Fotografija: Češki veleposlanik Milan Hovorka, u sklopu češkog predsjedanja Vijećem Europske unije, organizira dolazak veleposlanika zemalja članica EU u Daruvar /Foto: Martina Čapo, BBŽ
Galerija
Češki veleposlanik Milan Hovorka, u sklopu češkog predsjedanja Vijećem Europske unije, organizira dolazak veleposlanika zemalja članica EU u Daruvar /Foto: Martina Čapo, BBŽ

Čak 15 veleposlanika zemalja EU stiže u Daruvar: "Prvi put da je ovakav skup izvan Zagreba"

Dolaze i tri zamjenika veleposlanika, potpredsjednica vlade, zamjenica Ureda za ljudska prava, predstavnik Europske komisije u RH, predstavnik Ministarstva vanjskih poslova...DARUVAR – U sklopu češkog predsjedanja Vijećem Europske unije, idućeg ponedjeljka, 28. studenog, u Daruvaru se održava sastanak veleposlanika zemalja članica EU s potpredsjednicom Vlade RH za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Anjom Šimpragom.

Događaj organiziraju Veleposlanstvo Republike Češke u RH uz potporu Saveza Čeha u RH i Ureda saborskog zastupnika za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimira Bileka.

Program u dva dijela

Tema i cilj ovog posjeta su potpora i zaštita nacionalnih manjina u RH, a događaj se država u dva dijela. 

- Posjet Daruvaru započet će već u jutarnjim satima u sjedištu Saveza Čeha u Hrvatskoj. Ovaj dio programa iskoristiti ćemo kako bismo partnerima u Europskoj uniji pokazali kako češka manjinska zajednica, uz veliku potporu Vlade te jedinica lokalne i regionalne samouprave, brine o tradiciji, kulturi i jeziku svojih predaka, poručuje češki veleposlanik Milan Hovorka.

Osim toga, gosti će obići značajne ustanove u Daruvaru poput Češkog Dječjeg vrtića i Češke osnovne škole, gradilište kulturnog centra, te Češki dom. 

Glavni dio sastanka je radni ručak na kojem će osim predstavnika veleposlanstava i potpredsjednice Vlade, sudjelovati daruvarski gradonačelnik Damir Lneniček te predstavnici Bjelovarko - bilogorske županije.

Posjet češkog veleposlanika BBŽ-u/Foto: Martina Čapo
Posjet češkog veleposlanika BBŽ-u/Foto: Martina Čapo

Sastanak na Sajmu s češkim veleposlanikom/Foto: BBŽ
Sastanak na Sajmu s češkim veleposlanikom/Foto: BBŽ

Tko sve dolazi u Daruvar i kako se zbog toga osjeća, upitali smo Vladimira Bileka, saborskog zastupnika za češku i nacionalnu manjinu, ujedno Daruvarčanina.

Turistička promocija Daruvara

- Jako sam ponosan i sretan jer ako se ne varam, ne sjećam se da je ovakav sastanak održan igdje izvan Zagreba. Zasad imamo potvrđen dolazak 15 veleposlanika europskih zemalja, tri zamjenika veleposlanika, potpredsjednica Vlade, zamjenicu Ureda za ljudska prava, predstavnika Europske komisije u RH, predstavnika Ministarstva vanjskih poslova, tako da slobodno možemo reći kako ne samo u Daruvaru, već niti na području cijele BBŽ, još nije bio organiziran međunarodni skup ovakvih razmjera, kazao je Bilek dodavši kako je ovo prilika da se dodatno promovira sam grad Daruvar.

- Ponudili smo našim gostima mogućnost da u našem gradu provedu još koji dan, neka vlastitim očima iskuse sve ono što imamo. Koliko mi je poznato, neki od njih su odlučili iskoristiti tu mogućnost. Ipak će tako moći bolje doživjeti našu turističku ponudu kao i multikulturalnost kojom se ponosimo. Uvjeren sam da će putem veleposlanika dobra slika o Daruvaru otići izvan granica Lijepe naše, kaže Bilek.

Dodajmo, osim radnog dijela sastanka, svi gosti imat će priliku uz potporu Grada i TZ Daruvar - Papuk te Daruvarske pivovare obići znamenitosti Daruvara. Na taj način domaćini žele osigurati da ugledni europski gosti svojim kućama ponesu najljepši mogući doživaljaj Daruvara i okolice.

Produbljivanje češko-hrvatskih odnosa

Podsjetimo, Bileku je nedavno, povodom najznačajnijeg češkog državnog praznika, Dana nastanka neovisne čehoslovačke države dodijeljena medalja za zasluge I. stupnja kao zastupniku za češku i slovačku manjinu, te Predsjedniku međuparlamentarne suradnje hrvatskog i češkog parlamenta, za predani rad u korist češke nacionalne manjine u Hrvatskoj, kao i općenito na području produbljivanja češko-hrvatskih odnosa u političkoj, kulturnoj, prosvjetnoj, gospodarskoj i međunarodnoj suradnji. Bileka je odlikovao predsjednik Republike Češke, Miloš Zeman, čime je postao prvi dužnosnik iz Hrvatske odlikovan s tako visokim priznanjem.

Češki veleposlanik u BBŽ/Foto: Martina Čapo
Češki veleposlanik u BBŽ/Foto: Martina Čapo