Fotografija: Obnova ide prema planu/Foto: MojPortal
Galerija
Obnova ide prema planu/Foto: MojPortal

Obnova bjelovarske Sokolane ide prema planu: "Ovo je budući dom gimnastike i atletike"

Zgrada će u konačnici imati istu namjenu, a to je razvijanje sporta. Ovdje će naši školarci i dalje imati nastavu iz tjelesnog, kazao je HrebakBJELOVAR - Konstrukcijska obnova zgrade Sokolskog doma, odnosno poznate bjelovarske Sokolane, ide prema planu. U to se uvjerio i gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak nakon što je jutros, u pratnji predstavnika izvođača radova obišao Sokolanu, koja mora biti uređena do kraja lipnja.

Foto: MojPortal
Foto: MojPortal

Podsjetimo, prema Ugovoru koji je potpisan s izvođačem radova, tvrtkom Crotal, radovi stoje 1.079.164,92 EUR, a osigurat će kvalitetnije uvjete rada u zgradi stradaloj od posljedica potresa. Novac je osiguran putem Fonda solidarnosti Europske unije putem natječaja za provedbu mjera zaštite kulturne baštine oštećene u seriji potresa.

Razvijanje sporta

-Tek kada se skinula žbuka, pokazalo se u kakvom stanju je zgrada. Radovi idu jako dobrim tempom, a vjerujemo kako ćemo sve napraviti do 30. lipnja kada je i rok za dovršetak radova. Zgrada će u konačnici imati istu namjenu, a to je razvijanje sporta. Ovdje će biti budući dom gimnastike i atletike, a ovdje će i naši školarci i dalje imati nastavu iz tjelesnog.

Foto: MojPortal
Foto: MojPortal

Ovo je zaista bila dobra prilika, dobro smo reagirali i povukli sva sredstva iz Fonda solidarnosti kako bismo zaštitili svoju kulturno-povijesnu baštinu. Kada se ova zgrada obnovi, ona je sigurna sljedećih 200 do 300 godina, naglasio je Hrebak podsjetivši kako nakon konstrukcijske obnove slijedi raspisivanje javnih natječaja za cjelovitu obnovu svih zgrada oštećenih od potresa. Na raspolaganju je, dodao je, više od 700 milijuna eura.

Opsežni radovi

- Već sada je u tijeku priprema za projektiranje cjelovitih obnova što bi moglo biti gotovo za mjesec i pol do dva kada će završiti i sama konstrukcijska obnova. Nadam se da će se domaće tvrtke javiti i da ćemo pronaći izvođače i za te radove, zaključio je gradonačelnik.

Foto: MojPortal
Foto: MojPortal

Hrvoje Malčić, direktor tvrtke M plan koja je izradila projekt konstrukcijske obnove Sokolane, podsjetio je da su radovi vrlo opsežni, ali i da sam Zakon o obnovi definira rekonstrukciju.

–Radovi koji se izvode su u potpunosti u skladu sa zakonom i konzervatorskim smjernicama, te se odvijaju unutar terminskog plana, zaključio je Malčić.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!