ako su točne najave da će gradovi sami odlučivati o visini poreza na dohodak, do određene razine naravno, i to smatram kao dobru i mudru odluku Vlade. Time će se gradovi dijeliti na one s nižim i višim porezom na dohodak i to je jedan dobar korak u smjeru financijske decentralizacije jedinica lokalne samouprave, jer će gradovi do neke mjere odlučivati umjesto države, pojasnio je Dario Hrebak.

Reforma da, ali ne na teret gradova

Porezno rasterećenje građana podržava i daruvarski gradonačelnik Damir Lneniček, međutim dodaje da se nada da ono ipak neće ići na teret jedinica lokalne samouprave.

- Prilikom kreiranja proračuna računamo na prirez, stoga se nadam da ako do ovakvog oblika reforme i dođe, da će nam se to kompenzirati na neki drugi način. Naime, Grad ima učešće u raznim projektima, a pored toga rasle su plaće u svim gradskim ustanovama, izuzev Gradske uprave. Nadalje, inflacija također radi svoje. Bez obzira na to što prihodi u proračunu nikad nisu bili veći, rashodi su nam još veći, stoga ukidanje prireza u ovom trenutku smatram kao udar na gradske financije, a paralelno s tim građani s najmanjim plaćama bi to previše osjetili u svom budžetu, istaknuo je Lneniček.

Inače, prirez u Daruvaru iznosi 10 posto, a prema riječima gradonačelnika, Grad godišnje po toj stavci uprihodi oko 300 tisuća eura. 

Gradonačelnik Damir Lneniček/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Gradonačelnik Damir Lneniček/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

- Usporedbe radi, dodatna grupa u vrtiću, a protekle tri godine otvorili smo tri takve grupe, godišnje iznosi oko 100 tisuća eura. Ponavljam, apsolutno podržavam porezno rasterećenje građana, ali ne preko leđa JLS-a. Međutim, ovdje moram naglasiti da nam je fiskalno izravnanje, odnosno decentralizacija, koja je nastupila s prvim danom 2018. godine uvelike pomogla u radu, stoga se nadam da će i ovog puta pronaći neko adekvatno rješenje, poručio je daruvarski gradonačelnik.

Prirez više nije što je nekada bio

S druge strane ukidanje prireza apsolutno podržava gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević.

- Reforma još uvijek nije javno predstavljena, tako da sveobuhvatni komentar još uvijek ne mogu imati. Što se tiče prireza, smanjili smo ga s 10 na 7 posto, a u budućnosti smo ga planirali ukinuti. Ta stavka bila nam je značajan izvor prihoda prije fiskalnih izravnanja, međutim nakon te pomoći države to više nije slučaj. Nadalje, svaka dosadašnja porezna reforma dizala je osnovicu prema kojoj se obračunava porez, tako da je puno ljudi izgubilo obvezu plaćanja prireza, a dobar dio njih i poreza na dohodak, kazala je Blažević.

Također, dodala je i to da Ministarstvo financija uvijek radi detaljne analize po gradovima i općinama, a tako će, vjeruje, biti i ovaj put.

Anamarija Blažević, gradonačelnica Pakraca/Foto: Nikica Puhalo
Anamarija Blažević, gradonačelnica Pakraca/Foto: Nikica Puhalo

- Porez na dohodak naš je glavni prihod. Svaka reforma koja se radila do 2017. godine ostavila je traga na gradovima i općinama, međutim Zakonom o fiskalnim izravnanjem napravila se kompenzacijska mjera koja nam itekako pomaže. Do tada smo jako teško živjeli i podmirivali sve obveze, a tim Zakonom prirez je zapravo postao mala stavka u toj priči. Do sada ga nismo ukidali upravo zato da možemo dobiti puni iznos fiskalnog izravnanja, pojasnila je gradonačelnica Pakraca dodavši da prirez u gradsku blagajnu godišnje uprihoduje oko 600 tisuća kuna.

Država je uvijek imala razumijevanja

Za kraj je poručila i to da je veseli najava da će gradovi i općine u određenim gabaritima moći odrediti iznose poreza na dohodak, čime će se, dodaje, dati veća autonomnost jedinicama lokalne samouprave.

Komentar cijele situacije tražili smo i gradonačelnika Garešnice Josipa Bilandžiju, koji je kratko poručio da će o svemu više moći reći tek kad cijela reforma bude predstavljena.

Što se tiče Bjelovarsko-bilogorske županije, izuzev Bjelovara, svi gradovi imaju prirez koji varira od 5 do 10 posto, dok je situacija po općinama bitno drukčija. Naime, prirez imaju tek tri općine i to Kapela 8 posto te Dežanovac i Končanica po 5 posto.

Svoje viđenje najavljenih promjena dao je i načelnik Općine Kapela Danijel Kovačec.

Načelnik Općine Kapela Danijel Kovačec/ Foto: Daša Horvat
Načelnik Općine Kapela Danijel Kovačec/ Foto: Daša Horvat

- Planirali smo 1. siječnja svakako ukinuti prirez. Ako nam država neće dirati porez na dohodak, onda nećemo imati problema. Naime, ministar govori da su prihodi jedinica lokalne samouprave narasli za 20 posto, međutim ne govori koliko su se povećali troškovi. Istina je da su se povećali plaće, pa samim time i porez na dohodak, ali ponavljam, povećali su se i troškovi. Međutim, moramo biti realni i pošteni te reći da država sve što nam je do sada uzela, ujedno nam je i vratila fiskalnim izravnanjem. Do sada je država uvijek imala razumijevanja, stoga smatram da niti ovog pute neće biti problema, zaključio je Kovačec.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!