Fotografija: Lidl je sa svojih polica morao povući sjemenke sezama i pastu od sezama jer su opasni za zdravlje/Foto: Neja Markičevic/CROPIX
 
Lidl je sa svojih polica morao povući sjemenke sezama i pastu od sezama jer su opasni za zdravlje/Foto: Neja Markičevic/CROPIX  

Zbog ozbiljnog rizika za zdravlje Lidl povlači dva svoja proizvoda

Riječ je o pasti od sezama s rokom trajanja do ožujka 2023. i oljuštenom sezamu na kojem je naveden rok trajanja lipanj iste te godine koji sadržavaju opasni i kancerogeni etilen oksid u nedozvoljenim količinamaLidl Hrvatska povlači i opoziva sjemenke sezama i pastu od sezama iz Indije zbog utvrđene povećane vrijednosti etilen oksida.

Proizvodi nisu u skladu s Uredbom Europskog parlamenta i Vijeća od 23. veljače 2005. o maksimalnim razinama ostataka pesticida u ili na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog podrijetla, javlja Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu.

Riječ je o pasti od sezama s rokom trajanja do ožujka 2023. i oljuštenom sezamu na kojem je naveden rok trajanja lipanj iste te godine.

Ozbiljan rizik za zdravlje

Naime, u rujnu 2020. prijavljene su vrlo visoke razine etilen oksida u određenim serijama sezamova sjemena podrijetlom ili poslanih iz Indije koje su ušle u Uniju. Te su razine više od 1000 puta veće od maksimalne razine ostataka od 0,05 mg/kg koja se primjenjuje za etilen oksid u skladu s Uredbom Europskog parlamenta i Vijeća.

Takva kontaminacija podrazumijeva ozbiljan rizik za zdravlje ljudi u Uniji jer je etilen oksid razvrstan kao mutagen 1.B kategorije, karcinogena tvar 1.B kategorije i reproduktivno toksična tvar 1.B kategorije. Osim toga, etilen oksid nije odobren kao aktivna tvar za uporabu u sredstvima za zaštitu bilja u Uniji.