Fotografija: Svečano uručenje nagrade voditelju Centra umjetne inteligencije Lipik, Dejanu Iličiću/Foto: Compas.hr
Galerija
Svečano uručenje nagrade voditelju Centra umjetne inteligencije Lipik, Dejanu Iličiću/Foto: Compas.hr

Centar za umjetnu inteligenciju Lipik dobio županijsku nagradu: "Ponosni smo jer smo prepoznati"

Svečanoj su sjednici, između ostalih, prisustvovali i premijer Andrej Plenković, ministar Josip Aladrović i brojni drugi gosti iz svijeta politikePožeško-slavonska županija 12. travnja obilježila je svoju 29. obljetnicu u novijoj hrvatskoj povijesti, piše Compas.hr.

Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca i odavanjem počasti na Trgu 123. brigade Hrvatske vojske kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima nakon čega je u Gradskom kazalištu Požega održana svečana sjednica Županijske skupštine.

Zaslužni pojednici

U sklopu svečanosti dodijeljene su županijske nagrade i priznanja zaslužnim pojedincima i udrugama, a među njima i Centru za umjetnu inteligenciju Lipik - AI centar Lipik te njegovu voditelju Dejanu Iličiću.

Svečana sjednica Županijske skupštine/Foto: Compas.hr
Svečana sjednica Županijske skupštine/Foto: Compas.hr

Svečanoj su sjednici uz domaćine, predsjednika Županijske skupštine i gradonačelnika Lipika Vinka Kasanu, županijske vijećnike i županicu Antoniju Jozić te njezine zamjenike Ferdinanda Trohu i Nikolu Ivanovića, prisustvovali i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Anamarija Blažević, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović, saborski zastupnici Martina Vlašić Iljkić, Krunoslav Katičić i Marin Piletić, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić, izaslanik biskupa Požeške biskupije i prepošt Stolnog Kaptola Ivica Žuljević, rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera Vlado Guberac, predsjednik Hrvatske zajednice županija i brodsko-posavski župan Danijel Marušić, županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin, župan Vukovarsko-srijemske Damir Dekanić, župan Bjelovarsko-bilogorske Marko Marušić, župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić, predsjednici Vlada Županije Posavske i Hercegbosanske županije iz susjedne Bosne i Hercegovine, gradonačelnici i načelnici s područja Požeško-slavonske županije, kao i brojni obrtnici, gospodarstvenici i poduzetnici naše županije.

Ponosna županija

Svečanu sjednicu otvorio je predsjednik Županijske skupštine Vinko Kasana koji je, u ime svih vijećnika pozdravio prisutne goste.

- U ovom svečanom trenutku pozivam sve vijećnice i vijećnike, županicu i zamjenike, kao i sve službenike i namještenike da svoje vrijeme i svoj mandat učinimo na ponos svih stanovnika ove male, stare, lijepe, bogate, ponosne i prkosne županije, naše županije Požeško-slavonske - naglasio je predsjednik Županijske skupštine Vinko Kasana.

Vinko Kasana, predsjednik Županijske skupštine/Foto: Compas.hr
Vinko Kasana, predsjednik Županijske skupštine/Foto: Compas.hr

Nakon predsjednika Skupštine prisutnima se obratila požeško-slavonska županica Antonija Jozić koja je svim nazočnima poželjela dobrodošlicu u našu županiju.

- Dobro došli u županiju koja razbija uobičajenu predodžbu ravne Slavonije, županiju u kojoj se kovao prvi hrvatski novac - banovac, koja je poznata po svojoj sakralnoj, kulturnoj i prirodnoj baštini, lipicancima, termalnim lječilištima i 45. paraleli na kojoj se uzgaja najbolja vinova loza. Dobro došli u županiju na čijem su području ostaci Panonskog mora i u kojoj se rodio dr. Andrija Štampar, utemeljitelj javnog zdravstva i jedan od osnivača Svjetske zdravstvene organizacije - istaknula je županica te rekla kako je naša županija u svojoj ponosnoj i burnoj prošlosti iznjedrila i znamenite građane, a u Domovinskom ratu čuvali su je naši hrvatski branitelji koji su svoje domoljublje hrabro svjedočili i diljem Lijepe naše.

Požeško-slavonska županica Antonija Jozić/Foto: Compas.hr
Požeško-slavonska županica Antonija Jozić/Foto: Compas.hr

- Iza nas je uskoro godina dana novog mandata koji sa sobom nosi osobitu težinu, čast, ali i odgovornost, jer ste mi ga neposredno povjerili vi, žitelji naše županije kojima dugujem zahvalnost, ali i obvezu ispuniti očekivanja. Zajedničkim snagama i uz snažnu podršku Vlade Republike Hrvatske uspjeli smo sanirati štete uzrokovane bujičnim poplavama i prirodnom nepogodom – tučom koja je nanijela ogromne štete, očuvati radna mjesta, posebice u poljoprivredi, te nastaviti raditi i stvarati za naše obitelji i zajednicu. Iza nas je i vrijeme velikih ulaganja, vrijeme u kojemu su se značajna sredstva ulagala u razvoj gospodarstva, naše poduzetničke zone i potporne institucije u kojima je zasigurno prvo mjesto zauzeo Centar umjetne inteligencije u Lipiku, malom gradu koji se usudio sanjati velike snove i pokrenuo priču za koju vjerujem da nismo ni svjesni njene snage i potencijala. Grad Požega dobio je ITU mehanizam kroz koji će se financirati brojni projekti urbane aglomeracije Požega, dodjeljivati potpore poduzetnicima i obrtnicima za njihov rast i razvoj, a radujemo se i skoroj uspostavi Fakulteta turizma i ruralnog razvoja čime Požega postaje fakultetski grad s velikim potencijalom daljnjeg razvoja znanosti, istraživanja i inovacija - naglasila je županica u svojem govoru, pohvalivši ogroman i vrijedan posao koji su radili gradonačelnici, načelnici i župani u našem kraju, njihove vizije razvoja, njihove sposobnosti i predanost cilju.

Pohvala premijera

Nakon županice Jozić uzvanicima se obratio predsjednik Hrvatske zajednice županija i brodsko – posavski župan Danijel Marušić koji je iskazao punu potporu Požeško-slavonskoj županiji.

Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske, pohvalio je sve napore koji se ulažu u razvoj našega kraja.

- Želim pohvaliti sve napore koje ulažete u razvoj ovoga kraja, kraja koji je bogat, karakterističan i po poljoprivredi i po velikoj tradiciji vinarstva u Hrvatskoj, koji je poseban za Slavoniju i cijelu Hrvatsku jer predstavlja veliko bogatstvo koje je prikazano i u filmu koji smo danas imali prilike vidjeti. Tijekom Domovinskom rata hrvatski branitelji ovoga kraja obranili su Domovinu. Želim još jednom iskazati poštovanje prema svim braniteljima koji su dali život za slobodu Hrvatske, koji su dali sve što su imali za slobodu svojih gradova i općina ove županije. Bilo je lijepo čuti na nedavnom susretu Vlade i župana kada je županica Jozić kazala koliko su naši ljudi iz Pakraca i Lipika, koji su osjetili Domovinski rat, odmah iskazali spremnost da pomognu u prihvatu izbjeglica i prognanih iz Ukrajine. Ta solidarnost bila je refleksna, od srca, iskrena i govori koliko je topline ovdje u ljudima naše Zlatne doline, ljudima koji znaju što je to solidarnost i kako u teškim trenucima treba pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija. Upravo ta toplina i odlučnost krasi ljude ovdje u Požeško-slavonskoj županiji - rekao je premijer Plenković u svom obraćanju.

Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske/Foto: Compas.hr
Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske/Foto: Compas.hr

- Ovo je županija koja ima zaista rastući potencijal i privlačnost turizma i gastro-enološkog, ali i zdravstvenoga i smatram da je u tom pogledu Vlada Republike Hrvatske i svi resori, prepoznala upravo te mogućnosti koje su ovdje u Požeško-slavonskoj županiji prioritetne za vaš razvoj. Prošle godine reagirali smo promptno nakon velikih prirodnih nepogoda, dajući pomoć od strane Vlade i svih resora oko 70 milijuna kuna i drago mi je da su ta sredstva pomogla građanima, poljoprivrednicima i gospodarstvu, ali i obnovi infrastrukture koja je tada bila oštećena. Požeško-slavonska županija jedna je od pet slavonskih županija u okviru našega projekta Slavonija, Baranja i Srijem i vidi se koliki je napredak učinjen i koliko je konkretnih projekata realizirano - naglasio je premijer te istaknuo kako su najvažniji projekti u posljednje vrijeme kroz projekt Slavonija upravo Geotermalni izvori Požeško-slavonske županije, Medicinski centar u Pakracu, Trenkov dvorac, Ergela u Lipiku, Regionalni centar razvoja poljoprivredne proizvodnje te Regionalni distribucijski centar, kao i projekt izgradnje brze ceste Požega-Staro Petrovo Selo, spoj na autocestu, naglasivši kako je to veliki projekt kojemu je Vlada RH posvećena, u koji će ulagati zajedno sa Hrvatskim cestama i koji će biti žila kucavica razvoja našega kraja.

"Šarmer s pokrićem"

Najsvečaniji dio Sjednice bila je dodjela županijskih nagrada, a u 2022. godini godišnja nagrada koja se sastoji od zlatnog banovca (plakete) i diplome dodijeljena je Veleučilištu u Požegi, Tvrtki Vinota d.o.o. Velika, Centru za umjetnu inteligenciju Lipik - AI centar Lipik, Stjepanu Pavličeku - vatrogascu iz Kutjeva te Tjedniku Kronika Požeško-slavonska. Povelja zahvalnosti Požeško-slavonske županije u 2022. godini dodijeljena je Vladi Republike Hrvatske, a svečano ju je preuzeo ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.

- Centar umjetne inteligencije Lipik osnovan je 2021.godine i prvi je u Hrvatskoj i Europi spoznao potrebu i važnost umjetne inteligencije. Ovaj lipički san, za cilj ima veliki Campus za umjetnu inteligenciju. Iz prve generacije je čak 18 polaznika pokrenulo vlastiti posao ili su angažirani u tvrtkama koje se bave programiranjem odnosno umjetnom inteligencijom. Kako je lijepo čuti da Lipik, šarmer s pokrićem, sa svojim parkovima, lječilištima i toplicama, koristi mogućnost modernog doba. To nije više san, to je lipička stvarnost - rečeno je prilikom uručenja nagrade. 

Dejan Iličić, voditelj Centra umjetne inteligencije Lipik/Foto: Compas.hr
Dejan Iličić, voditelj Centra umjetne inteligencije Lipik/Foto: Compas.hr

- U ime svih nagrađenih i s velikim osjećajem ponosa, zahvaljujem Požeško-slavonskoj županiji na ovim nagradama. One su nam potvrda da smo svoje znanje, energiju i rad usmjerili u pravom smjeru. Naravno da smo danas ponosni jer smo prepoznati kao odgovorni pojedinci i kolektiv, a znamo i da nas nagrade obvezuju u daljnjem radu i težnji općem prosperitetu. Nama u Centru umjetne inteligencije u Lipiku ovo je priznanje vjetar u leđa da još fokusiranije i strastvenije radimo na ispunjenju naše vizije da upravo Požeško-slavonska županija postane predvodnica u razvoju tehnologija budućnosti - kazao je Dejan Iličić, voditelj Centra umjetne inteligencije Lipik obraćajući se svečanom skupu u ime nagrađenih laureata, piše Compas.hr.

Novo šestomjesečno osposobljavanje za Programere za primjenu umjetne inteligencije kreće od 9. svibnja 2022. u Centru umjetne inteligencije u Lipiku, a prijave za osposobljavanje se primaju do 18.4.2022. do 12 sati putem web stranice www.Lipik.ai.