Fotografija: Izvoznik crvenoga grejpa je tvrtka iz Turske/Foto: Vladimir Dugandžić/CROPIX (ilustracija)
Izvoznik crvenoga grejpa je tvrtka iz Turske/Foto: Vladimir Dugandžić/CROPIX (ilustracija)

Voće hitno povučeno iz trgovačkog lanca, nemojte ga konzumirati

Veleprodaju grejpa obavljao je Natural park iz Popovače, a u maloprodajnim dućanima nudila ga je Lonia trgovinaDržavni inspektorat RH izvijestio je utorak potrošače o opozivu voća zbog prisutnosti opasnog pesticida, piše Danica.hr.

S tržišta se povlači crveni grejpfruit, sorta RIORED, trgovačkog imena Fruits Adam, LOT 22022, podrijetlom iz Turske, zbog utvrđenog pesticida klorpirifos metila.

Zabranjen u EU

Proizvod nije u skladu s Uredbom Europskog parlamenta i Vijeća o maksimalnim razinama ostataka pesticida u ili na hrani.

Izvoznik crvenoga grejpa je tvrtka iz Turske, a uvoznik slovenski Geaproduct. Veleprodaju grejpa obavljao je Natural park iz Popovače, a u maloprodajnim dućanima nudila ga je Lonia trgovina.

U grejpu je, dakle, otkriven insekticid klorpirifos metil (chloropyriphos-methyl) koji je zabranjen u EU. Stručnjaci su nakon brojnih istraživanja zaključili kako postoji zabrinutost vezana uz ljudsko zdravlje, posebice u vezi s mogućim genotoksičnim i neurotoksičnim učincima.

Razni poremećaji

Taj se pesticid povezuje s poremećajima u razvoju mozga i hormonskoga sustava kod djece, autizmom, zaostajanjem u rastu i smanjenom inteligencijom.

Zato su već tri godine u EU zabranjene aktivne tvari klorpirifos i klorpirifos-metil. U mnogim zemljama izvan EU taj iznimno učinkovit insekticid i dalje se legalno koristi, piše Danica.hr