Fotografija: Izgradnja Češkog kulturnog centra trebala bi biti dovršena u roku od tri godine/Foto: Vladimir Bilek
Galerija
Izgradnja Češkog kulturnog centra trebala bi biti dovršena u roku od tri godine/Foto: Vladimir Bilek

Započela izgradnja Češkog kulturnog centra u Daruvaru

Riječ je o jednom od najvećih projekata iz Operativnog programa Vlade Republike Hrvatske za češku i slovačku manjinu koji bi trebao biti dovršen u roku od tri godine



Počeli su radovi na izgradnji Češkog kulturnog centra u Masarykovoj ulici Daruvaru.

Riječ je o jednom od najvećih projekata iz Operativnog programa Vlade Republike Hrvatske za češku i slovačku manjinu vrijednom 5.206.601,88 kuna.

Sredstva za izgradnju i opremanje biti će osigurana putem Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Ministarstva vanjskih poslova Republike Češke te Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, a posredstvom Saveza Čeha i Ureda saborskog zastupnika za češku i slovačku nacionalnu manjinu, Vladimira Bileka.

Promocija Daruvara

- Želimo da se u Češkom kulturnom centru šire vidici o češkoj nacionalnoj manjini u Hrvatskoj ali i da s tog mjesta promoviramo grad Daruvar i naše općine kako bi se otvorila vrata neke buduće kulturne suradnje s ostatkom države ali i Europe. Cilj nam je da rad češke manjine bude vidljiviji na nacionalnoj i europskoj razini - rekao nam je Vladimir Bilek.

Saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimir Bilek/Foto: Goran Mehkek/CROPIX
Saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimir Bilek/Foto: Goran Mehkek/CROPIX

Prema njegovim rječima, zgrada budućeg Češkog kulturnog centra prostirat će se na površini nešto većoj od 250 kvadratnih metara, u suterenu će biti smješten centralni arhiv cijele češke manjine u RH koji se trenutno nalazi na pet različitih lokacija, a koji bi se s vremenom trebao digitalizirati i učiniti dostupnijim svim građanima.

U prizemlju će biti multifunkcionalna sala, mala konferencijska dvorana za do 50 ljudi u kojoj će se organizirati interaktivne izložbe i ostale kulturne manifestacije, a na katu će se napraviti prostor za mlade.

Dodatni sadržaji za mlade

- Cilj nam je stvoriti jedan dodatni sadržaj za sve mlade s ovog područja kako bi ih privukli i aktivirali da učestvuju u kulturnom životu češke manjine u Hrvatskoj. Raditi će se s njima na informatičkoj pismenosti, multimediji i sličnim sadržajima - dodao je Vladimir Bilek.

Građevinske radove na izgradnji Češkog kulturnog centra izvodi tvrtka Promont-commerce, a projekt bi trebao biti završen u roku od tri godine.

Paralelno, u tijeku je i izgradnja "Hrvatskog doma" u Jevišovci, sjedištu hrvatske manjine u Južnomoravskoj Županiji, za kojeg je Češka vlada dodijelila 619 tisuća eura.