Fotografija: Novi vrtić u Gudovcu/ vrijedan je oko 8 milijuna kuna/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Novi vrtić u Gudovcu/ vrijedan je oko 8 milijuna kuna/ Foto: Deni Marčinković

Bjelovaru odobreno sufinanciranje dva nova vrtića: "Trebali bi biti gotovi do 2024. godine"

U 40 godina u Bjelovaru se nije izgradio niti jedan vrtić, a sad ćemo u pet godina izgraditi čak tri potpuno nova, kaže Dario Hrebak



Bjelovar bi uskoro trebao postati bogatiji za dva nova vrtića, pohvalio se bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak. Naime, jučer je stigla potvrda Ministarstva znanosti i obrazovanja da je Gradu Bjelovaru iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti odobreno sufinanciranje izgradnje vrtića na sjeveru grada, točnije u Ulici Viktora Bubnja te onog u naselju Ždralovi.

- U 40 godina u Bjelovaru se nije izgradio niti jedan vrtić, a sad ćemo u pet godina izgraditi čak tri potpuno nova. Međutim, to nisu jedini oboreni projekti. U samo par zadnjih dana milijuni su se počeli slijevati u naš grad, a to je tek početak. Mi doista planiramo većinu projekata realizirati u sljedećih nekoliko godina i imamo posložene financijske kapacitete da ih sve završimo. Bjelovar nakon tih par godina više neće biti isti grad, bit će moderan grad, visokog standarda, uspješnog gospodarstva, centar naše regije, poručio je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

Kapacitet veći od 100 djece

Podsjetimo, posljednjih dana Gradu je odobren projekt konstrukcijske obnove Sokolane, vrijedan više od pet milijuna kuna. Što se pak vrtića tiče, procijenjena vrijednost izgradnje iznosi 25 milijuna kuna, a prema riječima Zdravka Paveca, savjetnika za odgoj i obrazovanje u Gradu Bjelovaru, pokušat će se aplicirati i na druge natječaje.

Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković
Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković

- Ako se u dogledno vrijeme otvore dodatne mogućnosti za sufinanciranje, svakako ćemo se prijaviti. Što se tiče kapaciteta, nova dva vrtića moći će primiti nešto više od 100 djece, poručio je Pavec.

Dodao je i to da su u posljednjih mjesec dana privatni vrtići prošili kapacitete te sada mogu primiti 70 djece više.

- Tu se radi o prihvatu djece vrtićke i predškolske dobi, a ne jasličke, dakle o djeci staroj od tri godine na dalje. Također, izgradnjom ova dva nova vrtića doći ćemo do uvjeta koji traži EU, odnosno preko 90 posto djece vrtićke moći će ići u vrtić. Nadalje, NPOO u izgradnji i nadogradnji vrtića, odnosno EU, predviđa da minimalno 30 posto djece jasličke dobi bude obuhvaćeno vrtićima. Drugim riječima, na razini EU nije prioritet da sva jaslička djeca idu u vrtić, već tek ona djeca koja su stara tri i više godina, pojašnjava savjetnik za odgoj i obrazovanje bjelovarske Gradske uprave.

Liste čekanja će se smanjiti

Pavec je poručio i to da bi, ostvare li se svi zacrtani planovi, izgradnja dva nova vrtića mogla krenuti u prvom kvartalu iduće godine, a njihova izgradnja trebala bi biti gotova u 2024. godini. 

Unutrašnjost novog vrtića u Gudovcu/ Foto: Deni Marčinković
Unutrašnjost novog vrtića u Gudovcu/ Foto: Deni Marčinković

Za kraj recimo i to da je Pavec komentirao i liste čekanje u bjelovarskim vrtićima. 

- Liste čekanja će se izgradnjom novih vrtića definitivno smanjiti, međutim tu stvari nisu crne i bijele. Dakle, interes za upis ukupno je iskazalo oko 150 djece, od kojih je više od 100 jasličke dobi, koja usput rečeno, sukladno pedagoškom standardu, ima najmanji broj djece u grupi, zaključio je Zdravko Pavec.