Fotografija: Projekcijom čeških filmova promiče se češka kultura/ Foto: POU Daruvar
Galerija
Projekcijom čeških filmova promiče se češka kultura/ Foto: POU Daruvar

Djeca iz čeških škola i vrtića sutra u daruvarskom kinu gledaju češku bajku "Tajna stare kubure"

Posebna poslastica sprema se idućeg četvrtka, kada se za cijelo građanstvo održava projekcija kultnog filma Jiřija Menzela "Hirovito ljeto" i to baš na njegov rođendan



Učenici čeških škola i vrtića iz Daruvara i okolice ovog će četvrtak od 8 sati i od 11 sati imati priliku uživati u projekcijama češke bajke "Tajna stare kubure" (Tajemství staré bambitky) redatelja Ive Macharáčeka.

Riječ je o tradicionalnom događaju kojemu je cilj obilježiti Dan materinskog jezika.

Ova češka bajka namijenjena je učenicima čeških škola/ Foto: POU Daruvar
Ova češka bajka namijenjena je učenicima čeških škola/ Foto: POU Daruvar

- Film je prepoznatljivi brend češke kulture, pripadnicima češke manjine pomaže da se upravo zahvaljujući filmu susretnemo s medrnim češkim jezikom. Naime, kod nas se govori arhaičnim češkim jezikom koji je poprimio mnoge hrvatske riječi, kao i akcente, poručila je zamjenica bjelovarsko-bilogorskog župana iz redova češke nacionalne manjine Tanja Novotni Golubić.

Kultni film 

Nadalje, osim projekcija za učenike i predškolce, idućeg četvrtak, 23. veljače, održat će se i projekcija češke komedije Jiřija Menzela "Hirovito ljeto" (Rozmarné léto). Radi se o projekciji za građanstvo, a na rasporedu je od 19 sati, uz napomenu da će film imati titlove na hrvatskom jeziku.

Hirovito ljeto/ Foto: POU Daruvar
Hirovito ljeto/ Foto: POU Daruvar

Kako su naveli iz Pučkog otvorenog učilišta, organizatorica ovih događaja upravo je Tanja Novotni Golubić koja je prvi film dogovorila posredstvom HRT-a, a drugi sa Veleposlanstvom Češke Republike u Zagrebu. Recimo i to da su oba događaja zapravo vezana u 10. izdanje manifestacije Mjesec češkog materinskog jezika u BBŽ, u sklopu koje se, osim filmova, održavaju i tečajevi, predavanja, radionice i kvizovi iz poznavanja češkog jezika.

Na sam rođendan Jiřija Menzela

- Budući da je drugi film titlovan na hrvatski jezik, možemo reći da time na određeni način propagiramo češku kulturu. Zanimljivo, film "Hirovito ljeto" je kultni stari film, čija će se projekcija održati baš na rođendan Jiřija Menzela. Nažalost, ovaj poznati redatelj, scenarist i glumac je pokojni, a prije nekoliko godina posjetio je Bjelovar i često je isticao da voli Hrvatsku, zaključila je Tanja Novotni Golubić. 

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!