Fotografija: Češka i BBŽ dogovorili suradnju za Jesenski sajam/Foto: BBŽ
Galerija
Češka i BBŽ dogovorili suradnju za Jesenski sajam/Foto: BBŽ

Češki veleposlanik i župan Marušić u Gudovcu dogovorili zajednički nastup na Jesenskom sajmu

Predstavnici Županije, HGK i češkog veleposlanstva za svibanj su dogovorili videokonferenciju na kojoj će dvije zemlje predstaviti gospodarske mogućnosti i poduzetnike koji su zainteresirani za daljnju suradnjuBJELOVAR – Bjelovarsko – bilogorski župan Marko Marušić iskoristio je nedjeljno prijepodne kako bi uz podršku svojih suradnika na Proljetnom sajmu u Gudovcu održao sastanak s češkim veleposlanikom Milanom Hovorkom i predsjednikom HGK Županijske komore Bjelovar Jakovom Ćorićem. Cilj ovog sastanka bili su dogovori kako snažnije gospodarsko povezati poduzetnike iz dvije zemlje i zajednički nastup na Jesenskom sajmu u Gudovcu.

- Vanjskotrgovinska suradnja između naše županije i Republike Češke je na simboličnoj razini. Prema podacima iz 2019. godine njihov udio u ukupnom izvozu Bjelovarsko-bilogorske županije iznosio je 1,7 posto, dok je uvoz bio 1,8 posto. Zbog rata u Ukrajini, mnoge su češke tvrtke izgubile tržište u Rusiji i Ukrajini, tražit će nova tržišta i mi tu svakako vidimo prostor za unaprjeđenje suradnje – istaknuo je župan Marušić dodajući da će se u prvoj polovici svibnja održati videokonferencija na kojoj će obje strane predstaviti gospodarske mogućnosti i poduzetnike koji su zainteresirani za suradnju.

Šesti put u BBŽ

Inače, češki veleposlanik Hovorka tek je tri mjeseca u Hrvatskoj, a županiju je posjetio već šest puta.

Jutrošnji sastanak na Sajmu s češkim veleposlanikom/Foto: BBŽ
Jutrošnji sastanak na Sajmu s češkim veleposlanikom/Foto: BBŽ

- Vidim ovdje na sajmu tvrtke iz Slovenije, Slovačke, Austrije, Srbije, ali žao mi je što ne vidim tvrtke iz Češke. Mi smo prijateljske zemlje, veliki češki investitori zainteresirani su za Hrvatsku i mislim da bi Češka bila odlična zemlja partner na Jesenskom sajmu. Potencijal je velik i svi smo spremni to pretvoriti u konkretne prilike za naše poduzetnike – istaknuo je Hovorka koji je iznimno zadovoljan dosadašnjim razgovorima sa županom.

Da su mogućnosti za suradnju doista velike potvrdio je i predsjednik HGK Županijske komore Bjelovar Jakov Ćorić.

- Vrijednost izvoza županije u Češku je oko 16 milijuna kuna, a uvoz iz Češke je oko 33 do 34 milijuna kuna. Županija bi tu morala iskoristiti prednosti koje imamo jer imamo zaista kvalitetnu češku manjinu koja je most koji će odraditi puno više da postavimo te odnose drukčije, da češke tvrtke tu nađu sebe. S približavanjem brze ceste i povezivanjem s gospodarskom zonom od 800 hektara otvara se prostor za greenfield investicije. Moramo prvo spojiti tvrtke, a trgovinski dio ćemo odraditi svi ponešto – kazao je Ćorić.

Pohvalio je napore češkog veleposlanika koji čini sve i daje poticaj i važan impuls da se u međusobnoj suradnji učini zaokret.

Razgovoru su nazočili i predstavnici županijeske HGK/Foto: BBŽ
Razgovoru su nazočili i predstavnici županijeske HGK/Foto: BBŽ

Više o ovoj temi govorilo se i nedavno, kada je župan Marušić u svojem uredu primio češkog veleposlanika Hovorku.

Podsjetimo, Marušić je tada istaknuo kako najveći broj Čeha iz cijele RH živi u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji, njih čak 65 posto. Pojasnio je kako je sjedište Saveza Čeha u Daruvaru, kako je BBŽ tradicionalno vezana uz Čehe pa im je cilj dodatno poboljšati suradnju na kulturnoj i gospodarskoj razini.

Zemlja partner

-Iz tog razloga nastojimo privući što veći broj čeških poduzetnika na područje naše županije, kazao je tada župan dodavši kako se nadaju da će Češka biti zemlja partner BBŽ – u na Jesenskom sajmu.

Cilj je povezati dvije zemlje koji bi trebale na Jesenskom sajmu biti zemlje partner/Foto: BBŽ
Cilj je povezati dvije zemlje koji bi trebale na Jesenskom sajmu biti zemlje partner/Foto: BBŽ

Cijeli tekst sastanka na kojem je i češki veleposlanik Hovorka istaknuo kako namjeravaju sve aktivnosti pretočiti u mogućnost investicije, trgovine i gospodarskog razvoja u budućnosti, možete pročitati OVDJE.