Fotografija: Sjajne vijesti za sve roditelje malenih Daruvarčana/Foto: Grad Daruvar
Galerija
Sjajne vijesti za sve roditelje malenih Daruvarčana/Foto: Grad Daruvar

Češki vrtić Ferde Mravenca Daruvar ide u dogradnju: "Dobit ćemo dvije nove skupine djece"

Proširit će se kuhinja, a planirane su i prostorije za stručne suradnike i arhivski dio. Ovim ćemo projektom, vjerujem, zadovoljiti potrebe svih roditelja koji žele upisati djecu u vrtić, kaže ravnateljicaDARUVAR - Sjajne vijesti stižu za roditelje vrtićanaca iz Daruvara.

Naime, Gradu Daruvaru odobren je projekt Rekonstrukcije, adaptacije, nadogradnje i opremanja Češkog dječjeg vrtića Ferde Mravenca Daruvar. Odluka je to Ministarstva znanosti i obrazovanja, a projekt će se financirati u 100 postotonom iznosu od 258.013,14 eura.

Projekt je prijavio Grad Daruvar, a prijavu je pripremala Razvojna agencija Daruvar.

-Cilj ovoga projekta je dogradnja te rekonstrukcija i adaptacija Češkog dječjeg vrtića Ferde Mravenca Daruvar kako bi se povećala dostupnost ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja na području Grada Daruvara.

Povećanje broja djece

Djeca su smještena u sedam odgojno-obrazovnih skupina; četiri za djecu jasličkog i tri vrtićkog uzrasta. Dogradnjom vrtićkog dijela s južne strane broj djece povećava se za 20, a u rekonstruiranom dijelu dobit će se jedan dnevni boravak te će se povećati broj djece u jaslicama za 12. Nositelj projekta je Grad Daruvar, a partner na projektu je Češki dječji vrtića Ferde Mravenca Daruvar, pojašnjavaju detalje iz Grada Daruvara.

Mališani iz Češkoj dječjeg vrtića Ferde Mravenca/Foto: Grad Daruvar
Mališani iz Češkoj dječjeg vrtića Ferde Mravenca/Foto: Grad Daruvar

Dodaju i to kako će se ovim projektom riješiti problem nedostupnosti ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja u Gradu Daruvaru te će se riješiti problem s prekapacitiranim dnevnim boravcima.

Naime, postotak djece u vrtićima na području Grada Daruvara iznosit će 95 posto.

Koliko su sretni zelenim svjetlom iz Ministarstva, potvrdila nam je ravnateljica Češkog dječjeg vrtića Ferde Mravenca Daruvar, Zdenka Kutil.

-Jako smo sretni iako smo prije dvije godine otvorili još dvije skupine za djecu jasličkog uzrasta. I dalje je interes za upis djece jako velik, stoga je bilo neophodno ići u novu dogradnju kako bismo proširili kapacitete i kako bi se možda konačno mogli uskladiti s državnim pedagoškim standardom, otkriva ravnateljica koja ne skriva zadovoljstvo što će vrtić dogradnjom dobiti nove dvije odgojne skupine.

Realizacija kreće odmah

-Na taj način ćemo, ja se iskreno nadam, zadovoljiti potrebe roditelja djece za upis u naš vrtić. Osim toga, planira se adaptirati, odnosno proširiti kuhinja. Trenutno imamo zaposlenog logopeda na pola radnog vremena, a novim projektom planirano je iznad jedne odgojno - obrzovne skupine dograditi prostrorije za stručne suradnike i arhivski dio. Jako se veselimo tome, a vjerujem i naši roditelji, ističe ravnateljica kou smo upitali kada kreću radovi.

Foto: Grad Daruvar
Foto: Grad Daruvar

Pojasnila je kako će se najprije pristupiti potpisivanju ugovora, a potom se kreće s izradom projektne dokumentacije budući da je projekt prijavljen na temelju idejnog rješenja.

-Čim potpišemo ugovore, krećemo s realizacijom i to koracima koji su predviđeni zakonom. Najprije idu tehnički uvjeti, a potom i radovi. Zbog stanja na tržištu i poskupljenju materijala, bojim se kako će radovi koštati i više nego što to piše u projektu, no o tome ćemo razmišljati putem. Glavno da smo dobili zeleno svjetlo, optimistična je Kutil.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!